設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cosworth01hk

Yamaha X McIntosh 組合 (04/2015 update)

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

cosworth01hk兄:
cm8很正點
在7,8呎距離能發揮嗎?
manKi 發表於 2011-8-24 09:01

7-8呎距離勉勉強強都可以既
不過要留意既係喇叭離後牆最少要有呎半以上距離

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

一路变一路高,很正

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

cosworth兄,
有d野想請教:
由603嗰時到而家cm8配 FrontHeight M1, 師兄覺得轉變怎樣? 其實satelite spk 做front height, 咁人聲又係o係FH出, 會唔會中置厚聲過FH好多而會有d格格不入呢?
我曾經問過b&w sales staff, 佢地講M1個bracket講到9唔答8, 有d又話可以點放點tilt, 有d又話唔得, 但我見師兄幅相上既M1既安裝方法及角度就係我需要既, 反而更想知道而家你對M1係咪已經tilt到最向King Seat位? 定係仲有得Tilt?
另外就係接線, 介唔介意影幾張close up 相, 我想睇下d線係點走. 唔該曬

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

好一對CM8呀....

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

BW萬歲,正正正

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 123# lemonstar

由603嗰時到而家cm8配 FrontHeight M1, 師兄覺得轉變怎樣? 其實satelite spk 做front height, 咁人聲又係o係FH出, 會唔會中置厚聲過FH好多而會有d格格不入呢?

真係無咩轉變, 始終都係同一對M1做Presence spk. 而且亦都無你所提厚薄聲問題, 始終用同一個牌子, 配合方面係易夾d既.

我曾經問過b&w sales staff, 佢地講M1個bracket講到9唔答8, 有d又話可以點放點tilt, 有d又話唔得, 但我見師兄幅相上既M1既安裝方法及角度就係我需要既, 反而更想知道而家你對M1係咪已經tilt到最向King Seat位? 定係仲有得Tilt?

簡單黎講M1係用ball joint既, 話雖如此, 但呢個ball joint並唔係點轉都得. 因為ball底有一條短栓 (見圖), 我想呢個栓原來既用處係方便lock死d standard位, 例如正90度, 180度, etc. 但相對當要tilt既時候靈活度就比較低. 以我自己為例, 其實我都差不多較到盡向黃帝位. 不過都仲有少許調節空間既. 如果要完全發揮個ball joint, 我相信動手鋸走個栓位都唔會太困難, 況且又唔會影響音質. 有需要可以一試.

另外就係接線, 介唔介意影幾張close up 相, 我想睇下d線係點走.

接線位見圖, 無論掛牆定坐檯都只能夠用裸線
希望幫到你啦

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
ricoy288 + 10 + 10
lemonstar + 10 唔該曬cosworth兄, 好detail.

查看全部評分

鉑金玩家

大架, 最主要係力水方面
以前用sunfire hrs12 + northwire double run , 環境, 氣氛, 量感都有
但唯獨係差 ...
cosworth01hk 發表於 2011-3-3 00:52

Hi C-hing,
May I know what subwoofer cable you are using for your JL110? Thanks.

星級玩家

6600 推 cm8...
會唔會有d大材小用?

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

6600 推 cm8...
會唔會有d大材小用?
syeah 發表於 2011-9-8 14:28

玩得起6600就唔係推啲萬零蚊嘅喇叭啦!!!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

Hi C-hing,
May I know what subwoofer cable you are using for your JL110? Thanks.
pangling 發表於 2011-9-8 13:46

黑雞線only
曾經問過代理,110駛唔駛換條更好電原線嚟提升表現
結果回應係JL絕對無咁既需要
用普通電原線直插牆身已足夠
再者我亦都非常滿意佢既表現呢