設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: halohalo0404

[討論] 中置係咪用銀線人聲出D? 有冇散線推介?

高級玩家

而家用緊 inakustik LS-1108, 仲正(好通透)高兩班左右.
Diy ProAc Response 3.8 Clone....... ...
pariswong 發表於 2010-5-18 03:30

我用過2蕊,唔記得咩形號,真係幾清同通透,類似QED 25週年,
低音較簿,未用過4蕊,估計低頻會有改善,2蕊線聲低真係幾德國聲,
好ELAC喇叭咁既聲,兩種德國牌子夾埋就變左硬,上落變化唔大,欠左舒服,
上幾個月用左對線插係10吋PMC喇叭度,立即冇左好多WOOWOO聲,(當然部後級唔夠力推係主要原因)
當堂耳仔舒服左好多
而PX(打孖)既好處係唔硬,唔會偏重高音,(PII就比較偏向中頻)好容易適應及入耳.

黃金玩家

C-hing, 借個post都問一下, 用緊Onkyo 707 + Mirage OS3 CC, 可以用銅線嗎?  用SFH-X ok 嗎?

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

onkoy 607用rc-52中置, 邊款線會好d?

星級玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

好耐之前既事了, 而且當事人都係76會員, 都係唔講了, 有D野, 講得太明, 太白, 原來會死人的...  ...
Jeff.C.Y 發表於 2010-5-17 17:39

我真是好想知什麼是不堪入耳... , 我玩差不多十年都未聽過有不堪入耳SETUP,只是有不合我口味
TV  :Pansonic 42PY800 PLASMA
AMP:Pionner VSX-LX51
BDP : Pionner 4110
SPK :MA BR5 + BRLCR + BRFX
SUB :SunFire HRS-12
STB :MTV3000
PB   :Sine 30A

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我就用acrolink 6n銅線,暖聲+分柝力。
CDP:Esoteric sa 10(Acrolink 7n 4020Ⅲ)  
IC:Ortofon 7nx aic x1 xlr     
AMP:Roksan caspian m series-2(7N-4030IIPC-R)
SPK:Tannoy eyris DC 1(Voodoo reference bi-wire)
PB:FISCH 6 Sockets(Oyaide Tunami GP

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟是新手, 有一事請教..
師兄現在是4入, 點解仲要用CROSSOVER? 因為之前剛學影音時, 聽過一 ...
Jeff.C.Y 發表於 2010-5-18 23:36

睇清楚d,係2入+jumper尼架。
CDP:Esoteric sa 10(Acrolink 7n 4020Ⅲ)  
IC:Ortofon 7nx aic x1 xlr     
AMP:Roksan caspian m series-2(7N-4030IIPC-R)
SPK:Tannoy eyris DC 1(Voodoo reference bi-wire)
PB:FISCH 6 Sockets(Oyaide Tunami GP

高級玩家

C-hing, 借個post都問一下, 用緊Onkyo 707 + Mirage OS3 CC, 可以用銅線嗎?  用SFH-X ok 嗎? ...
hellowe 發表於 2010-5-18 21:03

我唔鍾意Onkyo Amp,自我買過939同989後,發誓呢世都唔買呢隻牌子 !嘻嘻,
所以我幫唔到手,睇下有冇C兄可以幫到手.

高級玩家

我唔鍾意Onkyo Amp,自我買過939同989後,發誓呢世都唔買呢隻牌子 !嘻嘻,
所以我幫唔到手,睇下有 ...
7面鳥 發表於 2010-5-19 12:31

家陣用緊呢隻牌子,但仲未末有時間全部駁好.

家陣用緊呢隻牌子,但仲未末有時間全部駁好.

高級玩家

7面鳥 發表於 2010-5-19 12:36

用緊呢隻牌子既AMP,但未有時間全部駁好,
同未較聲.
照片 087.jpg

高級玩家

用緊呢隻牌子既AMP,但未有時間全部駁好,
同未較聲.
7面鳥 發表於 2010-5-19 12:40

其中一條1.4既HDMI Cable 照片 080.jpg