設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: jo_ckh

[訊號線/其他線材] Neotech NEVD-2001 同軸線

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  moliu

咁你覺得邊條好 d?
jo_ckh 發表於 2010-6-30 23:19

我自己較偏好510,因為我覺得佢的表現平均(唔係話neotech 唔得,只係兩者比較下),和自己聽開的音樂類型較夾。

進階玩家

回復  moliu

咁你覺得邊條好 d?
jo_ckh 發表於 2010-6-30 23:19

我好相信係2001. 因為510我之前用過, 我覺得同條幾十蚊的GOTHAM 10070 同軸線無咩分別.所以一直用緊10070.
而家心大心細唸緊2001.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 12# 卡卡

師兄, 我買左 2001 la, 人聲的確好好, 一換就聽得出, 而家煲緊.....

進階玩家

我好相信係2001. 因為510我之前用過, 我覺得同條幾十蚊的GOTHAM 10070 同軸線無咩分別.所以一直用緊 ...
卡卡 發表於 2010-7-1 11:20

請問師兄條510煲開未?因為見有師兄話要煲過200hrs先得
另外510一路都有唔少好評ga:
http://www.head-fi.org/forum/thr ... nding-digital-cable

進階玩家

請問師兄條510煲開未?因為見有師兄話要煲過200hrs先得
另外510一路都有唔少好評ga:
...
alviswck 發表於 2010-7-5 10:13

對呵,後來有問過一位用510的CHING, 佢講510要煲成個幾兩個月先好聲. 我等唔到咁耐
JO_CKH 兄,好心緊等CHING REPORT, 因為小弟呢期聽 "傘屎" 同人聲多, 我都聽多隔離台D CHING講2001出的人聲好正.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

條線我用o係 Squeezebox -> DacMagic
聽左幾日, 人聲的確有長足進步, 感情多左, 氣聲明顯左, 有少少雞皮感覺。
另外, 整體分析力都有幾明顯的增長,高音好似去得盡左。 我自己就好滿意 la, 的確值 lee 個價位.....
不過唔知係咪因為佢係銀線, 我覺得 d 聲好似薄左 d, 同 d 聲尾位唔夠圓滑, 不過唔排除係因為未煲好。

我都試過將佢用係我套耳機度 PC (EMU 1212m) -> Corda Symphony.2
同樣分析力同人聲都有所提升, 但係無上面套 HiFi 咁大效果, 所以可能條線都要夾一夾機。

進階玩家

回復 16# jo_ckh

謝謝CHING回覆, 睇來今日又會唔見錢.

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 17# 卡卡

You are welcome! 如果買左記得寫返個聽感 :)

進階玩家

我都想知邊度有得賣

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 19# 17樓的ckw

旺角有間代理, 你 Google 線名就會搵到。