設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: mankoo米高

€€€€€ Contarex 老鏡天地 €€€€€

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

介紹一支48歲,1965年出產嘅 Contarex Distagon 25mm f2.8
屬於Contarex鏡頭中可以改在數碼FF機上使用唔打板嘅最廣角鏡頭(其次係35/2),
影像立體銳利而富層次感,加上0.17m嘅超近攝能力,絕對係Contarex其中一支好用名鏡,

生產年期: 1963-73
焦距: 25mm
光圈: f2.8-22
鏡頭光學: 8片7組
視角:  82°
最近對焦: 17cm
總產量: 6'633

最近對焦為 0.17m

原裝 Contarex mount 口

希望快啲睇到 25/2.8 用在 bullseye 及 super 上嘅表現

€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

剛到手照例用人肉接環影返張試吓

12-12-2010

Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

WoW呢支正嘢, 多謝米高版總介紹
好新淨呢~~~

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

溫文儒雅 - CONTAREX SPECIAL 特集

每次見到老蔡斯contarex嘅產品都會令我有一種使用時應該著返整齊恤衫西褲加對"立立令"皮鞋嘅想法....
不論佢嘅一系列相機,鏡頭,及配件,只要你攞上手睇吓,試吓,摸吓,感受吓,都好容會易比佢嗰種專業,可靠,細心,質感深深吸引,
記得有前輩講過:鏡頭是用來拍攝而唔係用來玩o架,小弟一直深感認同! (我真係未試過喺防潮櫃攞部D3,LB6出嚟摸一輪再放返入去..)
但不好意思,自從有咗contarex系統之後,記憶中我好似未試過有一晚係完全無摸過佢哋,真係唔同班老友打過招呼都訓唔著

介紹其中一位成員 : CONTAREX SPECIAL
生產年期: 1960 - 1963
總生產量: 5,000部
體積: 153 X 103 X 52mm
重量: 875g
快門速度: 1 - 1/1000, B
當時售價: 825馬克 (1960 - 1963年)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

CONTAREX SPECIAL係蔡斯當年為咗迎戰日系相機一浪接一浪嘅廉價攻勢而生產嘅"牛眼"BULLSEYE "偷輕版"
蔡斯把當時不惜工本嘅"牛眼"相機減去測光部份,改為簡單輕便嘅可更換式觀景頂,此做法令BULLSEYE嘅910g變為SPECIAL嘅875g,
而售價便由 BULLSEYE 嘅1030馬克 降至 SPECIAL 嘅825馬克,可以睇出當時SPECIAL其實算係一部平價版嘅 BULLSEYE,
咁如果問 SPECIAL 有幾 SPECIAL ?  佢係CONTAREX 135單反相機系列中唯一可以更換觀景頂而無設備內置測光
世事難料,當年嘅無測光平價版SPECIAL,會成為喜歡收藏CONTAREX 相機系統者嘅其中重點追捧對象,
理由可能有幾個:
1) 純機械運作,無測光可反而避免損壞(大部份老contarex相機最易失靈嘅正是測光部份,機器部份至今都仍然十分可靠),
2) 產量少(牛眼相對最多,共生產了32,000部),SPECIAL一共只生產了5,000部,能夠搵到好Condition嘅十分值得收藏,
3) 可更換觀景頂,取而代之係腰平觀景頂(原設定為眼平觀景頂),觀感上及實際使用上確係有另一番趣味,由其拍攝"低抄"角度時十分好用

拆頂

拆頂後的型態

CONTAREX SPECIAL 最重要和最受歡迎的功能來了 - 更換腰平觀景頂

特別介紹:
大家如果未曾玩過CONTAREX可能唔知,佢機頂回圈桿彈出時會發出"登"一聲,個人覺得好聽程度十分接近ST Dupont (我都有Dupont金沙)
但因年代已久,可能部份曾經裝卸過,所以未必每部CONTAREX相機都能發出此聲音,即使能發出"登"一聲也有各自分別了

黑鑽玩家

Contarex Biogon 21mm f/4.5

介紹一支52歲,1958年出產嘅 Contarex Biogon 21mm f/4.5
生產年期: 1958-1962
焦距: 21mm
光圈: f4.5-8
鏡頭光學: 8片5組
視角:  90°
最近對焦: 100cm
總產量: 4'000

因鏡頭尾組太長,須要機身鎖上反光鏡去配合,因此只能配合Contarex bullseye 1,2 及 SPECIAL 機身使用

取景器接目處雖然細小,但實際視覺效果卻十分明亮清晰

Biogon 21mm 專用取景器做功十分漂亮精緻

裝咗專用取景器後係令我聯相起 Hi-End 音响器材中嘅 Wilson Audio

鏡身外觀屬於輕巧slim類型

此鏡亦可外加接環直接用於 Leica M系機身上 ( 同樣須要作"估焦"拍攝 )

Biogon 21mm 鏡頭尾組長度差不多直接去到近菲林前

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
aidan + 10 大開眼界

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

多謝米高兄介紹咁多好嘢, 真係令我大開眼界
CONTAREX SPECIAL 好靚仔呵

進階玩家

我用緊兩支ais鏡,雖然唔係乜野老鏡.
但都玩得好開心.

黑鑽玩家

回復 46# kevin34
邊幾支AIS 鏡呀?

黑鑽玩家

多謝米高兄介紹咁多好嘢, 真係令我大開眼界
CONTAREX SPECIAL 好靚仔呵 ...
aidan 發表於 2010-10-14 09:23

aidan版主,你都已經係老蔡斯人了....

進階玩家

回復 47# mankoo米高 [

105mm f2.5同50mm f1.2
我覺得105d色靚d.定係所有玻璃鏡都係甘靚

鉑金玩家

回復 48# mankoo米高

我仲有好多嘢未唔知架