設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 以個人名義提供免費上門調教服務(第二回) 報名區

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

O係 09年3月推出過以個人名義提供免費上門調教服務
好開心, 當時有好多網友都畀機會我呢個新仔上門調教
話就話係幫手調教, 其實係人地畀機會我上門學O就真

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=10931&highlight=

不過後嚟同76正式合作, 所以就無再以個人名義去做呢件事
可惜, 因為時間嘅關係, 咁耐以嚟都未可以正式咁同76配合到做家訪/調教
真係有O的可惜

O係得到小瑟同意下,
小弟會再次提供免費上門調教畫面服務
當然呢個同76係無關係
但當然, 呢個服務亦有相對嘅要求

校機內容:
1. 先會用colorimeter + ColorHCFR 軟件幫你部顯示器度一次現時嘅數據,
    睇O下同colorHCFR嘅標準接唔接近
2. 如果有需要會幫你調教畫面, 包括 Gamma, contrast, brightness, color temp. 同色域色等,
    睇O下用colorHCFR標準校出嚟嘅效果是否滿意
3. 有興趣嘅, 我會一邊做調教, 一邊將我所知嘅同各位交流交流

服務時段
每一至兩個星期一次, 時間一般會係星期一至五嘅晚上七點到十點到, 所需時間約兩三個鐘

注意事項:
1. 本人並不是專業校機人員只係一個對畫面調校有興趣嘅業餘人士, 所有知識都係從網上學得
    並無修讀任何相關課程, 因此,可能各位對相關嘅知識比我多, 此舉只為可以實淺自己嘅
    所知O係不同嘅機種上
2. 我只能夠儘量將顯示器調校至標準或接近標準(要視符每部顯示器嘅能力). 而所謂嘅標準只係以
    我個colorimeter+ColorHCFR度出嚟, 可能相比O的貴價colorimeter會有差異都唔定
3. 標準唔等同一定會喜歡, 因為現時嘅顯示器嘅色域一般高於標準, 而我就係要將佢限制於標準內,
    所以記得先記/影低你現時嘅setting, 萬一我校完你唔滿意都可以reset返佢
4. 因為我唔係專業人士, 我無可能對所有顯示器嘅menu都一清二楚, 為節省時間, 希望各會員先
    清楚自己部顯示器可調校嘅項目同位置.
5. 如無必要, 我係唔會入factory menu調校
6. 而服務只限Post76中級會員或以上
7. O係"您的家庭影院分享"分享過自己嘅器材
8. 本人不會收取任何費用
9. 本人保留最後是否提供服務的權利

如果各位夠胆畀我掂你部心愛嘅機嘅朋友, 請述明 ...

1). 地區
2). 顯示器: 投影機/ LCDTV/Plasma 牌子 XXXX model XXXX
3). Player: Blu-ray/DVD/HD media player XXXX model XXXX

Benq 投影機, Popcorn hour 用戶享有第一僾先權,投影機用戶有第二優先權(只因投影機被受外在環境影響比電視的多), 但電視都可以第三考慮因質為地區

最後, 再講多次, 我係唔會收任何費用(咩茶錢車錢)而因為呢個服務係借76嘅地方推出, 所以希望(唔係硬性要求)所有享用過呢個服務嘅網友可以出一個簡簡單單嘅report分享一下自己嘅感受當作報答就可以

家訪後討論

完來真係有咁大隻蛺乸隨街跳!
http://www.post76.com/discuss/vi ... =page%3D1#pid668800

[2010-7-23] LETSPLAY兄的影與音
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

2010.8.13 將軍澳nutmonkey的Sanyo Z3000
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

評分

參與人數 29威望 +194 收起 理由
MarkMak + 8 有咁大隻蛺乸隨街跳
tontontony + 10
TSZKIT0629 + 5
10bucks360 + 8
rlwk2009 + 6
nsrpepsi + 3
daken + 10 再來一個
avmilk + 8
Ep-71 + 1
minimoai + 2 Nice
aidan + 10
hintel + 10
maner394 + 10 精品文章
itoy2008 + 5
yazhou + 8
聖龍 + 5
jack331 + 5
鐵心心 + 6
Ken704 + 10
stanley2468 + 10

查看全部評分

銀級玩家

Support !!! Ching...but my LvL not enough..

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

而服務只限76post高級會員或以上<<<<
未夠分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

Support !!! Ching...but my LvL not enough..
josephyeung426 發表於 2010-7-3 00:09

咩器材唔係main concern
主要係我嘅調教真係幫到人

銀級玩家

回復 4# chhanthony

1萬

白鑽玩家

而服務只限76post高級會員或以上
dickyball 發表於 2010-7-3 00:16

sorry我copy 之前個post
我已經改返做"見習會員"

銀級玩家

I mean my member level...anyway...dating you after I got Onkyo 808

銀級玩家

高級玩家

偉大!

1萬

白鑽玩家

I mean my member level...anyway...dating you after I got Onkyo 808
josephyeung426 發表於 2010-7-3 00:21

無問題