設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 中秋節團圓 Marantz PM-Ki Pearl Lite

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

先出相

紙皮箱

真身

隻環牛真係吸引

馬仔設計既喇叭插, 有個膠蓋, 用裸線都冇咁易氧化, 不過我都係插蕉

做合併又得, 做前級又得, 做後級又得

唔記得影 MIJ 果個字, 不過都睇清楚係唔係220V 先

高中低分音調較

一直都以為 Pearl Lite 係 PM8004, 但見到份 Manual...不過睇用料又真係好過 PM8004 喎

Remote

全相

團圓了!

小小報告

上得 76 多, 中毒深, 一直都諗緊加後級定 int amp 好, 自己都係比較鐘意聽歌多, 物色左 int amp 都有一段時間, 因家中小公主就快出世, luxman 金仔 naim 老麥, 呢D夢想短期內都好難實現, 一向都好鐘意 Marantz 呢個牌子, PM-Ki Pearl Lite 新出又係射程範圍之內, 拎左批文就出手了!

自己玩開 CAS, 之前係用 Onix DAC -> LX72 -> MA RX6 聽歌.

機未送到期間已經買左條 2手 acrolink 4030, 再diy MK冷涷頭 + Oyadie C-029.

貨到, 先比較下自己手上既 cheap cheap rca 線, 分別係 AQ diamondback 同 VDH The Name, 睇下邊條用黎聽歌, 邊條用黎做 av bypass, 得出結果係 VDH 太淡但分析力好D, 個人較鐘意 AQ 既聲, AQ 就用黎聽歌好了.

開聲, 就明點解各位 ching 成日都話要影音分家, av amp 係冇辦法做到 int amp 既野, 無論高低伸延, 人聲定位, 喇叭控制, 音樂感....都係 int amp 先比到我, 聽返熟悉歌, 有好多弱音係以前聽唔到既, 即時覺得部 amp 值回票價.

講返部 Pearl Lite 先, 佢同我以前聽開柔情似水既馬仔聲有少少分別, 多左一份爽朗感, 但亦都不失音樂感, 聲有少少硬, 煲煲佢應該會改善, 音場一般, 唔算太闊, 人聲較前但唔會蓋過音樂, 整體平衡幾好, 力度都唔錯, 我開到 9 點位已經夠晒聲, 而家總算發揮左多D對喇叭既真正聲音.

avbypass 方面, LX72 pre out 落去後, 好彩冇 hum 聲, 但比較細聲, 本來一對前置係 -1db, 而家要 +3.5至4db 先 balance, 試 ironman2 同 avatar, 又明多次 Ching 成日叫人加後級既苦心, 部 LX72 推少2隻喇叭後, 成部生猛晒, 心中講左一句"有冇搞錯! 原來之前聽少左咁多聲!!" 弱音, 包圍感以至十仔力度都唔同晒.
由於上面所講部馬仔多左一份爽朗感, 所以睇戲時冇唔夠快感覺, 聲底冇大改變, 都幾夾聲.

好鐘意而家套機既聲音, 我諗都夠我用一段時間, 當然係咁多位Ching 面前都係班門弄斧啦, 見笑了!

評分

參與人數 14威望 +60 收起 理由
ivan8313 + 5
kimcity + 10
YOKISO + 5
yoes + 5
chhanthony + 2
wrxgc8 + 3
米赫洛域 + 2
245141525 + 6
KING + 5
itoy2008 + 3
KUNGKUNG + 8
babuwa + 2
aidan + 2
rlwk2009 + 2

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Ching 好野喎~

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

正呀CHING

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

正呀

星級玩家

CHING , 幾錢入手 ?

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

正!想知有無問埋部cdp 幾銀?

銀級玩家

夢遺大師

ching, 我都考慮緊這部, 請問幾錢及在哪裡買, THANK YOU
ONKYO 5010
SONY 46HX850
B&W CM7, CMC
Klipsch RS-42 II
ONIX RA-125
ONIX SACD-15A
Velodyne SPL-1200 Ultra
Pioneer BDP-LX55

專業玩家

正!想知有無問埋部cdp 幾銀?
moliu 發表於 2010-9-23 00:22

買果時開心過頭唔記得問, 不過見標價同部 amp 一樣

專業玩家

回復  roica

ching, 我都考慮緊這部, 請問幾錢及在哪裡買, THANK YOU
wml78 發表於 2010-9-23 00:24

豐X , 可能係新機既關係, 暫時友誠同豐X同價, *)*)
唔心急既話等下應該會平D

銀級玩家

夢遺大師

回復 10# roica

THANK YOU
ONKYO 5010
SONY 46HX850
B&W CM7, CMC
Klipsch RS-42 II
ONIX RA-125
ONIX SACD-15A
Velodyne SPL-1200 Ultra