設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sunnyt

[重低音] 十分十分滿意的平價(约$8500)雙拾組合~~~Velodyne+M&K

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

請教一下ching 兩支低音的相位制是不是只有0-180度 你一支高 一支低 怎樣調教相位  因以我知道玩雙十(最好是用同一品牌(因不同品牌的反應速度都是不同)和有0-360度才可以亂放) 調教相位是最難的一環 (除疊起 和 前中1支 後中1支) 只有0-180度的超低音是有局限擺位的 玩2支亂放是就是低音強了但調教相位不好 後而會令某一分頻段落的低音祗消了
Samsung LA52A850
Marantz UD8004
Marantz AV7005
Marantz MM7055
Marantz MM7025X2
JL F112
B&W CM8
B&W CMC   
Mirage OS3SAT

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

焦錯,相位是最難攪,所以要慢慢聽慢慢校
timmywan 發表於 2010-6-5 23:07

同意~~~~我都係 Try & Error 咁校.....最後用耳仔收貨

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

hi brother, could you teach me how to set up the kX-12, what is the level of volume need to set. Set ...
nippon 發表於 2010-6-5 19:44

Yes!!~~I've set the volume to "center" and the low pass filter to around 80 Hz, then use
Denon 4810 amp to adjust "sub woofer volume" to my optimum liking by my own ear's listening.

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

雙十等唔等於一隻高階12" 十仔呢.????

勁d 定差d 呢. ??

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

Thanks.......

高級玩家

雙十等唔等於一隻高階12" 十仔呢.????

勁d 定差d 呢. ??
kefana 發表於 2010-6-6 00:19

講開買sub仔, 其實早在09年8月我己經開始部署....請看:
http://www.post76.com/discuss/vi ... 7105&highlight=
一心係想入SVS"郵筒", 但因為當時無實物試就惟有hold住等睇其他+仔;期間
試聽過高階12"嘅 JL F112、F113、Martin Logan (在雪廠街聖佐治大廈5樓)、
Velodyne 8" 等等.....前嗰兩個牌子係好但太貴,我係 afford 等起但硬係心有
不甘,因一星期頂多睇一兩套戲~~~而每套戲未必吓吓出重bass, 咁就扑搥
買咗只新 Velodyne CHT-8Q 試吓先, 諗住日後如果升級咪放入睡房當2.1
聽歌用囉(咁細部+又唔貴)....哈!~~点知一試雙+就上癮~~~~跟住就係如
題:+分+分滿意了(又平先至好玩嘛!)~~~~

高級玩家

Ching Where to buy?
Thanks
hondaek9 發表於 2010-6-5 13:20

師兄, 如果你有Paypal, 用以下條link....唔駛1分鐘就買到!
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI ... eName=STRK:MEWNX:IT

高級玩家

Sorry hondaek9 師兄...原來呢個ebay 賣家已無貨了~~~all sold out!!
請在本地買水貨或貴D買行貨吧!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

一隻擺咁高更係想低音全方位包圍
fuman0123 發表於 2010-6-5 21:25

我見過那個CASE...個 woofer 吊位擺咁高...糸想低音向下45度打地彈上 (PA 玩法一種)

進階玩家

咁玩法會唔會樓上樓下一齊投訴呢?!

這些機會不是屬於我的