設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] 請推介優質二手CD鋪

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
一直都喜歡聽CD,早前入了CHEAP CHEAP既CA 740A+740C後,每日唔聽過唔安樂。而且一邊聽就出現很多疑問,以下是其中一個,希望請教各師兄....

相信不少喜歡聽CD的朋友都知道,基於CD生產的過程,頭版CD因母帶損耗較少,音質自然比後來再版的好。當然,頭版出產較少亦較罕有,珍藏價值亦大大提昇。雖然,現在都很多不同制式,如XRCD、SACD、HQCD等.......,但亦有人說,這些效果雖然令部分人聲、樂器聲清晰了,但同時亦變得假了,數碼味道重了。(當然言人人殊,亦有人說,部分SACD比初版較好)

有些朋友可能知道,在中環IFC有間專賣日本頭版的CD鋪「Sam The Record Man」,不過未必人人都去過,去過亦未必捨得買。因為聽講當中最平的CD都要$800,而最貴的一隻是貓王的CD,要十多萬 然而,我偶爾在網上看到了他的BLOG中名為「點解祗聽 【頭版】?WHY ONLY 1ST EDITION?」都講得好正確,有所啟發,有興趣的師兄不防看看:http://hk.myblog.yahoo.com/hi-end/article?mid=3817

因此,近來不時在網上或到旺角逛二手CD鋪,港版、日版CD都亂看一番........不過行來行去都是信和地庫,唔知有無師兄推介優質二手CD鋪。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

優質 是會被mark up的啊

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄聽開什麼類型?如港版可到灣仔188或荃灣荃豐中心,但荃灣會比較貴

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

師兄聽開什麼類型?如港版可到灣仔188或荃灣荃豐中心,但荃灣會比較貴
chung0258 發表於 2010-4-24 20:10

我住葵青區,十年前左右,荃豐(正確說是荃豐再入幾個商場)有幾間CD鋪,但依家好似得兩間,一間係賣GAME個層,不過佢D碟唔多得,精品不多。一間係入口個層,好似叫「醉X」,個女SALES串到不得了,試過叫佢擺隻碟來看看,佢先說:「隻碟幾百蚊WAR,你要咪擺俾你睇下﹗」

2萬

白鑽玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

我住葵青區,十年前左右,荃豐(正確說是荃豐再入幾個商場)有幾間CD鋪,但依家好似得兩間,一間係賣GAME ...
buzz1229 發表於 2010-4-24 20:24

我都試過呀!問佢拎隻佢身後面牆上的 CD (舊版霧之戀),個女人話:"隻碟幾百蚊架喎!?"吹脹,我無錢買咩?!

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

是「醉X」我都有試過你的情況呀!但我又沒有你他照叫他拿給我看,但有時一些舊版又能在他那裡找到所以都沒有辦法!

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

「醉X」的sales 真係好串的,我都比佢用呢句串過。同埋我覺得佢咩碟都亂炒一番的,仲要經常唔列價錢,我估佢係見水魚便會開天殺價。

高級玩家

「醉X」的sales 真係好串的,我都比佢用呢句串過。同埋我覺得佢咩碟都亂炒一番的,仲要經常唔列價錢,我估 ...
lauwallace 發表於 2010-4-25 11:39

係「X 惡」,估吾到都有ching同我有同一遭遇,哈哈: )
佢果次叫我ah 哥,話d 碟好貴嫁喎,自此我就多左個家姐! 不过我冇啋佢。> 慳番<

另外灣仔數字埸個光头佬重痴根,有次我上去问佢有冇某隻cd, 佢叫我出個介比佢,我up左2次(己經貼近市埸介),第3次佢叫我吾使再出介o拉,因為吾到介所以吾比我出介(強調係吾比我出介!), 痴根!! 因此我淨係幫佢買过一隻2手野,怕左痴根光头佬。
另外有個碟友(係正常客)有一次o係佢间豆付舖個紙皮盒度見到有兩盒2手錄音帶(係清貨o野),不过冇標介錢,個客问下幾多錢都好正常下話! 点知個答案真係痴根到噴晒飯.......

佢叫個碟友搵野哩同佢交換,個碟友半帶羞涩地问佢搵乜野哩换,光头佬好痴根咁話螺乜野哩都得,例如如果你覚得屋企舊石头值錢,你都可以螺舊石头哩交換。正一玩人吾駛本!!

經營手法最正常二手CD鋪可以講係信和10/F果间,標明介錢,因此亦係各界抄手浦点,不过宜家基本上己經係冇平野執,除非係一d普通舊版碟或者非廣東cd. 因此我都係勸ching吾好玩头版碟,尤其是廣東cd。

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

灣仔數字埸個光头佬是否已经不玩了? 很久没有见到他了.
我們都是這樣電大的!
早買早享受,遲買平幾舊!
貴有貴玩,平有平玩,唔好唔玩!

進階玩家

今日我去左Sam The Record Man,個老板好好人,我聽左隻Teresa Teng 日本頭版,正到呀...,最後我buy左2隻CD..........