設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] BS 13A插頭連fuse有冇電阻

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

大家點睇呢個數據

雖然是一個簡單的量度,証明一個價值十多元的Clipsal,其所用的物枓,基本上導電力是State-Of-The-Art,用在Krell機都OK。

請續看#17 rabbit_twist.gif

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

大家點睇呢個數據

雖然是一個簡單的量度,証明一個價值十多元的Clipsal,其所用的物枓,基本上導電力是S ...
AV123 發表於 2010-4-23 09:04

AV123 hing, Sorry 我唔明好明好在那....?
全地球所有物體, 涸體, 液體, 氣體...連人體都一定有電阻ka....
你呢個數據代表: Clipsal+電線+IEC尾 ...電阻<0.1 ohm, 唔係無, 係你個它錶最細只check到0.1ohm, 對一個導體來說, 正常wor...請指教!!!
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章

AV123 hing, 我唔明你指....?
全地球所有物體, 涸體, 液體, 氣體...連人體都一定有電阻ka....
你呢 ...
Einstein 發表於 2010-4-23 13:34

師兄:

即是說電阻是細到唔使理佢,放多啲時間睇戲同聽歌。 smiley_blow_with_beer.gif

鉑金玩家

76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

師兄:

即是說電阻是細到唔使理佢,放多啲時間睇戲同聽歌。
AV123 發表於 2010-4-23 13:42

AV hing,
一般一條電線唔可能大到近0.1ohm, 係就可能有問題, 例如接點不良...etc
If power cable 電阻是0.1ohms 就唔細...
電阻唔係這樣理佢,
放多啲時間睇戲同聽歌。<<<<< lee句正確到極, 小弟都學緊...support!!!
研究-係我終生興趣
黑膠唱盤: Pro-Ject 2Xperience
CAS: CA851N
2ch amp: Luxman L-350AII Class A
9.1 AV system: LG 55, Pioneer BDP & SC-LX86, Velodyne SPL-800i, XPA-5, Energy Veritas V-6.3 x Mirage OS3

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

呢個世上跟本無野係無電阻
只係你個"他表"唔夠精準
或你有calibrate過個"他表"架?

電阻細唔 = 好喎!?
75 "歐姆" 既線你都聽過嘛!?

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章

我係Hi Fi/AV發燒友啫,電學嘢就只係識小小,唔敢扮代表 AddEmoticons0426.gif

見有啲師兄成日心思思,MK 13A插都話唔過癮,攪到茶飯不思。 smiley_eating.gif

我就把心一橫,影張相出嚟,安慰吓啲發燒友師兄,睇多套戲,聽多隻歌,舒情一吓仲好 smiley_relax.gif

星級玩家

呢個世上跟本無野係無電阻
只係你個"他表"唔夠精準
或你有calibrate過個"他表"架?

電阻細唔 = 好喎!?
7 ...
Dulldull 發表於 2010-4-23 13:51

師兄, 75ohm /50ohm 既天線/signal 線, 唔係講緊電阻值為 75/50 ohm, 佢係講緊個 characteristic impedance 為 75ohm/50ohm... 用他表度一樣會係近乎 0ohm....

作為 power 線, 電阻值的確越細越好, 無例外

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
bbsai + 3

查看全部評分

Integrated amp:ONIX A-65
AV Receiver:Pioneer LX56
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
CD Player:Pioneer PD-D6
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

試吓將個他錶的靈敏度Set高啲再睇吓點! 唔好用Auto。

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

樓主!有哩種探求精神是好!
他錶不能作準!只能作參考!
多謝先
最感動係部超過十几年的老爺CD機還用得(Pioneer PD-T06 CDplayer)

進階玩家

76 榮譽慈善家勲章

大家點睇呢個數據

雖然是一個簡單的量度,証明一個價值十多元的Clipsal,其所用的物枓,基本上導電力是S ...
AV123 發表於 2010-4-23 09:04

師兄們:

呢條係依家當紅品牌Belden電源線(原裝Made in USA 16G 美式15A 插) 1998年跟機線,為響應政府新使用電氣守制,將15A插剪去,改用BS 13A smiley_bye.gif