設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 東涌一日遊

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
上個星期為左影哂筒菲林,所以就去左影相。只係起東涌影,所以比較大自然feel d 呀

小弟出手;又要獻醜,比d意見丫

上面哩張原本有個太陽起度嫁,不過果時個太陽又唔猛,所以影出黎之後個太陽又唔係好大,改完相之後直頭成個太陽都冇左tim

注 上面哩張唔係我寫嫁,我唔會破壞公物嫁

上面哩張相就勁啦,哈哈,其實我係對住人地的相影嫁,果時個天都冇咁靚,我點會影到咁多顏色的天丫

上面的相全部都用photoshop整過,係起置頂區度威廉兄提供的Tunnel Effect整的,你睇下如果冇改色的話,影出黎的相真係好普通,同肉眼見到的景象真係冇麥分別,由其是我係用一部好傳統的菲林機,根本就冇麥野可以搞,包括色溫,所以影左d相之後,我就將佢全部都用 photoshop 搞過,令張相唔好咁單調。

看看他們的分別就知,改過之後係唔係有feel好多呢

我只係用左一部MINOLTA XD7 再加兩支鏡 85mm 1 : 1.7定焦鏡、50mm 1 : 1.2定焦鏡。雖然光圈好細好正,出面如果要買支類似的話都唔少錢,所以有幸拎到支咁的鏡真係好好彩,不過最痳煩都只會係因為兩支都係定焦,所以要成日都轉鏡黎影相,十分唔方便。

另,根據威廉兄話沖菲林果陣有種沖法係叫 E沖C,但我去果間就冇啦,唔知點解,琴日(15/3)去另一間哂相店度哂相,佢都話冇。佢話唔做哩種沖相,佢仲好似講話其實即係幻燈片黎姐,同埋E沖C的沖法其實就只係用返你果個牌子的藥水黎沖相,我唔係聽得好清楚,唔知佢係唔係咁講啦。我仲問佢邊度仲有得咁沖,佢話唔清楚,宜家東涌只餘下一間哂相店,一陣下畫去問下先不過 E沖C的相真係好靚,我同同學分享過,真係好有味道。

因為我用菲林機影相的關係,所以影咩都知諗過,影咩都要就住就住,最尾搞到影唔哂 D菲林,真係可憐,有菲林冇題材影,冇菲林就有題材影。=.=

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
小瑟 + 10

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

好正喎, 好有 FEEL喎~~~~讚~~Smilies018 Smilies018 Smilies018
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

tuesday兄.. 晒相個位人兄講得冇錯.. 我好簡單講下乜鬼係 e沖c..
E即係E6既藥水.. 哩隻藥水係for沖晒正片(slide, positive)用.. 而影負片(film, negative)係用C41藥水黎沖...
所以你影左d slide時.. 唔用一般既e6黎沖.. 用film個隻C41沖.. 就叫E 沖 C

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

補多句用菲林其實可以再玩 c沖e... 即係影film但用e6藥水黎沖.... 絕對有令一返風味 haha

進階玩家

原帖由 威廉 於 2008-3-16 22:43 發表
補多句用菲林其實可以再玩 c沖e... 即係影film但用e6藥水黎沖.... 絕對有令一返風味 haha

哦...原來如此...
今日我都問哂我果區果三間哂相店....
三間都冇做 e to c 啦...
睇黎要去其他地方度搵....
請問威廉兄photoshop可唔可以做到e to c 的效果呢....
而我今日又拎左兩筒菲林去哂,不過哄係哂做e炸,如果我哂左出黎後,可唔可以再沖返c嫁?
:D

三潮玩家

原帖由 tuesday 於 2008-3-17 00:07 發表

哦...原來如此...
今日我都問哂我果區果三間哂相店....
三間都冇做 e to c 啦...
睇黎要去其他地方度搵....
請問威廉兄photoshop可唔可以做到e to c 的效果呢....
而我今日又拎左兩筒菲林去哂,不過哄係哂做e炸,如果 ...

晒左就冇得返轉頭架啦 heheeee

其實每隻slide玩 e 沖 c.. 效果都唔一樣.. 係photoshop我覺得係做到既.. 不過要自己花d時間咁囉~

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章

I like this one very much....
which film you used ?   iso1600
http://hk.myblog.yahoo.com/chichi-papa

進階玩家

原帖由 威廉 於 2008-3-17 00:20 發表

晒左就冇得返轉頭架啦 heheeee

其實每隻slide玩 e 沖 c.. 效果都唔一樣.. 係photoshop我覺得係做到既.. 不過要自己花d時間咁囉~

我起一個軟件度有得玩負沖呀...
不過出黎個放果都唔靚ge...=.=
完全唔似威廉兄的相果種的偏色:Q
不過宜家先缺的條件係搵返一間有得哂e to c的哂相店....
同埋儲下錢先得...玩菲林真係好貴呀=.=

進階玩家

原帖由 ronaldlaw 於 2008-3-17 01:37 發表
I like this one very much....
which film you used ?   iso1600

this photo is not take by me....
i am taking with a board in the mtr station:lol