設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 大佬John

[製作/教學] 電擊2010 參賽作 進度1- 41 冇set權限

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  marcolau

腳掌背都係要再多D類似手脛既花痕, 訓一個鐘先再搞, 唔係會捽死. ...
大佬John 發表於 2010-7-27 15:43

其實主體紅色甩青質感已經好好,至少我都想請教你。
不過甩得過左火,有d似細個玩到殘晒嘅超合金。

反而其他部份舊化相當出色及自然.....

定位上有d出錯,是關哩隻係消防用唔係地盤用。
要是班消防員懶到如地盤佬一樣唔會打理部機器,
就要再加多一點水漬令主體統一,及再加強主體定位喇....

我諗大致上都已經完成,所以好多野都翻唔到轉頭,
因為如果你要做一個實在嘅格納庫,就最好對機房之類做多一d資料搜集。

雖然如此,但我敢相信其實參加者都只會係陪跑。

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

回復 21# marcolau

上次你話唔好用半光澤, 我心諗出左事, 要o係光澤上舊化再同周圍環境取得平衡...
原本係諗住全部乾淨look咁, 又驚好似賣樓花D模型
仲諗過將下層機庫做得好光鮮, 心諗就機庫點解幅牆一定係灰色, o係果度做野D人時間長一定會癲(?)

加水漬, 係咪有別於秀漬? 加強主體係咪指MS要污糟D?(依家得紅色甩青, 只有腳板有漬)

我依家差加返D草, 駁電, Set建築/人物/車, 最煩係座樓同塊地有條gap要處理, 如有時間剩可以執下

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

回復  marcolau

上次你話唔好用半光澤, 我心諗出左事, 要o係光澤上舊化再同周圍環境取得平衡...
原本係諗 ...
大佬John 發表於 2010-7-27 22:22

半光澤在一般成品上係冇問題,
但在寫實係作品好易出事,在舊化上亦受限制。

其實有一個好好嘅實例就係台場高,
即使台場高胸部係鏡面,但由於比例大令D反光統一,
相反在一隻1/100上,半光澤D反光就冇左真實感....
台場高上嘅天然水漬都係相當好嘅參考,當然你隻野殘成咁就更係要再加強一D。

係想寫實,就要由真實方向去諗,
民用就應該有民用嘅想法,現實中消防員一定會洗車。
在你嘅作品中,大樓係消防局的,而MS就變左地盤佬用...
所以哩點先係失平衡嘅主因。

整個舊化亦只偏重於MS身上,
雖然大樓未有新圖,但我想都要相對地殘一D,配合翻個MS。

相反,如果係一個地盤+哩隻MG,就會非常出色。

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章

座樓只係做左秀漬+ 亂黎既Filter, 冇甩青..
一開始決定左呢個提材, 注定有D野局限左, 例如光澤面, 做洗塗會洗甩晒, 乾粉又唔上色, 我技術上只可以做Ironman transfromers 式花痕..

原本只係諗住裝備一支水槍俾佢就算, 冇砂碟鋸同Jack Hammer, 但係就咁渣住咁大碌水槍又好似冇乜用咁.. 咁o岩果期大角咀座唐樓出事, 睇新聞D消防借左部好大咪既機械剪鉗黎剪鋼筋....先致落實加多兩件砂碟鋸同Hammer落隻GM度, 假想用黎應付其他MS打完撞爛晒D樓, 用黎清場....

下次學人加下天使翼呀,魔鬼角, 大刀咁就唔駛諗咁多了..