設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 魚腮人

依家先買 Sharp LC-42G7H 會唔會有o的傻?

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

How about Sony W series ? :lol

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

原帖由 Terence 於 2008-2-18 15:12 發表
LCD TV殘影問題基本上部部都有架喇,
哩個係先天問題,掙在係多定少架姐,
不過屋企部TV我睇戲又唔覺有乜殘影,
睇forumD人話最覺會係響打機時出現! ...

我就好攪笑既, 睇DVD同睇TV一D都唔覺, 係有幾隻 BLU-RAY碟睇時就好覺, 其中功夫就係好覺既一隻勒, 唔知點解, 睇 DVD反而又唔覺呢下得意喎!!!;P;P;P
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 小瑟 於 2008-2-18 14:59 發表
日立比東芝好既係黑位...........其他就SHARP小小咁, 不過殘影問題一樣都有.

不過日立部 42" 唔係用 IPS alpha,係用 LG 普通 IPS panel,反而 37" o個部係 IPS alphaSmilies015Smilies015Smilies015

三潮玩家

76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

原帖由 小瑟 於 2008-2-18 15:42 發表

我就好攪笑既, 睇DVD同睇TV一D都唔覺, 係有幾隻 BLU-RAY碟睇時就好覺, 其中功夫就係好覺既一隻勒, 唔知點解, 睇 DVD反而又唔覺呢下得意喎!!!;P;P;P

咁唔知睇高清台又覺唔覺呢?

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

原帖由 Terence 於 2008-2-18 15:21 發表

講開色bits問題,我部係10 bits機黎,
睇hd動畫都覺D漸變色係一圈圈咁出現!:L

plasma tv燒印問題,據聞個brightness唔好推去100%,
只用40%就唔會出現燒印,唔知真定假喇,
但如果真係只推去40% brightness,個畫面又會唔會太暗呢 ...

上次我唔記得係邊度睇過 PLASMA既技術問題, 真係另我對 PLASMA停哂步, 雖然依家新技術會好左, 不過 PLASMA既先天問題, 係點都唔可以解決, 最明顯既就係光度問題, 第一年既光度同第二年既會有10-20%損耗, 情況每年都係惡化, 聽到呢度我就對 PLASMA打左退堂鼓了!!!
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

原帖由 matthew 於 2008-2-18 03:20 PM 發表
對~~~~~我果部用左2年.......殘影係有.....但係唔係好覺
反而最大問題係pan打橫畫面o既時候.........係會小小窒.......唔SMOOTH
但係而家用機頂盒睇TVBHD 睇返D pan打橫畫面又唔覺窒喎....
其他人會唔會我就唔知 ...

你有冇打開機架?我見其他forum講用PS3 + LCD TV打機殘影至為嚴重!

5萬

總版管

原帖由 魚腮人 於 2008-2-18 15:44 發表

咁唔知睇高清台又覺唔覺呢?

我未有得睇高涌TV, 不過我 DL過D和味無輸來睇, 殘影問題又唔覺.

Post76玩樂網.

1萬

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我都揀緊电視好頭痛
想揀Sony 40"X300,但係好Q貴.唯一一部可以匹敵就係Philips 9系,但係Philips好似比較易壞.
想揀Sony 40"W300,但係殘影好似話差到無倫. 甘想揀Sharp GX7,好似舊得滯,
GX3個Spec齊但外型我唔鐘意, 反而Sharp既PA系款好好多,但無咩Comment.
Hitachi L42X01平均,但機身厚有成36cm,,但都係無咩人有Comment.
Actually W300買唔買得過?

电視同Eye  有6.5" Distance, 42"好似岩岩好, 但好想買46", 睇Movie一流,但睇TV肯定會嘔.Smilies015 Smilies015 Smilies015 :Q :Q :Q

鉑金玩家

原帖由 魚腮人 於 2008-2-18 03:43 PM 發表
不過日立部 42" 唔係用 IPS alpha,係用 LG 普通 IPS panel,反而 37" o個部係 IPS alphaSmilies015Smilies015Smilies015

請問兩種panel有乜分別架?
我只係知LCD mon大部份用TN panel係貪平,
但反而個反應速度好快,一般維持響3~4ms,
可惜視角非常之窄,所以唔適合用黎做TV咋!

鉑金玩家

原帖由 Ken704 於 2008-2-18 04:08 PM 發表
我都揀緊电視好頭痛
想揀Sony 40"X300,但係好Q貴.唯一一部可以匹敵就係Philips 9系,但係Philips好似比較易壞.
想揀Sony 40"W300,但係殘影好似話差到無倫. 甘想揀Sharp GX7,好似舊得滯,
GX3個Spec齊但外型我唔鐘意,  ...

W系冇motion flaw,所以殘像嚴重,
X系就主要加了motion flaw做補償,
我都唔見議你貪平買W系呢!