設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[Music Streamer 串流播放機] Pioneer LX-72 個DAC.........

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
今日天氣熱, 個人係屋企無聊, 搵番D舊CD泥聽, 聽番金句王隻精選 (我的親愛年代), 發現D聲好空擴, 聽左一陣, 就拎番條CHEAP雞CO-AXIAL出泥LINK UP WITH CDP 同部LX 71, 試下用AV AMP個DAC, 點知, 一開聲.....嘩

人聲集中番晒, 好好聽.....之後橫掂都係, 試下聽番依家平時聽開個D如PAWN SHOP, MELODY GARDOT同SUSAN WONG, 感覺係O左咀, 樂器層次豐富左唔少, 敲擊聲清脆, 細節多左, 人聲多左少少味.....我重覆左幾次, 結論都係一樣.....推番我之前覺得AV AMP聽唔到好2CH既感覺...

唔知有無CHING有上述情況, 我本身用開馬仔5003出RCA入8000S, 如果有咁既情況出現, 係咪代表CDP個DAC差幾皮? 如果係咁..INT AMP係我度既作用咪...........

希望有CHING分享用指教.
Streaming Source: Linn Majik DS + LAVRY DA 10
Vinyl: Acoustic Solid 110 Metal + WTB 370 Arm
AMP: OEM 88 Pre + ECI 5 MKII
SPK: Audio Physic Sitara 25

星級玩家

回復 1# donji
之前我自己都覺得AV Amp聽歌........算巴喇!
到之後入咗人生第一部AV Amp(Pioneer 71), 有時都會攞嚟聽歌(Blu-ray用HDMI插AV Amp).
發覺比相像中好好多, 當然唔可以同2ch比.
同埋好多萬元以下嘅CD機嘅解碼都可能用緊同一粒解碼.
有時見到好多C兄話要加Dac, 不知先試吓用條好少少嘅coaxial插去AV Amp解碼.
可能慳得返買Dac嘅錢!
而且好多C兄好多時只係用部DVD機話唔好聲.
老實講 - 如果DVD機都好聲, 揾鬼買CD機咩!

鑽石玩家

山葉幫成員

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

LX72用嘅DAC係WM8740. 緊係好聲啦...

星級玩家

老實講 - 如果coaxia都好聲, 揾鬼買DAC咩

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我試過就覺得麻麻, 買機初期試過一次放CD入52經72聽歌, 聽唔夠幾分鐘就頂唔順la。

專業玩家

我試過就覺得麻麻, 買機初期試過一次放CD入52經72聽歌, 聽唔夠幾分鐘就頂唔順la。 ...
PP-HK 發表於 2010-7-5 09:23

但我是用cdp的, 理論上會唔會比bdp/dvdp好.?

Streaming Source: Linn Majik DS + LAVRY DA 10
Vinyl: Acoustic Solid 110 Metal + WTB 370 Arm
AMP: OEM 88 Pre + ECI 5 MKII
SPK: Audio Physic Sitara 25

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

CDP應該好過BDP的, 可惜部CDP冇coaxial out冇得試。

星級玩家

回復 4# lofiman99
我意思係行coaxial去AV Amp解碼, 因為coaxial會比行optical好聲!
當然唔係話一條線會好聲過一部機啦!

而且都要睇你部AV Amp用邊粒解碼, 如果行粒WM8740都唔會太差。

星級玩家

回復 5# PP-HK
你聽慣濃味嘢實接受唔到啦!
等如聽開胆機叫你聽Class D一樣囉!

鉑金玩家

回復 9# jasonbiker

你講得岩既, 其實72既分析力係好好, 用黎聽歌只係感覺乾左dd。