設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

SHARP LC-46GX3H (含阿定詳細報告)

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
用緊 LC-46GX3H :lol
新年前入手,到現在差不多一個月
整體好滿意,我有 PS3、360、Wii、TEAC stb

PS3: 睇Blue-ray,PS3 主界面 同 打 GT5P 靚到無話可說,始終係1080P信號,點對點完全看不到狗牙,我係戲院睇怪誕屍新娘,係睇唔到好多detail位的,睇DVD版都唔覺係泥膠拍攝,睇Blue-Ray就咩都出晒來,打Time Crsis 4 槍Game時,因為GX3係幼邊,所以掛接受器時,要好有心機,否則會cover左果電視畫面,用PS3 upscale DVD,睇美國戲集 LOST ,無論好多陽光的Beach同好黑的森林,畫面都好唔錯,狗牙情況唔嚴重(唔特登去睇,應該睇唔到的),証明左 PS3 upscale + SHARP果engine 真係做到野,GX3宣傳上所講的人物皮膚會紅d係無講錯到的,我之前用電腦睇,用Samsung 20" LCD時,人物皮膚係無咁自然的 (唔排除係錯覺,買左新玩具,咩都好d的錯覺)

360: 舊版無HDMI,但用Monster色差線經onkyo 605以HDMI上GX3,因為Game畫面多數係720P,所以唔算特別靚,但無論打 VF5或WE2008,都明顯睇到場景係好靚 (唔好同GT5P比),太陽光同黑色的夜境都做得好好

Wii: 480P的畫面,無咩要求,反正點玩都唔會太靚,但好似Mario Galaxy果d色彩鮮豔的Game,屬次感做得好好,同360一樣,我用原裝色差經onkyo 605轉成HDMI上GX3的

TEAC stb: 睇高清台做唔到 百老匯 果效果,估計係 stb 問題,等遲d 部 Magic 換左返來,可以再研究一下,但睇同事三分親(唔知點解成日都會近拍d 演員),人物面色夠紅,再一次証明RGB Plus呢個功能係做到野

評分

參與人數 3威望 +28 收起 理由
ssss41357 + 10
lkljason + 8 正正正!
小瑟 + 10

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

好詳細既REPORT呀, 唔比個威望你都唔得呀!!!Smilies018 Smilies018 Smilies018
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

星級玩家

食翅楂波子

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

睇到流口水!!! Smilies011 Smilies011 Smilies011

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

唔知點解, 好似冇咩人留意到呢個貼, 等我推一推先!!!Smilies010 Smilies010 Smilies010
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

用42"Sharp GX3 LCD,用PS3經605睇Spiderman 3 或Fifth Elements時,有好多雜訊,
想問電視本身係米有得Set? Thank you!

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

電視有得set電影mode,不過我估係片源問題比較大,我睇 "CLICK" 時,都會見有類似雜訊的效果,我估係片源本身去唔到1080P的問題多,我睇番Appleseed 2 時,係無呢個問題的,你可以用PS3上PSN下載新出的戲 1080P DEMO,或直接用 功夫來睇,咁樣就會見到部機的真功夫,呵

P.S.: 我用 Yarbo HDMI 線,都叫做中價位的HDMI線,所以線材應該無問題的!

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

原帖由 阿定 於 2008-4-7 11:50 發表
電視有得set電影mode,不過我估係片源問題比較大,我睇 "CLICK" 時,都會見有類似雜訊的效果,我估係片源本身去唔到1080P的問題多,我睇番Appleseed 2 時,係無呢個問題的,你可以用PS3上PSN下載新出的戲 1080P DEMO,或直接用 功夫 ...

你用咩Software Tune TV架?
我用Hivi, and 線用Audioquiest 3M

行動組版主

原帖由 Ken704 於 2008-4-7 12:19 發表

你用咩Software Tune TV架?
我用Hivi, and 線用Audioquiest 3M

我無用software tune呀,就咁用佢原廠果d setting!

1萬

三潮玩家

原帖由 阿定 於 2008-4-7 12:25 發表

我無用software tune呀,就咁用佢原廠果d setting!

Sharp 係米可以有一個Function減Noise?

行動組版主

你用色差定係HDMI?