設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] D90

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我知呢個topic好out...多多包涵先

想問下d90支kit鏡 係咪都ok架 (18-105) 定入body+其他鏡 ?

e.g. Nikon AF-S DX NIKKOR 16-85mm f/3.5-5.6G ED VR

用途 : 100%影人 小朋友(坐唔定 成日跑黎跑去)

想入支長鏡

e.g. Nikon AF 70-300mm f/4-5.6D ED

用途 : 係學校禮堂影上台 p.s. 有時要上看台2樓影落去個台到

係運動會的看台上影落去草地

各位師兄有咩意見{:5_82:}

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching, 首先要睇下你 budget 係幾多。

如果 budget 唔係好多,或者唔想放太多錢係設備度, d90 + kit 係一個唔錯選擇。

長鏡如買 70-300,我會建議買有VR個枝,價錢唔係貴好多但係有VR你會發覺成功率大好多架

http://www.price.com.hk/product.php?p=102459

當然,如果 BUDGET 可以,DX 機可再上D300S啦!

D90 同 D300 係唔同機種,D90係入門高階機,而D300屬於中階機。你會發現於機上設定D90有好多場境選擇,可以簡單咁設定光圈/快門等要求。而D300 就要根據自己要求一樣樣設定。當然,以質素就一定一分錢一分貨啦

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
aidan + 3 Thank for sharing

查看全部評分

TV: Samsung 850 46"
Player: PS3
Amp: Yamaha RX-V863
前置: KEF Cresta 30
中置: Celestion F35C
後置: Mission EH3S
低音: Danmax DM-Sub10B

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

thx師兄先

洗唔洗自己+多支燈?

題外話 係咪真係n記影景 c記影人?

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 4# adamkong

如果唔係成日室內影人或眾會, 唔一定要加外閃.

呢樣都係大部份用家的意見. N記, 出名色濃...高ISO, 對焦系統好.

星級玩家

明白
其實買支16-85 係唔係好過支KIT 18-108 定差唔到好多?

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 6# adamkong

其實兩支個VR AND PQ都咁上下, 好難比較
睇你想要 wide D定要 Tele.

星級玩家

明白
其實我用緊D40+18-55...
長短都有問題...
真係好唔夠用
希望上左D90會好好多
睇過DCHOME D 師兄用D90+KIT LEN D相都好靚 (技術好)
買左再睇下有咩不足先^^
又AV又DC...食幾年樹皮...

鉑金玩家

回復 8# adamkong

單反同 AV 一樣, 有要求就會升級

專業玩家

我用D90 +tamron 18-270架, 買左一齊玩la,

星級玩家

回復 10# huen0442

你呢支有無macro?去到200mm以上都ok嗎?