設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cchhll01

[高清播放器] 萬分感謝KURO師兄~令我A200變成C200~足足平1千大元~

進階玩家

matta兄, 請問 5450 display card 係咪細張card?
因我已選了細機相為目標 ^_^

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

老師叫到我即刻找找~~~剛剛放工遲了覆你~~SORRY
1. mini-itx motherboard
你選得MITX一定係為超細機箱而選擇,有一塊我覺得不錯的
http://www.dfi.com/portal/CM/cmp ... ormal&mode=view
這板已包含行RAID功能,同埋ESATA~最岩HTPC
搭Intel Core i5 650~已經包埋硬解高清片及高清音效(CPU+GPU),少左張卡降溫更易~
AMD方面都是780G多~但要高清音效加多張5450又好似多魚左少少~AMD優勢在於770/870板加卡(高清音效下),MITX方面要BITSTEARM就變相浪費了ONBORAD VGA的出現,就算用ONBORAD VGA+卡雙行,暫時測試都唔係有咩勁到,什至有情況出現下降效能....
2. low power consumption
以上的都不需太多電,INTEL出名省,所以連風扇都可以細過AMD,
火牛方面建議用DELTA GreenPower M300W DPS-300AB MATX 火牛
已經是細火牛,希望你的機箱可以支援到啦~如果唔得就可以要睇下有咩選擇
我建議火牛唔好慳~W數其次~重要高品質
3. Giga-ethnent
是否GIGABIT LAN?DFI板已包~
4. 5 to 6 SATA controller in motherboard
MITX好似未見過咁多SATA~~如果插到6個,你個機箱一定係ATX,咁又不會買MITX版了~DFI得3個SATA但算好夠用,因為ITX CASE都最多得裝2個HDD位1個BLURAY ROM用
4. HDMI output with HTPC
DFI塊一定有啦~
5. HD sound support
同上~
6. Raid control optional
同上~

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 21# Kuro

基本上MITX同埋6個SATA是不可能出現~
因為裝得落5-6SATA裝置的CASE不會用ITX板

進階玩家

回復 28# matta722

Thanks, matta hing! good link!
^_^

進階玩家

回復 26# cchhll01

cchhll hing, i need some time to digest! many thanks! ^_^

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 30# Kuro

SORRY~~~~~http://www.zotacusa.com/zotac-h5 ... el-motherboard.html
依塊先岩~~仲有晒6 SATA~~
昨晚太累找錯左比你

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ZOTAC H55ITX-A-E ITX H55,DDR3,WiFi,LGA1156,M.ITX M/B HK$ 920
基本上你要求的都有晒~係行RAID方面好似冇提~你下載手冊應該有講~~^^
仲有WIFI~~幾底玩~

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

另外如果你個機箱可裝MATX~就會反建議你AMD平台~平靚正
ITX就INTEL行先(影+音高清計)~
至於PCM介紹的ARSOCK我見係MATX而非ITX~買時留意~

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

昨日上網訂了c200, 同大家一樣m3同c200考慮了很久, c200可以yamj, 選單精美, 加上有顯示屏, 聽歌可以唔洗開 ...
abc0009 發表於 2010-5-9 21:16

加上有顯示屏... 個display panel係要行到1尺距離先睇到架

進階玩家

回復 32# cchhll01

cchhll01 hing, 唔該曬! ^_^

這邊都係留番講你 A200 變成 C200 嘅神話啦!
我反而想知你A200用成點? stable 唔 stable? 咁當我有friend想買 Media Player, 我都會介紹吓 ma. ^_^"

我D電腦 silly問題, 希望你去Near 到幫我, Thanks
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1