設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[高清播放器] Himedia 300a小評

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
一路都想買部media player,而小弟既要求係睇到rmvb,因為要睇日本動畫為主,所以一直都留意300A,上星期見ssp +刀開始減價到699,加上18個月保,所以就買左部返屋企玩。

先講講點解唔買300b,300b可以內置3.5" hdd,比300a要用2.5"hdd化算,但小弟一開始已打算用電腦share file去media player,所以冇諗過買hdd比media player ,加上300a外型靚過300b好多,要我放部300b在av櫃真係過唔到自己個關,所以最終揀左300a

呢部機兼容度高,電腦入面99%file都play到,play1080p都好順,外掛字幕又可校顏色、大細、高低,好方便 部機反應都算快,very good!

初頭聽人講realtek一定冇Sigma咁靚,但小弟要睇rmvb,所以只有揀realtek既機,但此機出黎既畫面比想象中好,色水不俗且雜訊少。之後試下駁上投投,效果亦比想象中好,可能之前冇期望

音效方面呢部機解唔到高清音效,但可以downmix返5.1。呢個對我問題不大,因我唔download bd-iso,主力睇高清日本動畫,高清日劇,日本音樂節目。如果睇戲我會買或租BD

小弟認為呢d media player唔使買咁貴,呢部幾舊水真係值得推介。講開又講,有時唔明有d朋友要dl bd-iso,好睇的話就買隻碟支持下,唔想買碟去租黎睇都係廿幾蚊,得登為睇bd-iso去買部1-2千蚊既機又值唔值呢?小弟唔係想引起罵戰,只係有感而發

評分

參與人數 1威望 +1 收起 理由
chhanthony + 1

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我想問問, 如果套片係 MKV FILE, 之後入面係 DTS HDMA, 咁佢係出紅白線入 TV都會出到聲架呢??? 因為我想買部直駁TV (色差+紅白音頻線)
THX~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

我想問問, 如果套片係 MKV FILE, 之後入面係 DTS HDMA, 咁佢係出紅白線入 TV都會出到聲架呢??? 因為我想買 ...
小瑟 發表於 2010-4-19 12:59

我只係用hdmi入amp, 所以冇試過用紅白線,有時間幫你試試

專業玩家

PPS 功能如何
現正已回復正常?
可與訊雷比較嗎?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

PPS 功能如何
現正已回復正常?
可與訊雷比較嗎?
wkw9811 發表於 2010-4-19 13:45

pps新firmware已回覆正常,不過大電視睇youtube就真係爆到七彩,試過work之後就冇再用~

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 1# kan

師兄,每個人o既價值觀都唔同,
如你o既講法成立的話,
就有人會話真係唔明有d朋友要買MP,
如果係好睇o既買套box set,支持吓,
唔好睇o既咪o係電腦睇咪得囉,
使乜特登嘥幾百蚊買部MP呢...
人,係有追求物質o既意欲,亦都係天性,
"食都係為咗飽啫",
我諗師兄都唔會日日食白飯啦...
師兄你呢個講法我知你唔係想引起罵戰,
不過都係收番好o的...
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我都用緊呢部 好好用

絕對同意師兄 你講呢句
"有時唔明有d朋友要dl bd-iso,好睇的話就買隻碟支持下,唔想買碟去租黎睇都係廿幾蚊"
可能已經變左文化了

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

小弟都想出部 300B..用途同 Kan 兄差唔多...
另外, 好多嘢都係 "家家有求"...ching 既評語都係對事,
唔係對人, 我諗唔會引起罵戰既...

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 8# girbaud

我絕對唔係因為自己買咗部有得睇BD-iso既Media player先至咁講,
只不過係唔需將要自己o既睇法套落別人o既身上咁啫...
Projecter : Mitsubishi HC3000 DLP
AV amp : Yamaha RX-V3800 + Adcom GFA 7400
BDP : Pioneer BDP-05FD + PS3 + N3
SP : Klipsch R35 series   
Subwoofer : MK MX-250

黃金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復  girbaud

我絕對唔係因為自己買咗部有得睇BD-iso既Media player先至咁講,
只不過係唔需將要自己o既 ...
pepsiman 發表於 2010-4-19 15:02

百事兄
我諗大家都明白你唔係惡意既