設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

IPAD試玩後感想

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
首先說明我不是ipad用家,亦從來無買過IPHONE或IPOD。
今天經過電器店,內裡有幾部IPAD供客人試玩,見有時間又無人爭,便入去試玩一下。
部機的反應都幾快,看相或看VIDEO的畫質亦不錯,但.....
1. 電子書雖然是彩色,但看來不及其他用E-INK的電子書那麼舒暢。
2. 真的幾重手,如果單手長時間拿著都幾疲倦。
3. 作為遊戲機,我又覺得它不會比PSP或NDS好玩。
4. 作為電腦它又不及NETBOOK。
5. 10吋屏幕,我相信會很食電,但又不能換電!
當然你會說功能多多正是它的強項(不過無樣是最好的),但作為潮物......就天下無敵!
但我不是潮人!真的無興趣買!
希望不會使IPAD買家不快。

3萬

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# commail

真係諗唔到咩理由買佢

專業玩家

[5. 10吋屏幕,我相信會很食電}..............wrong :
Copied from Apple :
內置 25Whr 充電式鋰聚合物電池
可持續以 Wi-Fi 瀏覽網頁、觀看影片或聆聽音樂長達 10 小時
透過 3G 數據網絡上網,電池可供電長達 9 小時
以電源轉換器或 USB 接駁電腦充電

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我覺得如果做到7寸, 個吸引力會大D
最少袋出街都輕D

高級玩家

原本諗住買, 但諗諗下都係等android既tablet出再作比較&決定~^^

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

首先說明我不是ipad用家,亦從來無買過IPHONE或IPOD。
今天經過電器店,內裡有幾部IPAD供客人試玩,見有時間又無人爭,便入去試玩一下。
部機的反應都幾快,看相或看VIDEO的畫質亦不錯,但.....
1. 電子書雖然是彩色,但看來不及其他用E-INK的電子書那麼舒暢。
2. 真的幾重手,如果單手長時間拿著都幾疲倦。
3. 作為遊戲機,我又覺得它不會比PSP或NDS好玩。
4. 作為電腦它又不及NETBOOK。
5. 10吋屏幕,我相信會很食電,但又不能換電!
當然你會說功能多多正是它的強項(不過無樣是最好的),但作為潮物......就天下無敵!
但我不是潮人!真的無興趣買!
希望不會使IPAD買家不快。
commail 發表於 2010-8-1 23:30

1. 電子書雖然是彩色,但看來不及其他用E-INK的電子書那麼舒暢。未試過E-INK的電子書唔知道, 不過睇過Toys Story果本電子書又覺得好正, 又會發聲, 又有少少animation, 又有少少games, 真係好啱小朋友.
2. 真的幾重手,如果單手長時間拿著都幾疲倦。的確係, 單手長時間拿著都幾疲倦, 所以應該換手或者休息下
3. 作為遊戲機,我又覺得它不會比PSP或NDS好玩。呢句真, 不過佢個定位唔係遊戲機, 玩下簡單遊戲就算啦, 當bonus
4. 作為電腦它又不及NETBOOK。呢個唔太同意, 如果netbook定位係上網同簡單文書, 佢上網之方便真係無人能及, 開機關機唔駛等, 部機又唔熱, 打大篇字就真係唔係好適合, 一般上下網查下野, 打幾隻字, 玩下facebook or IM, perfect. 唔通真係等netbook開機?? 要求佢行photoshop又太過份啦.
5. 10吋屏幕,我相信會很食電,但又不能換電! 23/7到今日差左2次電, 部機日日都跟身, 唔就住黎玩, 你話有幾食電??  當然開工係唔會玩啦.
當然你會說功能多多正是它的強項(不過無樣是最好的),但作為潮物......就天下無敵!呢句功能多多正是它的強項, 真係幾啱, 市場就係咁, 大家都係buy佢呢樣野, 當然潮物佢當之無愧, 但係大家除左功能以外都會以外形黎簡, 好正常je, 個樣設計得肉酸又俾人話

最後無心得罪ching, 只見大部分觀點都負面比較多, 希望ching唔好介意.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都讚同,它的定位是介乎手電及netbook 之間,又多app,我都訂了

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

各人有各人的看法,各人亦有各人買機的原因,不過最重要買得開心,付錢付得高興,是嗎?
希望各位買家玩得開心!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

第一次我試玩, 我都無乜興趣.

不過同 iPhone 一樣, 一般黎講用蘋果野就係 Love it, or Hate it.
用唔著, 你就會話佢乜乜乜; 到你發覺佢既優點時, 你就會將所有缺點成為優點了.

呢個其實同女朋友/女人既道理一樣.
所以我唔多講了. 下次見到面, 同你做個 Live Demo 又點話? 因為講多無謂.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

一個型字已毋須千言萬語。