設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 搞咗2個星期都系揾唔到感覺

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
先講我套setup先
speaker: Monitor audio rx-6
amp: Cairn diablo
d線材都ok,已經換咪電源線,電源過濾器
主要用dacmagic+電腦播歌

試過好多flac ape,都系揾唔到我要既果種聲音(可以講系showroom廳既果種感覺,用cd機,amp同speaker一樣)
系咪一定要上CD player?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

showroom廳既果種感覺

↑在什麼環境空間下聽??空間處理對聲音影響好大。
當然用CDP係會好D,但DAC如果係HI-END級都會好好聲。
C兄現在覺得少了什麼感覺?? RUN IN了幾耐?
有時唔係照SHOWROOM咁汁藥就一定做到SHOWROOM果種聲。^^
MY BLOG:http://gvgame.blogspot.com/

如何玩盡手上器材呢?

如何調出平衡聲音呢?

高級玩家

其實系銅鑼灣鋪頭試既
我個dac只系dacmagic+環牛,聲其實都幾好,不過總覺得低音太悶
都系用咗2個星期,一日都開2,3個鐘
其實我好少買cd碟,都系網上download比較多(唔好打我)

高級玩家

同咪發覺如果CAS要玩得好,果d DAC一部都唔少錢,不如買部CDP算,所以我有時候都念要唔要上CDP,如果上咗就要開始買cd碟的生活了。。。。

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

睇來Ching要上CD player啦

高級玩家

有無CDT好介紹?因為我想keep翻dacmagic....
有念過marantz 15s2,又可以當電腦dac用,但我部dacmagic就用唔到
如果部oppo83se能達到15s2 9成功力,咁都可以考慮買黎玩下。

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

有無CDT好介紹?因為我想keep翻dacmagic....
有念過marantz 15s2,又可以當電腦dac用,但我部dacmagic就用 ...
doonald 發表於 2010-8-29 20:17

I'm using SA15S2, sure suggest buy SA15S2 la. If Ching focus on 2ch only, better buy SA15S2; If Ching want to play AV also, then, consider OPPO 83SE.

For transport under 10K, I'm only know Stello and CEC.

For CD player using good transport, MF A1CD using Philips PRO2 transport which is one of the most famous transport in the world. which cost 9.8k in AV show.

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

cas比到高分析力. 味道就要欠奉.

anyway, HIFI起碼都要煲一個月先叫穩定dd.

星級玩家

<其實我好少買cd碟,都系網上download比較多>

ching多口問句
download咩格式 -mp3??

高級玩家

APE, FLAC, MP3
依家download flac比較多d,音質好,但大部份都系隨身聽