設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: timmy

[討論] Pioneer Lx-82 新舊用家交流

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我用控制器關機, 好似一下就關左, 咩燈都無既呢

星級玩家

我想問下, 部機關左後係咪咩燈都無架, 即STAND BY 既時候 ...
timmy 發表於 2010-7-24 11:22

完全冇燈!

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

轉貼自 Psychoav 文章
http://www.post76.com/discuss/vi ... cakecake&page=1
小弟o係友台post o既心得, 希望有D幫助
部機比買入時再run-in O左多D時間, 發覺本來set好o既db都唔啱用(大力o左), 加上換o左電視, 隻中置搬o左位, 所以由頭再set過, 今次同之前post有D唔同, 我o係manual mcacc tune個sound level (所有喇叭75db, subwoffer 80db), 再fine tune speaker distance (主要都係前面3隻, 兩隻後置同subwoofer一樣tune極都唔會去到中間, 之後run auto mcacc set EQ Pro & S-Wave, all ch adjust, 用stand.wave multi-point (測3個位), 完o左再o係auto mcacc run full band phase control, 到manual-> professional->advanced eq setup發覺今次佢自己set 個係60-80ms, 咁試試聱先, 發覺音場比之前更闊, 更多detail, 唔亂,  bass普遍就細o左少少, 但學之前講, 套戲o個part要出多bass就夠, 滿意收工~ 慢慢睇戲

小弟近排由onkyo 805換o左部pioneer lx81, 初時只用auto setup之後就用, 發覺音場比onkyo闊同細緻, 但係前中置極之虛, 中低音唔掂, 完全冇埋身感... 當時好失望, 但我諗pioneer冇理由會差過onkyo, 唔忿氣, 於是係咁煲本manual, 週圍問人, 上網搵料... 一有時間就試唔同o既setup, auto搭手動, 搵得返d力水同埋身感, 但音場同細緻度又差o左, 再搵料再試, 終於而家set到有音場, 細緻但唔失去埋身感... 真係好辛苦, 但係值得!!!

有幾點可以同大家分享, 希望可以幫用pioneer amp o既兄弟

1. 先用full auto mcacc, o係other setup將喇叭set做small(唔理你用大細喇叭都), crossover 80hz
2. 到manual mcacc, 將喇叭sound level set做同level (75db), subwoofer可以大d, 我set做82db
3. 再o係manual mcacc tune個fine speaker distance, 唔好理真實喇叭同位o既距離有幾多, 要調教到個前中置d聲o係正你前面正中間(呢個距離調教mode會發聲)
4. 根住用auto mcacc set EQ Pro & S-Wave, 至於用symmetry, all ch adjust定front align就因個人喇叭位置同口味而定. 我睇過外國d review, 主要都係symmetry同all ch adjust效果比較好, 所以我都集中試呢兩個mode. 對我黎講symmetry音場闊同有細緻, 埋身感都有, 但都好似唔係好夠, 唔知係咪因為我d左右前置同後置o既距離唔係衡等... 而all ch adjust對我黎講最平均, 其實可以兩個setting都做, 不過o係唔同memory. 咁樣可以之後比較. 我o既經驗係用stand.wave multi-point (測3個位)效果會好d
5. 完成後再o係manual mcacc->eq professional->advanced eq setup set好個time position再start個eq calibration, default係30-50ms, 所以之前所有auto calibration都係30-50ms, 但唔係個個地方都係啱用, 我試過幾個setting, o係我o既環境20-40ms o既連貫性最好, 唔失細緻又唔亂, 呢個calibration影響好大, 所以一定要做
至於係symmetry定all ch adjust就因個人設定而異
6. o係auto mcacc set多次full band phase control

暫時玩到呢度, 等我搵條usb->com port o既線, 等我可以將reverb measurement o既數據入落電腦o既advanced mcacc software分析再微調每channel o既eq (其實auto都做o左, 但佢地建議用software分析再微調會準d), 睇吓有冇驚喜

溫馨提示: 一家要落腳架, 咁樣準好多

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

轉載自鐵心心文章
http://www.post76.com/discuss/vi ... ghlight=%2Bmcacc%2B
昨天本人再一次用咪去自動AUTO SET一次自己部LX71,個FULL AUTO MCACC出黎個感覺係有增長,之前沒有調整的SET聽CD時比現在調整了的MCACC在人聲方面平淡了點,少了點起伏感同勁度,高頻的樂器聲分離感好了,而在睇BLU-RAY方面,音場連接感提升了點,可能LX71中的FULL BAND PHASE CONTROL可以修正不同的喇叭組合的音色差別,令它們更平衡。

雖然兩個SETTING出來效果第一下聽落唔係存在巨大分別,但聽落去是有一些奇妙的改變的。
用P記AMP的朋友可以一試,而且高手們更可以作人手調整,效果更佳。

高級玩家

完全冇燈!
ivan68 發表於 2010-7-24 11:50
我記得係有紅燈, 問過阿x

1萬

黃金玩家

轉載自cakecake 文章
Full Band Phase Control其實最主要係自動調較各聲道喇叭既相位和subwoofer配合..
令到低音質素盡量達致最好
所以理論上用有Phase Control 或 Full Band Phase Control既Pioneer amp, Subwoofer係唔需要調教Phase...(但實際上...有D情況係需要調教subwoofer上既Phase....)
亦因為呢個function..Pioneer amp好容易令到subwoofer隱形
所以小弟都成日話, Pioneer amp較適合入門玩家用, 就係因為呢個Function..(Subwoofer既Phase係最難攪...)

Phase Control 和 Full Band Phase Control有咩分別??
Phase Control 只會自動調較前置和subwoofer既配合, Full Band Phase Control就全部聲道
所以Full Band Phase Control通常會於高階型號既Pioneer amp先有

而鐵心心兄覺得部amp聲音質數有增長, 好大原因係部amp開始進入狀態(run-in)...
run-in左之後...部amp係好似upgrade左咁
同埋MCACC果度既EQ入面...Pioneer amp對100~200hz較得比較低...試下調高少少呢段既EQ...可能有驚喜俾到你...

星級玩家

好有心機同好詳盡返屋企試下set先多謝C兄

1萬

黃金玩家

轉載自cakecake 文章
有見咁多師兄買左Pioneer amp用...
小弟唔知醜, 分享一下自己既經驗
尤其是MCACC入面個EQ真係要較一較先得  

其實較EQ既方法, 小弟都係沿用一個程序
各位師兄可以參考下
我先旨聲明, 小弟不是set機專業人士,  其他師兄有意見歡迎提出

做MCACC之前, 最好睇番一套戲(一至兩個鐘到), 讓喇叭熱一熱身先..
而收音咪最好用3腳架固定, 就算無都要將收音咪放到和耳仔水平一樣高
切忌就咁將收音咪放o係張or梳化到
而皇帝位所坐既or梳化, 最好不要"店"到牆, 小小離開就夠了, or梳化四週唔好"店"到野..
避免牆身震既時候(如subwoofer發出聲音做setting 時) 震到收音咪影響結果
而收音咪既線通常都好長, 做MCACC時唔好俾條線撓埋一舊, 要順直條線佢..

以上既事準備好後, 開始MCACC, 首先選定一個MCACC記錄既位置(如MCACC 1), 如果前置係用Bi-amp連接的話記得SB要set做Bi-amp, 玩5.1但 前置唔係用Bi-amp連接的話SB要set做"No"
關好門窗, 唔好開冷氣,有窗簾就拉埋佢, "浪"起電話, 手提要靜音, 跟住離開音場範圍(即係前後置所括住中間既範圍),
跟住用搖控開始MCACC, 期間保持安靜, 整個MCACC最好做3次
做完MCACC咩都唔好攪住, 將MCACC結果Copy去另一個MCACC既記憶入面先
(如MCACC 2),
呢步好緊要, 尤其是剛剛開始試較EQ, 因為剛剛玩通常都係較到個MCACC鬼五馬六, 呢一步就係方便還完整個MCACC, 咁就唔洗要重新做多次MCACC...
所以呢個還完用既MCACC就唔好攪佢入面既數據, 要攪就攪一開始做果個(MCACC 1)
做好back up之後, 就可以試下自己調教下MCACC入面既數值

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

好詳盡呀!!!bookmark左先!!!今日番去慢慢研究研究!!

星級玩家

我記得係有紅燈, 問過阿x
weeps1584 發表於 2010-7-24 12:11

咁就真係奇怪.................