設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[活動] [兩小無猜][Melody][DVD][實物圖]

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

首先大家還記得這歌詞嗎?
Who is the girl with the crying face looking at millions of signs?
She knows that life is a running race,
Her face shouldn't show any line.

沒錯這歌詞出自陪我長大的電影二小無猜.
二小無猜電影內的歌曲不多, 只有十首, 但我可以說十首都是經典金曲.
1.In the Morning
2.Melody Fair
3.Spicks and Specks
4.Romance Theme in F
5.Give Your Best
6.To Love Somebody
7.Working on It Night and Day
8.First of May
9.Seaside Banjo
10.Teachers Chase
要說的當然不是電影歌曲啦, 要說的是電影DVD.
還記得以前每當這齣電影在麗宮戲院重播時, 我們幾兄弟就會去睇.

最近我在英國亞馬遜找到這齣電影的DVD, 沒詳細睇清楚內容就決定買了.
現在碟到手了, 再看清楚原來印制年份是2010年的, 可惜沒中文字幕的.
電影是1971年的足足39年前, 所以高要求的發燒友一定不合口味, 但如果是30出頭的朋友相信會有DD興趣.
英鎊8.5, 大約港幣100蚊, DVD來說很貴了. (印象中香港曾經有出售過海岸版VCD, 但現在較難找到了.)
但兒時回憶值千金, 當買個回憶啦.
不知這裡有沒有朋友未睇過這齣電影呢?

故事簡介:
出身小康之家的Daniel,暗戀上鄰班的Melody,明副其實的兩小無猜,一段puppy love就此出現。
片中Daniel和Melody對話不多,但輕輕一、兩句,卻又漣漪無限。
有幕講兩人來到墳場,Melody隨意看了塊墓碑後,問 Daniel:「你會愛我50年嗎?」Daniel想也不想就說:「為何不會?我已愛妳一個星期了。」

這雙小戀人運算起簡單的邏輯三段式──他們愛對方,愛對方的戀人應該結婚,所以他們要結婚,好讓這一刻的快樂,凝住,直至永遠。

兒童的可愛之處,在於他們還未看清楚現實,所以他們愛四處蹦蹦亂亂,所以他們經常受傷,所以他們會長大。
Daniel和Melody的puppy love觸礁了,Melody努力向家人解釋童真,後者也努力讓她認清甚麼叫現實──
「妳太小了」、「還要兼顧學業」。最後Melody認輸了,她流著淚發問:「我只想快樂而已,為何會這麼困難?」,她家人默然。

小Melody啊,別哭,別哭,這問題妳媽媽回答不了,妳爸爸回答不了,就算誰也答不了。對,就是這麼困難,妳長大了。

電影最後高潮是Daniel和Melody,在一眾同學的見證下,跑到一個廢棄火車站結婚,老師、家長趕至阻止,
一團胡鬧的混亂後,Daniel和 Melody爬上火車軌上一輛手搖車逃走。手搖車在路軌上慢慢行駛,然後劇終。
Melody悲哀的問題,只能靠導演在這一幕回答。

Melody trailer:
[youtube]<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/1ZXE-BiowqI&hl=zh_TW&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/1ZXE-BiowqI&hl=zh_TW&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>[/youtube]

評分

參與人數 3威望 +16 收起 理由
rboys + 4
mankoo米高 + 10 精彩!
SonSon + 2

查看全部評分

進階玩家

"電影最後高潮是Daniel和Melody,在一眾同學的見證下,跑到一個廢棄火車站結婚,老師、家長趕至阻止,
一團胡鬧的混亂後,Daniel和 Melody爬上火車軌上一輛手搖車逃走。手搖車在路軌上慢慢行駛,然後劇終。
Melody悲哀的問題..."

"When I was small and Christmas trees were tall ... "

ADA 發表於 2010-5-13 10:37

我對呢一段戲同對呢段歌詞特別有感覺特別有印象...
我都好鍾意睇呢套戲...真係好正...
ching係邊度搵到隻DVD???
TV: 三叔 37"
前: iQ5
中: iQ60c
後: kef 旦仔
amp: 安記 607
sub: vel 10Q
BDP: PS3 silm
Media Player: nooctec v8

高級玩家

76 榮譽VIP勲章

冇睇過呢套戲或者未聽過有呢套戲0既ching應該都幾後生.
如果要後生睇呢套戲對佢地又未必會有共鳴,
都係留比我呢d老鬼啱d.

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

灣仔有賣DVD,價錢就唔講啦,總之未買的可以d 專賣舊碟的碟鋪睇下!

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

經典~~ 差啲忘記咗有呢套戲存在
買返嚟珍藏一下~~
在籠裡出生的鳥,認為飛翔是一種病。
Birds born in a cage think flying is an illness.
- Alejandro Jodorowski

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

ching係邊度搵到隻DVD?...
我就響英國亞馬遜定的, 但好似阿定元老說灣仔有售, 你試試pm佢問下.

進階玩家

灣仔有賣DVD,價錢就唔講啦,總之未買的可以d 專賣舊碟的碟鋪睇下!
阿定 發表於 2010-5-13 10:51

阿定元老...請問可否PM 位置比我呢??
TV: 三叔 37"
前: iQ5
中: iQ60c
後: kef 旦仔
amp: 安記 607
sub: vel 10Q
BDP: PS3 silm
Media Player: nooctec v8

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我新年果時係 娥頸橋 果頭見到,實際地點唔太記得了,係d地鋪來的,我估可能係大陸正版碟都唔奇,未必有美版咁靚!

鑽石玩家

曾經睇過海岸版VCD重有中文字幕! 但畫質太差, 十足老返!

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我30頭 知道有呢套戲 不過無睇過