設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[教學] 高清大畫面世代-投影機影院選購及調校指南

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

揾O左幾日, 終於買到由AV雙周出嘅"高清大畫面世代-投影機影院選購及調校指南"
HK$58都算幾貴, 不過用O左一晚時間去睇晒佢之後都發覺幾有用
由選購至安裝, 理論到深入調教都一應俱全
如果有心投入大畫面嘅朋友, 都不妨買本睇下
Even已經有投影嘅, 都可以買嚟温故知新

不過當中有點要留意, 有關"色彩管理調教"方面書中提到有時顯示器播放RGBYCMW 100%亮度時會出現偏色情況
所以書中建議用RGBCYMW 75%嘅pattern去做調教. 可惜, 書中只提及REC 709HD嘅RGBYCMW 100%亮度嘅座標,
而未有提及RGBYCMW 75%亮度嘅座標. 如果各位用100%亮度嘅座標去校75%亮度嘅pattern
當播放100%亮度嘅pattern時好大機會會超出REC709HD呢個色域, 咁即係唔O岩色

其實ColorHCFR調校軟件可以配合AVSHD 709校機碟去分別量度同調校RGMYCMW 嘅0%, 25%, 50%, 75%同100% saturation

參考一下下圖, 可以見到O係REC709HD嘅色域圖中嘅三角形最外嘅100%亮度三隻主色及三隻副色入面重有幾個分別0%, 25%, 50%, 75%亮度嘅顏色

早前曾曾分享過一編O係AVS有關Epson投影機嘅Colour Management 嘅討論, 當中有題級過用75%亮度嘅RGBYCM嘅pattern作出調教嘅教學,
亦有解釋當中嘅原因..而最重要嘅係文中附有一個對調教好有幫助嘅Excel file, 當中亦有RGBCYMWO係0%, 25%, 50%同75%亮度時嘅座標
各位只需要輸100%IRE嘅亮度, 就可以得出所有需要嘅數據, 十分好用.有興趣嘅朋友不妨參考下

找到一編不錯的Epson投影機調校教學(其他的投影機也適用)
http://www.post76.com/discuss/vi ... 1317&highlight=

歡迎大家發表下不同嘅意見!

評分

參與人數 2威望 +12 收起 理由
daken + 2 好分享
maner394 + 10 精品文章

查看全部評分

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

揾O左幾日, 終於買到由AV雙周出嘅"高清大畫面世代-投影機影院選購及調校指南"
HK$58都算幾貴, 不過用O左 ...
chhanthony 發表於 2010-6-18 10:45

睇完你呢段文,我諗都係唔使買o勒,因為都睇唔明你講乜...
都係請你親自出手,慳番$58請你据扒好過啦...
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

睇完你呢段文,我諗都係唔使買o勒,因為都睇唔明你講乜...
都係請你親自出手,慳番$58請你据扒好 ...
pepsiman 發表於 2010-6-18 11:02

你買嚟睇完就會明我講咩

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

你買嚟睇完就會明我講咩
chhanthony 發表於 2010-6-18 11:10

你咁講,即係拒絕我邀請啫...
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3

1萬

白鑽玩家

你咁講,即係拒絕我邀請啫...
pepsiman 發表於 2010-6-18 11:12

我無喎.....揾晚你得閒咪上你度囉

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

何時來幫我教機

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

我無喎.....揾晚你得閒咪上你度囉
chhanthony 發表於 2010-6-18 11:16

咁一於下星期二晚啦,煎定西冷扒等你,6成熟OK?

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

pepsiman 可否去你度交流一下心得

1萬

白鑽玩家

等我安排一下時間

1萬

黃金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

咁一於下星期二晚啦,煎定西冷扒等你,6成熟OK?
pepsiman 發表於 2010-6-18 11:20

預多份我又嚟