設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pepsiman

[討論] 中日投影幕戰線

銀級玩家

請問咩叫拉線幕呢?
shing517 發表於 2010-6-4 11:32

幕邊雙側有線登行幕身叫拉線幕

銀級玩家

請問師兄邊度可以買到jk幕?
gamakit 發表於 2010-6-4 11:42

淘寶及深圳

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

玩AV野唔一定咩都要用到最貴最靚先有畫質及音質既,環境呀調教呀位置呀等等都有好大幫助
最終用平野大陸野 ...
wck709394 發表於 2010-6-4 11:10

師兄,如果你覺得JK幕同屎超活幕相差唔遠,真係恭喜你,可以慳唔少錢,
影音世界一向都唔係一分錢一分貨,5倍價錢絕對唔會有5倍差別,
我本人應為JK幕係低用,不過低用唔代表好用,亦唔代表耐用,
正如你所講四千蚊一隻JK幕用三兩年就要換,亦無二手價,好似唔係幾合乎經濟原則,
一隻優質電幕可能動輒上萬幾兩萬,但可以用到十年八載,比起你用幾隻JK幕價錢相約,
但質素有一定保證,亦有二手市場承接.最後都係果句:咸魚青菜,各有所愛.
本人提出此貼只係想同大家分享一下,絕對唔係想找敵人,謝謝...
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

銀級玩家

一隻優質電幕可能動輒上萬幾兩萬,但可以用到十年八載<<<<用十年八載變黃到嚇死你,D內部零件老化,膠轆溶化,你見過未?
師兄用玩左投影幾耐?有無10年或以上?又換過幾多支幕?
係今時今日係唔係甘值得投都甘大夠錢落一支幕度,定分散投資換黎多幾樣玩具玩下甘好D呢?
JK幕係低用,不過低用唔代表好用,亦唔代表耐用<<<<幕點先叫好用同耐用?請指教
用兩三年只係一個比喻姐,我隻都用左差不多一年,我本上係日日用甘制,家下重非常健康,唔排除今晚會瓜,又或者用到五年又未定

我都係提出只係想同大家分享一下,絕對唔係想找敵人
ps*我只係想話比大家知JK係幾OK的一隻幕,絕無挑戰性,

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

一隻優質電幕可能動輒上萬幾兩萬,但可以用到十年八載
wck709394 發表於 2010-6-4 13:00

你估得無錯,我只係一個啱啱玩影音o既初哥,
又點會用到一隻十年而又優質o既幕吖...
只不過見師兄你力讚JK幕咁多優點,
可能會影響其他師兄入手o既決定啫,
相信再講落去只會傷大家感情,(雖然大家仲未相識)
所以我唔會再作回應o勒...
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

銀級玩家

甘又唔好甘講,大家吹下水姐,加上我又要出多D文先可以睇到其他post,所以米吹多兩咀
可能用詞激烈左少少,唔好介意
我都只係個浮沉係AV界入面多年D 2打6,
係呢百事兄你diy個塊低音薄餅,重有無diy呢?
我有D與趣

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

咸魚青菜,各有所愛
貴O野大多數會好過平O野
可惜加下O的產品周期太短,
一步到位呢句說話已經唔O岩用
你意為買部旗艦機就無敵
你部機都未煲暖, 佢已經出O左下一代
剩係HDMI ver.已經玩死你

花款又多
你班用4:3幕嘅, 我就話16:9先係黃金比例
到你地用16:9幕睇咩, 2.35:1睇戲先有氣勢
到你地個個用2.35:1闊銀幕,  我又推iMAX話呢O的先至震撼呀傻仔

如果一般星斗巿民要追得貼, 買平價品可能會化算O的

評分

參與人數 2威望 +15 收起 理由
maner394 + 10 我很贊同
lyfedpmp + 5

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

咸魚青菜,各有所愛
貴O野大多數會好過平O野
可惜加下O的產品周期太短,
一步到位呢句說話已經唔O岩用
你意 ...
chhanthony 發表於 2010-6-4 15:02
啱聽....所以話你有錢ga梗係有咁貴買咁貴包你無錯....無錢而又想玩ga咪盡量搵d平得嚟都有返咁上下ga玩囉....咸魚青菜各有所好....無話你啱定佢啱...我覺得最緊要玩得起貴野ga唔好睇唔起d玩唔起ga人...玩平個d又唔好講到自己個d一千可以嬴一萬....一萬又可以嬴十萬...咁就相安無事...大家happy

評分

參與人數 1威望 +5 收起 理由
lyfedpmp + 5 非常認同

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

啱聽....所以話你有錢ga梗係有咁貴買咁貴包你無錯....無錢而又想玩ga咪盡量搵d平得嚟都有返咁上下ga玩囉... ...
howin 發表於 2010-6-4 15:23

百家百貨麻

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

有乜好嗌啫, 聽晚中咗六合彩的話, 我一定換隻 '屎吊活', 唔中就繼續用 JK, 就係咁簡單.. ...
hkp1196 發表於 2010-6-4 15:41

This is the main point