設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: lskthomas

[電源線] $2K budget 喇叭線的選擇

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

聽左1個鐘到, 感覺靜左, 人聲好出, 低頻收得快. 呢d 都係我想要o既,
但相對之前音場冇咁深, 再煲煲佢先, 都係咁就要諗諗點攪. 但總括係正面o既.

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

我又要知...
qq1122yq 發表於 2010-4-22 16:02

qq, 我淨係話你一個知咋, 你睇睇上面個 post 啦~

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Thanks for quick report. What speaker cables did you use before?  I also concern the weakening of sound stage after using this qed cable.

回復 31# zz9999

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

Thanks for quick report. What speaker cables did you use before?  I also concern the weakening of so ...
lskthomas 發表於 2010-4-29 12:08

之前用西電單枝銅,厚聲但低音較散.

專業玩家

明白, 唔該晒。 似乎Quad應該用D快聲的線。

回復 34# zz9999

銀級玩家

this speaker cable very good at center speaker..I also using this in double

鑽石玩家

齙牙珍

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

qq, 我淨係話你一個知咋, 你睇睇上面個 post 啦~
zz9999 發表於 2010-4-29 10:59

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

聽左1個鐘到, 感覺靜左, 人聲好出, 低頻收得快. 呢d 都係我想要o既,
但相對之前音場冇咁深, 再煲煲佢先, 都 ...
zz9999 發表於 2010-4-29 10:57

聽左2個禮拜, 又用煲機碟煲煲條線, 已經再冇音場淺左o既感覺, 亦唔覺薄聲左 (其實定係聽慣左呢..   )
分析力好好, 呢個價真係交足貨有突

專業玩家

聽左2個禮拜, 又用煲機碟煲煲條線, 已經再冇音場淺左o既感覺, 亦唔覺薄聲左 (其實定係聽慣左呢.. {:6_147 ...
zz9999 發表於 2010-5-10 10:35

zz9999兄, 謝謝update, 似乎呢條線唔錯喎

我近排都攞返咗條以前買落的xlo入門線 ($3x/尺, 唔記得咩型號) 試下, 呢條線係較為快聲, 中高較好, 用咗後, 發覺係清, 快, 人聲出咗, 但分折力較aq cv4弱, 開頭聽有d尖聲, bass收咗d, 聲薄咗。

開頭唔係咁鐘意, 但聽咗幾日後, 尖聲冇咗後, 覺得唔錯, 後來換番條cv4, 覺得都係鐘意xlo的聲多d。

可能呢條線同你條qed性格差唔多。

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章

zz9999兄, 謝謝update, 似乎呢條線唔錯喎

我近排都攞返咗條以前買落的xlo入門線 ($3x/尺, 唔記得咩型號) ...
lskthomas 發表於 2010-5-10 10:47

又慳返筆, 可以再 upgrade 另一樣野

夾o岩聲, 就要享受下音樂啦~