設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: karl1985

[請教] 一次新手入門的經歷...(29號買左對後置)

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

唔該晒師兄
等我研究下先
其實金屬同木的釘腳分別有咩取向 ...
karl1985 發表於 2010-9-27 00:29

小第都係新仔, 就唔識啦
不過之前小第問KING SIR 用木墊既意見
http://www.post76.com/discuss/vi ... p;extra=&page=2
同之前用金屬墊比較唔岩口味係聲場唔同左!人聲係厚左行前左咁聽慢歌係好似好D,但樂器聲明顯係細左唔夠清澈!
高音弱左自然就覺得低音肥!鐘意聽人聲既係唔錯選擇黎!自己感覺唔講得係衰聲係個人喜好問題!
想影音分家, 老細先同我分家

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄都係用P記
得閒可唔可以指點下小弟
karl1985 發表於 2010-9-27 00:20

唔好話指點, 大家交流一下啫
不過可以分享少少, 因為原先用MCACC Auto set 後發現全部音壓都係-db的. 我今日嘗試將左右聲道改0db作依據, 其他聲道再按大細聲手動調教.全部變哂+db, 成套野d聲即係有力左同實左, 你可以試試.

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

可以試下釘下面加黑麻石, 再用木墊分格,
比只用釘好, 低音收得快同實, 櫃面完全感覺唔到低音O既震動
最重要 ...
zz9999 發表於 2010-9-27 00:26

QUAD 既大CHING
好多層, 小第一件一件買, 等老細唔多覺先

星級玩家

其實我唔係好識分
我都唔知黑金沙呢隻係雲石定麻石黎
karl1985 發表於 2010-9-27 00:32

雲石店舖D人話我知黑金沙係雲石, 麻石因為密度高過雲石所以係貴dd
(有錯唔好打面 )

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

hy358 發表於 2010-9-27 00:38

我都係咁, 等你改到老細都發覺d聲有唔同, 就証明你套野有改進喇

1萬

白鑽玩家

雲石店舖D人話我知黑金沙係雲石, 麻石因為密度高過雲石所以係貴dd
(有錯唔好打面 ) ...
hy358 發表於 2010-9-27 00:40

應該係墊麻石好d

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

一步步來!!唔使急!最緊要快!!

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

hy358 發表於 2010-9-27 00:38

嘩, 唔好咁講, 我都只係用左半年度,  對 QUAD 叫做O岩O岩開聲, 越聽越正
木釘 OR 金屬釘... 每樣都買D 黎試下邊隻O岩聽D, 淘寶買又唔貴, 唔O岩聽都係有限錢, 咪要黎墊機, 實唔會O徙

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

增高左好多
karl1985 發表於 2010-9-27 00:36

係呀, 升高左 ARM ARM 到耳仔 LEVEL, 好聽左好多

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

小第都係新仔, 就唔識啦
不過之前小第問KING SIR 用木墊既意見

同之前用金屬墊比較唔岩口味係 ...
hy358 發表於 2010-9-27 00:37

唔該師兄
睇黎要研究下
可能金屬會啱我口味多D
不過平平地的話兩隻都訂晒返黎研究下