設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

Sony BDP-S350, BDP-S550藍光播放器發表

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

USB外接儲存會有乜用呢?(除左睇相)

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

會唔會可以接HD第日可以錄野呢~~~~;P ;P ;P
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

原帖由 小瑟 於 2008-4-7 22:30 發表
會唔會可以接HD第日可以錄野呢~~~~;P ;P ;P

係就一定要買啦Smilies011Smilies011Smilies011

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

原帖由 yin206 於 2008-4-7 10:06 PM 發表
USB外接儲存會有乜用呢?(除左睇相)

用USB外接風扇仔吹返涼部player都得播!Smilies010 Smilies010

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

終於忍無可忍的情況下, 入左呢部 BDP-S550, 忍無可忍係 PS3 風煽問題, 心知五六月出 360 同 560,所以不至於太吹脹, 加上部 S550 真係超低價, 唔駛 HK $1800, 昨晚拿拿聲插晒線試機, 直話直說, 畫面感覺上真係比 PS3 好少少, 而且機身冇咁嘈同冇咁熱, 昨晚睇港版三個鐘 King Kong, 都完全冇問題, 冇跳 Layer 現象, 冇散熱風煽突然怪聲, 就令我更肯定呢部係平價正機.

我認為部機唯一問題係, 因為我部 Amp 解唔到 HD Format, 只係 HDMI 1.2a, 雖則 部 S550 係內置解碼所有 HD Sound, 但係部機就未有能力將 HD Sound 轉做 LPCM, 例如我睇 Rush Hour 3, 隻碟係 DTS Lossless Master 7.1 輸出, S550 部機就自動解碼, 但一出到 HDMI 1.2a, 只出到 LPCM 5.1, 我試左幾隻 Newline DTS Lossless Master 7.1 碟, 情況一樣, 明顯係部 S550 未做到 所有 HD Sound 轉做 LPCM 的功能.

呢方面, PS3 就勝出啦, 我部 60G 版本, 經過一輪 Firmware Update 之後, 已可以由 HD Sound 轉做 LPCM, 例如 DTS Lossless Master 7.1 可直接出到 LPCM 7.1, 聽聞 五六月出的 360 同 560 可以做到, 但回心一想, 我部 PS3 一早已做到有餘, 仲要一早係 wireless, 有 Harddrive, 唔駛什麼 1G Memory Card. 如果唔係 PS3 畫汁同嘈音問題, PS3 跟本就係一部好好嘅 BD Player, PS3 一早已經係 BD-Live Profile 2.0, 市面上大部份 BD Player 都要慢慢 update 呢樣個樣, 又貴, 又有機會 read 唔到呢隻個隻碟 (firmware 問題), load 碟又至少要二三十秒, (PS3 簡直係快到冇機追得上), 其實 PS3 係一部好正的電腦, 可以用嚟打機同兼容睇戲.

不過一諗到畫汁同嘈音問題, 我玩 S550 仍玩得好開心, 又 Play 到問題碟, 例如傳聞中的 007 BD, 都完全冇問題, Load 碟唔駛廿秒, 又有靚畫面, 一個字 " 正! ", 但我唔會放部 PS3, 因為 PS3 以聲嚟講依然係一部強機, 至少連 PS3 display 到 聲的 bitrate, S550 都 display 唔到, 只 display 畫面的 bitrate.

黃金玩家

Ricky

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

咩係問題碟呀???

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

咩係問題碟呀???
Ricky24000 發表於 2009-3-8 21:47

部機 read 唔到的碟, 即係電影公司為防有人 copy 碟, 加左碼, 但部 BD-Player firmware 又未夠快識認到的碟, 就算係問題碟啦, 粗俗 D 講, 即係買左隻碟星期五晚諗住開開心心睇, 點不知 read 唔到, 就會即時話: " 點 X 解 會 read 唔 X 到架! " 的谷氣碟

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

$1800 ?? 朋友價?

星級玩家

仟八我又要呀!請問邊度有得賣?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

各位師兄就好啦我都係用嘅PS3用家,見師兄用得咁開心,我都有D心動奈何荷包乾塘自己部AMP又係舊嘅天龍3805,行光纖對應硬係差D如果真係有銀換BDP机,但恐怕畫面又分別不大就慘啦倒不如留D錢嚟AMP!
各位師兄我有無唸錯呀!(因我常見影音試机都係用PS3)
pigpighung i o u