設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

最近攪D咩........

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
最近其實我改緊隻HAZEL,不過在POST76我都係post成品多,所以一直都冇post野,
最近有d事發生左,所以我諗要同大家告別一排,
所以在依度post多一次,當同大家告別,
畢竟,我未見過大家,但我一直都當大家係小弟嘅朋友,post76玩具區個個都好串,真係岩晒咀型架...^^

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

2/28 HAZEL CUSTOM (part 1)

依排除左玩UNICORN之外,另一隻就係1/144嘅HAZEL,
參加左笑笑團一段時間,但係旦都冇隻。原因係如果求其砌一隻又好似唔係幾好,但要好似大家咁大改我又未到家,都冇咩靈感......
但再唔開波就會比人話我「得把口」架喇,所以今次決定始極大改造,應該可以準時出現笑笑團....^^
基本上我冇去諗過應該點改,因為好多時諗好左都係做唔到,大致都係做到邊改到邊。
好耐冇砌1/144比例,始終砌開1/100,好多地方都係我意料之外....

只做好上身同膊頭位,大約15~20%左右。
胸部比較花時間去搞,因為太細或我個人"鬥雞"嘅關係,所以要噴左灰黎改。

腰間加左關節及機械結構,加高左1mm。
不過仍然覺得有D單調......得閒改改先...^^

膊頭大致刻好D details,
只係未諗到點組合tim,過去睇吓kog果隻先...^^

銀級玩家

2/29 HAZEL CUSTOM (part 2)

上半身大致完成detail部份,今日改左裙甲,
開始習慣左用界刀刻details...^^進度比我想像中嘅快左好多,
不過仲未諗到膊頭點搞...^^

腰加左少少details,感覺比之前統一。

裙甲都係參考近期裂甲處理,但我冇刻意加長。

袋位做左打開式,參考自EDAV作品。(但好似好大袋...^^)
但都會加多少少details。

pat甲開左位,準備加入機械結構.....
但又要花時間諗結構..........~.-
不過應該會再加一d details。

胸部攝影機做好喇,同樣做到有少少機械feel....^^

銀級玩家

3/3 HAZEL CUSTOM (part 3)

今日睇肥肥,諗住冇咩睇,點知鄧光榮果一句「個女冇老豆嘅咩」真係型到爆。
講翻正題,依兩日只係改左對大脾,因為要等膠水乾都幾粒鐘...
同kog一樣,加長左3mm,再加左D details....
小腿未有咩頭緒點改,不過佢本身D detail我都覺得大致足夠,無謂畫蛇添足。
我諗頂多加少少刻線就OK架喇...^^

個袋close翻,講真,打開左真係唔好睇.......
雖然話春之袋ver啫,都唔係大袋到咁嘅又。都係自然D好D...^^

因為我手上只有界刀,凹位的確刻得比較辛苦。
關節亦做左適當改造。

用膠板加長3mm之餘,亦在內則補強。

pat甲嘅details都搞惦左,不過因為會頂住大睥,所以都要改改佢至得...........

銀級玩家

最後 3/7 HAZEL CUSTOM (part 4)

本星期家中發生左一D事,令我心情落至谷底,亦冇做到任何模型相關嘅事,
我唔想在我個blog寫一d唔開心嘅事,所以大家唔好覺得我講d唔講,只係我唔想講而已。
我只係希望同大家講我嘅唔開心就夠喇,可能我會放棄模型製作一段長時間,希望大家體諒小弟,或者我亦冇法完成手頭上嘅unicorn同依隻hazel,所以BLOG友笑笑團或許會少我一份兒,在此先同crabchiu兄及其他有份參與嘅blog友講聲抱歉......
雖然我唔係咩神人,令我每次都可以做到更精彩嘅作品,由手油開始,我不斷去改進自己,改燈、噴油至舊化,每一次我都努力咁去改咁去學,一切一切都係大家對小弟嘅支持所至,
改造hazel亦係我08年第一個目標,只可惜,在這景況及心情下我已冇能為力,請大家見諒。
但我有時間仍然會盡力去改依隻hazel,只係未知能否如期完成。畢竟,我仍然好想出席笑笑團。

人生有好多唔同嘅挫敗,只係我比較特別,次次都係大大單....
可能因為平時我份人唔多計較,任何時都平常心咁去睇,所以我一直都唔覺有咩挫敗......

本次更新只係將hazel pat甲分成兩件,因為在part 3時發現佢會頂住大脾,做唔到「收肚凸袋」嘅型仔pose,咁又點可以叫"ver 春之袋"呢...^^所以一定要做活動式pat甲,不過只係分開,未做活動處理。

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

告別:o :o :o Smilies020 Smilies020 Smilies020

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

別咩別
唔準別住丫
你仲有隻獨角獸未post丫~~~;P

科林版主

泰垣

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔知你發生左咩事,你e個post我都有係你個blog到睇過,發生咩事都好過去左就由得佢啦,唔好諗太多

無時間砌模型同打機都唔緊要,上黎回下post都要架(好似返工咁)

我期待你o既完成品架:lol

我架86又衰左啦,做唔到全鏡面,我打磨左再上光油

專業玩家

等你返來marcolau

係囉,上嚟留个言,said個hi,都ok呀!
支持  支持

1萬

白鑽玩家

北斗之拳-健次郎

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

原帖由 marcolau 於 2008-3-7 23:53 發表
最近其實我改緊隻HAZEL,不過在POST76我都係post成品多,所以一直都冇post野,
最近有d事發生左,所以我諗要同大家告別一排,
所以在依度post多一次,當同大家告別,
畢竟,我未見過大家,但我一直都當大家係小弟嘅朋友,post76玩具區個 ...

咩我哋有串你呀~~Smilies015 Smilies015
我知大家都係開玩笑姐,絕對無惡意的...Smilies014 Smilies014
請你唔好同我哋告別啦!:Q :'(
最多我偷多d時間砌返模型比你睇啦!!!:loveliness: :loveliness:
Gina Carano Profile / DOB--4/16/1982 / HEIGHT--5'8 / WEIGHT--140