設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 請教DSLR幾個問題

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

用左幾日部D3000,有幾個無聊問題想問下:

1) 大家孭住部相機時,鏡頭係向出定向下? 架機係向前定向側?
2) 平時部機唔用(短時間),係咪即刻放番入防潮箱?
3) 相機條帶好似好樣衰咁,有無得買條靚架?

另外幾個正經問題:
1) SD card 有邊張快? 我試過Class 4 同Class 2 差唔多咁.......連拍四張後都要等十幾秒......
2) 代用電邊度多選擇? 邊隻牌子好?
3) 以前用DC 好大光圈先做到淺景深,依家DSLR就算f5.6都有一定景深,咁想問下平時大家會用幾大/細光圈? 係咪盡量都唔好開咁大?

進階玩家

1) 無所謂,但換lens記得向下
2) 最好,但數天唔放入去都無問題,但要留意防潮箱的濕度
3) 有,可以去LogoX看一看

1) Suggest SanDxxK 的Extreme SD,stable最緊要
2) MK星際,MK3成,牌子不太清楚
3) 其實要看你影甚麽,想表達甚麽,很難說要用大或小光圈.... 但純以影像質素而言,收1,2級光圈會較好

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
aidan + 3 Thanks for Support

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# stm

1) 大家孭住部相機時,鏡頭係向出定向下? 架機係向前定向側?
冇乜所謂, 小心保護鏡頭即可
我有時幾日都懶得入箱, 冇事既
3) 相機條帶好似好樣衰咁,有無得買條靚架?
當然有, 有錢買邊條都得

另外幾個正經問題:
1) SD card 有邊張快? 我試過Class 4 同Class 2 差唔多咁.......連拍四張後都要等十幾秒......
連拍4張分別不大, 連拍40張就會有分別, SD我唔清楚, CF就一定用SANDISK
Powersmart
3) 以前用DC 好大光圈先做到淺景深,依家DSLR就算f5.6都有一定景深,咁想問下平時大家會用幾大/細光圈? 係咪盡量都唔好開咁大?
風景F8多, 人像先用大光圈, 但我習慣都收1-2級。當然要睇光源啦, 唔夠光既時間唯有用大光圈。

評分

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

其他以經有師兄答咗.
買SD card 東芝白咭class6 都係一個唔錯的選擇, 可以考慮下.

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# stm

習慣自己okay既位就可以了. 我用 35/2 咪就咁囉, 用 24-70/2.8 咪向下囉.
不過我自己另一個習慣就係各下, 令人知道我係 "Off Fire". 好多人對住鏡頭係唔自然的.

其實... 都係習慣來的. 但濕度高當然年要返屋企啦. 但其實我地怕發霉既係鏡, 所以最好做完基本清潔後咪放好佢囉.

另外幾個正經問題:
你用入門機, 你試下用 SD Class (no class 的) 都係一樣. 不過今時今日, 如果唔要求高容量, 買張 Class 6 8GB 都有排你玩了.

你諗下有冇咁既需要先. 無記錯 D3000 打到550張 (CIPA Standard), 正常夠晒一日用. 去旅行帶個Charger就可以了.
但如果真係想買, 買番原裝好. 係貴少少, 但你唔會怕佢爆, 而且在低溫既環境真係好大既分別架.

師傅教落, 想清晒最少 F8, 好天氣影風景用 F11, 但上面都有提過其實係有數計的. Google 一下景深了解, 再自己實驗下, 會好好多.
而且支支鏡都有少少唔同, 好難一概而論架. 所以... 都係出去影多D.

評分

查看全部評分

星級玩家

之前有人話,class 10 都係差不多,
建議toshiba

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Dancouga ,PP-HK ,macjuju  

專業玩家

76 榮譽忠義勲章

想問下石膏手有無得練o架?
以前用DC直頭唔掂,依家部機重d隻手叫定d......但係始終都係有少少郁....
有無可能練到1s 內都唔郁??

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

1S 都唔郁會唔會勁得滯? 我頂多捱到1/10, 一般練到1/30s唔震都唔錯了。石膏手除了手要定外, 呼吸、姿勢都有影響的。練習多d用揸機隻手做重心, 按shutter隻手盡量放輕唔好死揸住個grip, 吸一口氣忍住先按shutter影。

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
aidan + 6 useful...Thanks

查看全部評分

星級玩家

回復 8# stm

左手扲機,將左手夾到好緊,要自己feel 到用緊肌肉, 手肘要頂住個胸部 (好難講清楚....)
雙手夾角仲要好細,

順便留意一下身體有沒有少少有斜,
左手機的話,身體係{\}
右手的話,身體係{/}

要機遷就隻眼,唔好用隻眼遷就部機

這些都係人地教落,都覺得比以前hold 得好D

評分

參與人數 1威望 +6 收起 理由
aidan + 6 useful...Thanks

查看全部評分