設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 影 bb 相用乜鏡頭好 ? (加相, 買咗 AF-S 35mm 1.8G DX 同 B+W UV filter)

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟係 NIKON D80 用家, 一直用開 kit 鏡 ( 18-135 mm f/3.5-5.6G ),
依家 BB 四個月大, 想買支鏡影多D相,唔知各位師兄有乜好介紹?
新手入門

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

35mm f/2, 光圈大, 唔洗開閃光燈影響BB眼睛!

高級玩家

35mm f/2, 光圈大, 唔洗開閃光燈影響BB眼睛!
josephm 發表於 2010-8-16 16:43

Thank you! Josephm C Hing,
"唔洗開閃光燈影響BB眼睛!" 好重要 !  

如果 同  Nikon AF 50mm f/1.4D 比較, c hing 又有何意見?
新手入門

高級玩家

sure prime len la

高級玩家

小弟係 NIKON D80 用家, 一直用開 kit 鏡 ( 18-135 mm f/3.5-5.6G ),
依家 BB 四個月大, 想買支鏡影多D相, ...
JamesK 發表於 2010-8-16 16:26

我用Nikon, 條化骨龍而家 16 個月大...

最初2~3個月大時用 50mm 1.4 都 ok, 遠/高少少都可以影到全身;
但之後佢會長大, 50mm 只可以影到半身及大頭;
而且佢會郁黎郁去, 對焦一定要夠快,
因為唔想閃佢, 所以光圈要夠大...
綜合以上各點, 我買左 AFS 35mm 1.8G,  到而家都長插機身...

而家佢會通屋走, 無 AFS 都唔掂,
又有時在晚間開盡 1.8 都唔夠光, ISO 要 set 到 800~1000 先得

高級玩家

回復 5# kengary
嘩!! 好多謝 kengary c-hing 既專業用家評述,
幾句說話己經總結咗好多寶貴既經驗, 真係唔該哂 !
新手入門

高級玩家

另外, 請問kengary c-hing 既 AFS 35mm 1.8G 係乜野價位? 係 nikon 定係其他厰出品 ?
啱啱係呢個網站 http://camera.jackyc.net/listing.php  search 唔到。 THANK YOU!
新手入門

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

http://www.ygdragon.net/index.php?page=photo/cameraprice.htm

Nikon           AF-S 35mm f/1.8G DX NIKKOR           Prime 定焦                       1,680

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果c-hing日後唔會上full frame, 35mm f/1.8 都唔錯, AF-S鏡對焦會快d.
f.y.i.
35mm f/2 大約2千頭到.
你可以上網search兩支鏡質素上分別, 我會覺得35 f/2質素上好d!!

高級玩家

lemonstar & josephm c-hings,

Thank you so much for your help. You've provided very useful and valuable information.
新手入門