設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] VANQUISH demo玩後感(9.25 美/歐服DEMO第二彈日子確定)

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

本作DEMO現在已經登陸美服PSN及XBL~內容係E3 2010﹑0807及GC 2010嘅版本。岩岩試玩完兩個版本~現在講下感想。

畫面 : 簡單黎講,冇失望。講華麗度拍得住歐美遊戲。雖然用返Bayonetta嘅引擎,但開發組因應PS3進行了大幅修改兼強化。遊戲係處理「高速」且混亂嘅戰場同時,亦都可以保持住穩定嘅fps。而本作嘅fps係維持係30fps左右,當然多野處理時會輕微地掉幀,但大部份時間都有穩定嘅fps。另外Bayonetta時嘅畫面撕裂問題亦冇出現到。

音效配樂 : 配樂明顯承繼DMC﹑BAYONETTA呢類日式動作遊戲,以配合主角明快嘅遊戲節奏為主。音效唔錯,特別係開關Boost嘅時候。

gameplay : 繼bio4之後又一集大成之作。單睇畫面的話,可能會被以為只係純粹GEOW及LP嘅混合體,但真係玩落去的話,大家會發現係另一個世界。利用Boost及AR模式可以令你快速地做低敵人,而且快慢夾攻嘅戰略令遊戲節奏十分突出。本人兩個版本玩左5次,都仍然比果種節奏吸引住。不過遊戲本身係難玩嘅,一黎控制本身就十分難,唔識玩或者新手的話會玩得好亂。二黎Boost﹑AR模式﹑近身攻擊都會利用到ARS能源。所以如果貪一時之快而對一兩個目標使出「多餘」嘅招數的話(特別係近身攻擊,一下就已經用哂ARS能源),咁遊戲節奏好易被打斷且會有生命危險。三黎,敵人雜兵行動冇咩規則,一時猛咁開槍,一時走得鬼死咁快,又識跳,而且拳腳又勁,所以對付佢地絕對係先下手為強好。

BOSS戰分兩part,第一型態係蜘蛛型,第二型態係變形金剛(= =),先打斷左手的話,再打斷右手會出現精彩嘅QTE。大至上打法似LP,但仍然要利用Boost黎避BOSS攻擊及用AR模式黎加快擊破BOSS弱點。

整體黎講,呢隻本來我day one就會入手嘅遊戲,玩完之後更加肯定會咁做。整體做得十分理想,唯一嘅遺憾就係家用機版都唔可以到達60fps,否則以高速移動作為賣點嘅本作肯定更加完美。

*另外,好多人都關心嘅雙版本差異問題,上星期PlatinumGames兩名製作人表示兩個版本內容一樣嘅講法,個人認為並冇吹水。就算係cut圖比較的話都比較難搵出兩個版本嘅不同之處。無論係解像及AA方面都一樣,如果硬係要比係話,PS3對比度比較高,色彩比較豐富,而360則有更加穩定嘅fps,整體上係半斤百兩。所以各位只有PS3,或者只有360嘅朋友唔需要擔心。至於雙機主,亦只需根據手感而決定。個人玩完後極之傾向PS3版,其手制對於一般FPS或TPS黎講比較輸蝕。但係以「動作」為主嘅本作入面,PS3手制比360嘅更易控制,特別係當中有招係Boost+AR嘅滑壘式推進,需要食指中指同時配合,這點對於360版黎講實在唔太就手,無論係type A/B都係一樣。

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
kenlaw1228 + 1

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

本作DEMO現在已經登陸美服PSN及XBL~內容係E3 2010及0807及GC 2010嘅版本。岩岩試玩完兩個版本~現在講下感 ...
@肥狗仔@ 發表於 2010-9-1 18:04

以隻入ps3

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

有幾個要補充的:

1. 最簡單嘅難度Casual Auto配有半自動描準系統,經試驗之後,的確係專門描人個頭黎射的。適合以GEOW嘅方式玩本作嘅朋友,因為真係好爽快。

2. 主角嘅食煙功能係躲在掩護物後按下L2/LB就可以發動。如之前介紹,煙頭嘅熱力可以引開敵人注意。但使用次數有限,DEMO內最多都係用三次倒。

3. 子彈冇哂其實唔需要換彈,只要轉槍後就會自動reload,呢個設定應該係特登嘅。

4. 當戰場上仍有大批敵人時,ARS能源最好唔好一次過用哂。一來冇哂就要等reload時間,二來ARS能源本身就有防護加乘嘅作用,冇哂的話敵人攻擊傷害會增加。

5. 個人感受:
雖然遊戲嘅槍戰部份有參考到GEOW及LP,但VANQUISH的確主要係PN03﹑GOD HAND嘅混合產物。所以整體黎講仍然太過核心向,特別係佢嘅難度﹑動作等再一次令我擔心本作嘅銷量會唔會再次步CAPCOM5﹑Clover Studio及PlatinumGames上一隻遊戲Bayonetta嘅後層。

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

有幾個要補充的:

1. 最簡單嘅難度Casual Auto配有半自動描準系統,經試驗之後,的確係專門描人個頭黎射 ...
@肥狗仔@ 發表於 2010-9-1 19:58

要等到10月等死人=.=

黃金玩家

要等到10月等死人=.=
kenlaw1228 發表於 2010-9-1 21:25

呢個demo的確比我想像中出得快~但亦都冇辦法~本作所引起嘅話提仲未夠多~我相信SEGA同PlatinumGames果班友都唔想再次出現大神事件的。

進階玩家

let me try try this one sin

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

只DL PS3版,X360要金會員先可以DL....

幾失望.....
兩機兼容,放棄X360的HDR+AA已經係預期,當然亦唔會有PS3有名嘅MLAA
本作畫面處理似乎係老一背嘅P3做法,但令到畫面幪幪的唔夠Sharp,似乎比PS3的Bayonetta更過份。
type A按鈕分佈係為P3而設,主要因為P3嘅R2不適合射擊而改為R1,其他都同鬼佬射擊GAME差不多,要適應。

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 5# @肥狗仔@

dl咗未玩,...呢幾日試下先!

黃金玩家

只DL PS3版,X360要金會員先可以DL....

幾失望.....
兩機兼容,放棄X360的HDR+AA已經係預期,當然亦唔會有 ...
marcolau 發表於 2010-9-2 12:44

今次兩個版本都只係1024X720+2AA~引至畫面會蒙~不過兩版本仍然會掉幀~所以基本上都只係日本廠嘅實力問題~睇下人地COD~犧牲少少解像就已經可以有60fps了。但老實講,PlatinumGames呢隻引擎主要都係集中係戰場上嘅變化,而唔係依靠HDR同貼圖或者其他野。今次VANQUISH亦都一樣,低解像度+30fps,但戰場感完全可以出到,比較某d歐美遊戲要不停地係貼圖同特效上畫蛇添足,我覺得VANQUISH係呢方面做得更「務實」。不過最佳例子都係SC3﹑SC4﹑SC5,呢幾隻game,論技術論畫面的話,SC5反而係要被拖出去斬果個。

至於控制問題~實在冇辦法了~日本仔動作遊戲hold化實在太普遍~好似DMC﹑忍龍咁~如果今次唔係加入射擊部分的話肯定又係一隻正宗嘅日式動作遊戲。呢點唔關係唔係以PS3作lead dev嘅問題~只係遊戲本身操作就比較複雜。而且typeA/B係360版都有出現~當然360版嘅typeA係LT+RT做射擊的。但正如之前所講,「耳朵鍵」唔太適合本作。

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

今次兩個版本都只係1024X720+2AA~引至畫面會蒙~不過兩版本仍然會掉幀~所以基本上都只係日本廠嘅實力問題~ ...
@肥狗仔@ 發表於 2010-9-2 17:21

蒙查查在多平台遊戲的p3版都常見,所以近年PS獨占GAME都會用MLAA,不過你話兩個版都係咁就反而係最令我膽心...
type B我有試過,似乎X360比較岩用,不過未DL到X360版,在p3上就經常會hi到個R2.....