設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 買HI-FI 一問 SPEAKER + AMP + CDP / BRP

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小第最近想買一生第一套音響 ,  上星期去到友成個度D AV舖,
真係太多選擇, 比D SALE 搞到我都唔知買咩好 , 所以想問下各位師兄意見,
之後再出去同佢死過

以下係我個情況, 現在同家人住, 所以套音響暫時只會放在房間, 可以空出來的空間大約只有20呎, 所以暫時目標只會係2 / 2.1,
下年會搬新屋先至會放在客廳, 到時想升級5.1 / 7.1
1. 講錢先 最好唔好過2萬
2. 我聽歌都幾集食下, 心情好會想聽JAZZ (重男輕女)/ 心情唔好會聽 POP / BASS比較重既歌
3. 如果用電腦-->DAC-->AMP 會唔會比CDP --> AMP 差 ? (如果價錢差唔多的情況下)
4. 如果用BRP 聽歌 用RCA出 AMP 會唔會比CDP /DAC差

打算 MarantZ SR 5005 + OPPO 83SE + CM1 (好多CHING 話CM1聽歌唔好, 但我唔知可以有咩其他野選擇)

個人沒偏向用咩品牌, MIC 都沒問題, 主要係性價比. 多謝回覆

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

CDP + amp will be better than computer + DAC for new hand.

Ching Plan's machines not bad but Ching need to buy an Integrated amp later to driven CM1 since it's not easy to push. Ching can try JM Lab 806V speaker also for Jazz and pop.

進階玩家

ching thanks for your reply,

我想問下係咪如果要聽歌, 始終都要買部integrated amp (膽機) ?

因為我想睇blue-ray 同聽歌, 如果真係唔可以一部做晒, 可能真係要重新想過個組合了 = ="

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 3# eqx

CHING,integrated amp既意思係合拼機 (即係前級解碼+後級放大器位兩個部份加埋一齊放入一部機)
膽機石機都有合拼機...d CHING玩得Pro d既就會分開前級同後級
可以自己依口味去揀唔同牌子,再深入d仲有將CD機分開黎玩...
CD Transport(轉盤) + DAC (Digital數碼->Analog類比轉換器)..
兩聲道聽歌其實都有好多野玩
Sony 46X350A
Denon AVR-4310
Rotel 1066 Power amp ( Bridged for LCR ch. )
Oppo BDP-93
Mordaunt Short Mezzo 2,Mezzo 5,Carnival 2 (4pcs),
M&K KX-12
Sine SA-5 x LongYu 206
Photography: Pentax K-5

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果你會一直upgrade,建議你一開始就分開前後級玩,upgrade彈性大好多。

進階玩家

如果真係要分開玩, 開始時有d咩要注意 ?

分開玩係咪即係所有野都分開, speaker / amp ?

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄諗住暫時2.1 就唔好買av amp住.

av amp轉得快, 1, 2年後又唔同晒啦.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ching thanks for your reply,

我想問下係咪如果要聽歌, 始終都要買部integrated amp (膽機) ?

因為我想 ...
eqx 發表於 2010-8-17 12:33

integrated amp not just means 膽機 can be transistor amp.

for Ching budget, OPPO 83SE should be OK if you wanted to watch BD and play music.

星級玩家

如果真係要分開玩, 開始時有d咩要注意 ?

分開玩係咪即係所有野都分開, speaker / amp ? ...
eqx 發表於 2010-8-17 13:47

Not need. you just need to buy an integrated amp with AV by-pass, then, amp and speaker can be share for both 2ch and movie.

進階玩家

我玩得好雜, 打機, 睇戲, 聽歌,
玩電腦, 依家個組合, CHEAP CHEAP 哋,
但好啱玩, 我有部MUSILAND MD10(DAC),
有MULTI - INPUT 同3.5MM AND RCA OUTPUT,
我INPUT咗部PS3(打機, 睇BLU-RAY)(光纖), 電腦 (同軸), CD 機CAMBRIDGE CD30(RCA),
OUTPUT出JBL CREATION 3 (3.5MM), 琴譜Q2(迷你膽機)+KEF 2001.3!

依家好有彈性, 睇戲打機, 用JBL CREATION 3, 貪佢BASS夠,
聽歌或睇MUSIC VIDEO,就用琴譜Q2+KEF 2001.3, 貪佢中音好聽啲!

我就覺得一張四呎X兩呎書枱放哂所有嘢, 真好玩!

成套都係一萬多元(唔計電腦)