設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: hohodog900

搞搞獨立電源

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

依家一般家居如果冇特別申請,入屋都喺得60A

鑽石玩家

The only time I found 83803 is acceptable was... 灌沙:
djaddy 發表於 2010-4-24 23:23

Ching would you please tell me what is the reason for 灌沙, and the principle for 灌沙, thanks!
Cause I'm a new gay for power cable!

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章

依家一般家居如果冇特別申請,入屋都喺得60A
hohodog900 發表於 2010-4-25 10:35

本來呢個case我毋須講,但係人心肉做,所以都要講吓 smiley_heart1.gif

1. a. 60A電錶 --  60A  -- 100A  -- 32A -- 器材   100A果條最多做開關,危險理論上先有,實際都唔係大,不過32A果條如果又係玩125v 15A就有問題 smiley_phone.gif
   b. 60A電錶 -- 100A(60A廢咗) -- 100A -- 32A -- 器材  60A電錶就無保護,燒咗中電分分鐘入屋驗電線,千奇唔好。 smiley_no.gif

2. 4mm/6mm線噤粗,算你有辦法入到個座,都好難將個牆座推入膠盒/鉄盒收緊 smiley_hot.gif

鑽石玩家

本來呢個case我毋須講,但係人心肉做,所以都要講吓

1. a. 60A電錶 --  60A  -- 100A  -- 32A -- 器材   ...
AV123 發表於 2010-4-25 11:38

所以我都轉番晒玩英式13A,最多換條靚Fuse!

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

Ep-71 ching
小弟新手,換過60A總制是否好的,安全?
THX
tailulu 發表於 2010-4-25 04:02

條A.I 100A都唔大問題,佢既作用要黎開關ja,但你知唔知入屋條線幾粗先?
最大問題係32A RCBO(老鼠尾)是否大過頭,有咩事都唔識保護喎!用細一級20A會好d 喎!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Ching would you please tell me what is the reason for 灌沙, and the principle for 灌沙, thanks!
Cau ...
hohodog900 發表於 2010-4-25 11:29

All u need to know is here:

http://www.post76.com/discuss/viewthread.php?tid=25391

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

等我都整個獨立箱先得,不過我會用MK七芯線
又平又好力又平均(對荷包來講) ...
timmywan 發表於 2010-4-25 11:46

呢 D 野好易搞,好多時simple is the best

吾糸一味粗或大就得!

你搞我一定幫你 搞大詎

鑽石玩家

搞咗半日,終於搞掂,唔喺好靚仔,唔好笑!
試聽歌,背境聲真喺靜咗D,但低頻就好似削咗少少咁,煲下會唔會好D呢?
睇戲就差不多!
不過聽歌同睇戲個聲壓就增大咗少少,部Amp 個volume可以減細 2dB-3dB,喺唔喺會咁! P1050780.JPG P1050781.JPG P1050782.JPG

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

點解條線有位入喉唔入而行明呢?係怕干擾定係喉入面太多線唔夠穿呢?
你果WAY插蘇唔經RCD冇保護喎!

鑽石玩家

制箱只有兩個 spare 位,一個經水氣制,一個唔經,水氣制過邊緊喺要比老細個焗爐用啦,成20A !我唯有用冇水氣制過邊,AV嘢好少漏電啩!唔入喉第時換綫可以自己搞,方便D!