設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: xover

一切從Concert開始......

進階玩家

見相,好多人用PA機及喇叭,兩聲道當然好,一但行av 5.1,後置喇叭大小差別大唔大呢?或者同去戲院差唔多呢?

銀級玩家

76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章

見相,好多人用PA機及喇叭,兩聲道當然好,一但行av 5.1,後置喇叭大小差別大唔大呢?或者同去戲院差唔多呢 ...
mic_28tp 發表於 2010-9-28 02:07

Horn喇叭指向性強而且cover角度闊...好容易就可以cover音場中間之dialog部份..所以我冇用center channel...但如果廳闊度超過二十呎...用center channel既效果就比較好...  戲院內/舞台上(concert)所有喇叭都係horn及PA机...所以效果亦會比普通喇叭好..(JBL66000都係Horn設計)
以前試過用LexiconDC1+3部JBL PA amp推5隻JBL 4425+JBL 15"SUB Woofer....做5.1...效果係聽過Multi Channel中最好既一套

進階玩家

因大低音單元用作追求低頻真實現場感覺,往往不自覺變得重,想請教下——用12"至15" Woofer 係一間屋內(家居住宅計),如何可以避免(減少)過多低音或註音/註波呢?

銀級玩家

因大低音單元用作追求低頻真實現場感覺,往往不自覺變得重,想請教下——用12"至15" Woofer 係一間屋內(家 ...
mic_28tp 發表於 2010-9-29 01:17

答呢個問題分2方面答...
1, 低音問題(Boom)跟低音單元大细無関係...(好多人以為係 )...其實Boom係房間效應...即係到咗果段頻率..你擺大或细喇叭...間房會照Boom..所唔同既係细喇叭低頻roll-off快...所以你覺得少咗boom..
我仲有對15"低音既Altec放响8'x9'半既書房聽歌...一D都冇低音問題

2, 古董喇叭既磁体係用鈷磁...人稱鋼磁...即天然磁...特點係效率高兼易damp及control...易contrl就減少對房間效應既映响....而現代喇叭多用粉磁...低效率兼要用大current,大damping factor既amp去推....而且易失控....(例如Dyna)...

進階玩家

回復 695# xover

2. 同喇叭效能有關嗎?
例如96db較優勝於90bd

銀級玩家

回復  xover

2. 同喇叭效能有關嗎?
例如96db較優勝於90bd
mic_28tp 發表於 2010-9-29 04:55

亦可以有關...但關鍵仍在於磁体...因鋼磁聲音爽好多....唔會學粉磁既拖泥帶水....

銀級玩家

有關大型喇叭既制作...可以睇吓我响大6網既置頂Post

http://www.tubebbs.com/thread-95546-1-1.html

銀級玩家

因為我聽慣現場...所以對低音要求好高...因為現場開Band...套鼓既動態係比屋企聽既喇叭大好多倍..
成套鼓既每一個Tom...鼓皮..鼓邊...打既力度...等等...再加上支Bass彈落去既每一下......要有好既演繹...15"一定唔少得...
而低音如金字塔既底部...承托住上面既中音及高音....低音少咗..整個音場就會崩燴...
好多人覺得對喇叭高音標或中音乾...其實就係缺乏低音所致..
低音既份量足夠....中音高音就自然歸位...

進階玩家

廿多年前,當時初出社會做事,有一朋友做音響,每兩三日就要係工廠區運器材,到球場公園做show,set台set機棟喇叭set燈,開聲打燈等等,太陽、大雨都要做,因過陣時無黑雨,傘得部機又傘唔到喇叭,照淋濕透,加上運輸,音箱一兩年總要維修下,當時得知係爽板,我仲想全部喇叭都係爽板添,後來先知hifi唔係。有一次佢係球場用麥當那當年紅歌開聲,當時未合格,再用EQ推5-10分鐘,推到佢滿意,又真係好大分別,初賞pa機JBL/Altec等喇叭、音柱之調較音色,不過當時我一d都唔識,當然無定位音場喇。自始開始聽機,朋友亦無聯絡...

銀級玩家

廿多年前,當時初出社會做事,有一朋友做音響,每兩三日就要係工廠區運器材,到球場公園做show,set台set機 ...
mic_28tp 發表於 2010-9-30 01:56 AM

其實音响器材無分PA定家用....只有質數好與壞...視乎你識唔識去揀...揀咗之後又識唔識去配搭..