設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[4K/8K電視] [搞-搞 特po] 16:9 屏幕嘅得與失 aka "有大買大"嘅迷思與現實

鉑金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
多謝MDLP師兄近期喺另一個貼分享嘅哩張相。。。

。。。打開佐我對一般"跟風/跟潮/誤解/模糊不清"嘅消費者,到底佢地係有無忽略佢地用機習慣嘅。。。。。。細節?

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

鉑金玩家

哩個就係我指嘅細節!
買得大,比例較闊嘅畫面當然會睇得比較舒服。但係一旦媒體內容轉去1.66/1.77/1.85至1.95:1畫面就會變得高D,同時多幾個光區著燈,整體畫面太亮又會令人唔舒服。。。最終有可能嘅,就係你嘥大錢入嘅大屏,可能會賤價賣出,換番細小小嘅尺寸屏幕,同時也換番嚟“買家悔意”。。。

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
DuckieSiu@G + 10 + 10 我明,所以窗廉嘅重要性

查看全部評分

鉑金玩家

上面嗰個相,係一架75寸電視,視距大約 7尺/2.1米 。

哩張圖就顯示以一般75寸16:9電視嘅機身濶度打出嘅畫面,應該會得70/71寸2.35:1畫面。
咁 7尺/2.1米 視距睇55寸畫面會唔會比較更有邏輯性嘅合理咧?
或。。。"唔理啦,買架大小小嘅58至60寸機應該唔會亮到視距有7尺遠嘅我喇!"

鉑金玩家

咁,要點樣嚟計,買嚒尺寸嘅16:9屏幕才"啱啱好"咧?
兩個細節不能忽略,
1. 用機頻率
2. 媒體内容
以上兩點係"基礎",卻係好多人容易忘記嘅。。。

如果有些壇友似我,買大機祇為睇橫面視角廣闊嘅畫面,其中一架媒體播放機强制設定"4:3 LETTERBOX"限定祇玩1.66/1.77/1.85/1.95:1影碟,輸出嚟達到上下黑條粗度與16:9 2.35:1畫面相近,或畫面高度近2.35:1畫面高度,其餘時間放架機成爲"裝飾畫像"。。。咁以視距 1尺對11寸 嚟計,你就得到大約 8成 戲院效果啦!
失方面,就係某日某時,一旦有來客提起,嗰個"英雄無用武之地"嘅BUG就會嚟咬到你,"嘥咁多錢買大機,卻要忍受對住多區黑面,真係買牛刀殺鷄!"

咁,唔想俾以上嘅BUG咬到,你就要做犧牲。。。相對上,哩個犧牲可能對某些人嚟講"無差啦"!
若買架電視日日開,日日睇嘅内容都係"高畫面小黑條"1.66/1.77/1.85/1.95:1畫面内容,濶銀幕2.35/2.55/2.76:1内容較少,以視距 1尺對8寸 嚟計就變得更合理啦!

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

死,睇咗三次內容都唔係好明😅