設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: laiho

[XB360] 忍者外傳 黑之章

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

忍龍好多野玩,
初時就係諗點爆機,再玩就搵甲蟲或升呢,之後就會玩招式,招式打得好就會知道咩係忍龍嘅樂趣....
所以冇咩PRO唔PRO....重要係招式變化.....

我第一次玩直頭收都收唔切,之後N年後再玩就愛上了.....

鑽石玩家

地心吸力令人意志消沈

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

我就記得xbox年代買咗隻game,玩咗陣就放棄
跟住佢有野dl(好似分開幾次)我應該都有dl晒
但部xbox已經比咗我阿哥,得閒問佢攞翻黎睇下先得!

鑽石玩家

地心吸力令人意志消沈

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 21# marcolau
其實你地係好pro架!同一隻game我只識講邊隻易玩/好玩
而你地就可以講出有咩分別,例如:光影風影效果,game既平衡等等....
呢d野我根本都冇留意亦唔會去諗....只係識死打爛打!所以你地比我pro得多!^^

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 23# laiho

當你投入一款遊戲果陣~你都會追求一d理論上嘅野~特別係忍龍黑呢隻遊戲~就算你帶夠幾多藥都好~單純鬥多血都未必過到關~所以要參考招式﹑武器特點﹑UT等發動時機等等~你玩得多都會pro~到時我地玩返果陣可能要問返你點玩都唔定~

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

講開忍龍~印象最深刻係忍龍2~最初玩中忍果陣會覺得非常爽快~有別於忍黑嘅攻防戰略~但到左上忍﹑超忍~就變成靠速度靠bug靠運氣嘅遊戲~去到超忍~d敵人放爆破手里劍~勁lag~有時想避都避唔開~當時我嘅打法都係係咁UT~連飯降都唔敢出~爆左超忍之後感覺真係經歷過修羅之路咁~玩其他動作遊戲都唔覺得難~

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

岩岩無聊試下響360 load隻黑之章,響42" LCD上面,畫面的確係無PS3原生1080p咁靚,不過光影效果真係好過PS3 Sigma,龍隼出招個殘影PS3好似無乜做到。

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

岩岩無聊試下響360 load隻黑之章,響42" LCD上面,畫面的確係無PS3原生1080p咁靚,不過光影效果真係好過PS3 ...
avmaster22 發表於 2010-6-29 00:25

我都係42"....不過你唔好誤會我Challenge你,因為個個人睇野都未必一樣,
我只想分釋一吓問題在那而已....^^

PS3龍忍冇1080p架,
因為龍忍由第一代至今都係用SEGA嘅V-Magic引擎(應該冇記冇個名),因為此引擎係上一代產物,所以極限係680p,去唔到HD架。
所以龍忍只能強行升上HD,不論在P3 Sigma2好X360 2代都好,畫面都係唔夠清晰。

Sigma頭一版係重做的所以會比原靚,因為貼圖都係新版,在第三版後就完全將舊版搬過去,
就連D 480p Movie都搬埋過去,所以你留意牆身貼圖就會睇到其實係舊版搬字過紙而已。
所以在同原生680p下,兩者分別不大,
唯一分別在於,ps3版乾淨d,因為冇晒光影.....

ps3 Sigma畫面

舊xbox版畫面

V-Magic根本不能用在次世代上,刪除光影係改善嘅方法之一。
正如我在5層塔放火包圍自己時,因為火光及食人魚都係半透明,所以在Sigma就會出現超lag機....而xbox版就唔會出現哩個情況。

所以次世代龍忍係冇光影的,好在2代加強明顯的氣流效果,否則個畫面真係會好悶......
在龍忍2時,板垣大玩多人、血花同分屍,所以搞到lag爆,
所以p3版Sigma 2為有走回頭路,人少,冇分屍(指斬手斬腳後d手腳會自動消失),冇血花,才可保住唔lag機........

光影(龍忍1)

風影(Sigma1)

氣流(龍忍2)

銀級玩家

回復  marcolau
其實你地係好pro架!同一隻game我只識講邊隻易玩/好玩
而你地就可以講出有咩分別,例如:光影 ...
laiho 發表於 2010-6-28 23:38

所以我話「初時就係諗點爆機,再玩就搵甲蟲或升呢,之後就會玩招式....」

基本上每集龍忍改左D咩,一上手就知。
只要你深入了解龍忍你就會明白咩叫神級ACT Game...
如無雙系,其爽快在於多人比你斬,
DMC就來自如何打出SSS....
龍忍爽快在於招式變化間同反應,好有戰略性,所以平衡度好重要。
如Sigma 2的奇差平均度下,50%耐運氣,就唔你玩遊戲,而係遊戲玩你。
你玩得惦龍忍,就冇咩GAME難到你....

一講龍忍就收唔到口~~~^^!

銀級玩家

講開忍龍~印象最深刻係忍龍2~最初玩中忍果陣會覺得非常爽快~有別於忍黑嘅攻防戰略~但到左上忍﹑超忍~就變成 ...
@肥狗仔@ 發表於 2010-6-29 00:02

我比D爆破忍者插到成個榴槤咁......

進階玩家

正Game,我玩到上忍已投左降,超忍更加唔去諗...
呢隻Game可以取得全成就又係值得致敬~