設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[請教] Sub 的疑惑!

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
我想問下mk 的SB12 & SB1250 有乜分別?邊個c/p value 好d?
如果加埋差不多價錢的 velodyne 1000 ultra ,邊個好d?因為三隻我都ok!
而sb12 會唔會同 kx12 差不多?thanks!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章

如果你淨for movie 梗係 mk 喇.

專業玩家

樹皮都無得食~有無師兄可以請我 ...

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

一定要自己去聽一次先至決定買邊隻。
千奇唔好十吓十吓!
呢d係我嘅真心說話!
唔啱聽唔好打面.......
新丁一名,多多指教。

星級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

其實我聽過mk & velodyne ,  我都幾鍾意,唔識揀!
只不過見mk kx12 同sb 12  好似,但價錢有好大分別,怕買貴唔值!

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

信自己對耳吧

星級玩家

SB1250是較SB12舊少少的model。
SB1250有THX認証,
它比SB12有著較大的音箱是因為MK過往的設計認為這個size最能發揮12寸的效能。
而因為現今家庭需要,才發展到SB12較細的音箱。

SB12 & KX12 外形沒有分別,spec的分別都不大,
主要是SB12係行貨,而KX12只有水貨。

其實我認為最重要係你聽左不同牌子後的感覺,
諗諗邊一種聲係你覺得最正既,
在o係果一隻牌子到揀model。
去鋪頭試音,聽清楚。唔記得咩聲就去多次聽真d。聽多幾次你會聽到分別。
我就係咁樣,同老友去試過唔同牌子,唔記得左咩聲感就厚著面皮地去試多次,
最後覺得最難忘係MK,於是再o係MK裡揀model,而揀左SB1250.
Plasma: Pan P42S10H
AV Amp: Denon 2300W
BDP: PS4
Subwoofer: MK SB1250
CAS: iMac + Corda Symphony.2 + Beyerdynamic DT880

星級玩家

SB1250是較SB12舊少少的model。
SB1250有THX認証,
它比SB12有著較大的音箱是因為MK過往的設計認為這個size最能發揮12寸的效能。
而因應現今家庭需要,才發展到SB12較細的音箱。

SB12 & KX12 外形沒有分別,spec的分別都不大,
主要是SB12係行貨,而KX12只有水貨。

其實我認為最重要係你聽左不同牌子後的感覺,
諗諗邊一種聲係你覺得最正既,
再o係果一隻牌子度揀model。
去鋪頭試音,聽清楚。唔記得咩聲就去多次聽真d。聽多幾次你會聽到分別。
我就係咁樣,同老友去試過唔同牌子,唔記得左咩聲感就厚著面皮地去試多次,
最後覺得最難忘係MK,於是再o係MK裡揀model,而揀左SB1250.
Plasma: Pan P42S10H
AV Amp: Denon 2300W
BDP: PS4
Subwoofer: MK SB1250
CAS: iMac + Corda Symphony.2 + Beyerdynamic DT880

星級玩家

回復 7# whtang

多謝師兄的意見,我會再聽真d!再決定買行定水!

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

mk, velodyne 都比較係力量型同好爆得...

一般來說MK對比velodyne會比較打心口及實正一點 (其實MK都可以唔 ...
Jeff.C.Y 發表於 2010-4-21 12:58

上星期翻試架火車慢慢停嗰下,首先係全屋震,之後係一下一下低頻打埋黎,雖然只得Dolby,但都好正
Sony VPL-VW550ES  
Sony XR-65A90J
Lygndorf MP50
Pioneer LX800
PSI A23-M + A17-M + A14-M
PERLISTEN D15s
Lightspeed Reference MK5

銀級玩家

聽過 spl ultra, 覺得質感麻麻地