設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

【會後討論】SONY 專業級音響產品體驗會

行動組版主

三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

今次同香港 SONY 合作舉辦嘅工作坊有賴咁多位版友嘅支持,非常熱鬧咁開始,又非常熱鬧咁結束咗!!! 今日好開心能夠同大家搶先體驗到 SONY 琴日啱啱 GLOBAL LAUNCH MDR-M1 監聽耳機,而且仲有有份設計聲學工程部分嘅聲學工程師 潮見俊鋪先生 (潮見俊輔) 現場同大家分享!! 真係好JUICY!!!! 大家不妨係下面分享吓有咩得著同感受啦!!!

目前 MDR-M1 耳機仲係 Pre-Sale 階段出席嘅版友想拎現場限定優惠就記得查閱 DM / Whatsapp 搵我拎資訊啦

WhatsApp Image 2024-09-07 at 19.00.09.jpeg

WhatsApp Image 2024-09-07 at 18.59.30.jpeg

WhatsApp Image 2024-09-07 at 18.59.48.jpeg

WhatsApp Image 2024-09-07 at 18.59.25.jpeg

請支持 Post76 小編 erinrerin 🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️
- 快高長大
- 未來道路新人王
- 想食金沙朱古力...

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

感謝post76的安排,正好趕上Sony MDR-M1發佈後不久就參加這次活動。

多年來是Sony MDR-CD900ST和MDR-M1ST的用家,最感興趣的當然是最近的Sony MDR-M1的聲音到底有甚麼分別。

在場短暫感受過一會,還是感受到Sony有點軟的低頻特色,不過對比起MDR-M1ST,明顯感到MDR-M1空間感會好一點,同時聲底會較為中性。後來聽到潮見俊輔先生解說,兩者聲音取向正好反映日本和美國音樂人口味不同,用家宜根據自己聆聽的曲目,選擇對應的型號。

潮見俊輔先生於活動上詳細的解說,正好讓我更了解到耳機的開發過程,也能夠理解到MDR-M1和MDR-MV1兩者設計目標的分別,的確獲益良多。
最後我還有幸替我的MDR-M1ST升級為簽名版,真開心。

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 恭喜Ching!

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

今日我地有幸可以同Sony嘅殿堂耳機職人「潮見俊輔」先生親自講解全新專業級耳機MDR-M1的新品發報。亦可以讓我地版友近距離請教多款發燒級及專業級耳機嘅開發心得。

而且仲可以畀一眾板友同佢合照及攞親筆簽名,呢啲機會真係有今生冇來世!😍而我哋嘅板友亦都非常滿足。我地Post76今次可以有幸負責今次體驗會,真係深感榮幸!

DSC06014 copy.jpg

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +10 收起 理由
feverheadfi + 10 + 10 非常認同呀。
newedwardhk + 10

查看全部評分

一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

專業玩家

好彩摩羯走得快,今日成功出席@post76_hk 及SONY聯乘的耳機發佈會活動,獲益良多。

新發佈的MDR-M1監聽耳機,我個人認為三頻表現平均,低頻帶點包圍感,中頻人聲距離不算貼耳所以不會覺得累(可能因應用家在錄音室長時間使用關係),高頻未去到絲滑但勝在夠乾淨。整體呈現健康忠實聲底,繼承SONY一貫專業錄音耳機風格。

小弟由十多年前第一對入手頭戴式耳機CD900ST,到後續Signature Series 的大細Z1R都玩過,甚至Walkman系列的黑金磚一二代每部亦煲過一千小時以上,更曾經一度以「索尼大法」及「味精」聲底當作對便攜音響的詮解。

相比起過往作為用家,大部分時間都站在消費者角度去享受產品,今次非常慶幸能夠直接向SONY開發團隊中的聲學工程設計師「潮見俊鋪」先生請教,現場解答了一些SONY聲學調音的理念,以及他本人對音色的見解。

最後再次感謝 @post76_hk專業團隊的細緻安排!!
WhatsApp Image 2024-09-08 at 12.04.10 AM.jpeg
WhatsApp Image 2024-09-08 at 12.04.10 AM (1).jpeg
WhatsApp Image 2024-09-08 at 12.04.12 AM.jpeg

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 活動 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 + 100 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

進階玩家

小瑟 發表於 2024-9-7 23:31
今日我地有幸可以同Sony嘅殿堂耳機職人「潮見俊輔」先生親自講解全新專業級耳機MDR-M1的新品發報。亦可以讓 ...

昨日參加到活動很開心,我是新加入會員,多多指教。🙏

邀請潮見先生簽大耳牛,電池爐(耳擴),宣傳單張那位會員。

謝謝Post 76 職員,小瑟,erinerin 聯絡,辛苦晒,也謝謝Sony Hong Kong 安排此活動。

我寫了一篇短文和心情,研究吓點樣用科林開Topic 貼上先。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 熱話 +10 收起 理由
erinerin + 10 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
feverheadfi + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

newedwardhk 發表於 2024-9-8 12:45
昨日參加到活動很開心,我是新加入會員,多多指教。🙏

邀請潮見先生簽大耳牛,電池爐(耳擴),宣傳單張那 ...

好呀好呀, 你可以係手機試下連左WIFI之後(只係比較穩定) 5G都可以的 , 再直接UPLOAD文字同相上來都OK的!!!
如果有電腦亦都可以直係係電腦上攪都得的!!!

希望可以睇到你既會後分享呢~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

行動組版主

三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章

有份星期六出席嘅版友將會獲得會場限定嘅預售折扣優惠!!!
🔎想知道詳情就記得查閱 FORUM 嘅 DM 系統 或者 Whatsapp 啦~~~ 由於版友眾多,未收到嘅版友請等等,小編將會係呢兩日聯絡你~
請支持 Post76 小編 erinrerin 🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️🧚🏻‍♀️
- 快高長大
- 未來道路新人王
- 想食金沙朱古力...

星級玩家

感謝post76團隊的安排💕
當天氣氛很好,大家也很投入🤟🏻
也感覺到大家對sony的愛與期待(以及....怨恨😆~哈)

今次有幸可以近距離接觸到聲學工程師 潮見俊鋪 先生
聆聽他的理念及講解,令我獲益良多~(也十分感謝翻譯的姐姐及小瑟🙏🏻)

小弟本身持有
F1,sa1000,z7m2,cd900st,m1st,MV1.....等
個人感覺今次的 M1定位
是在cd900st與m1st之間的一個存在~~
而她的空間感比兩者好,雖然低頻冇m1st的量,但下潛比其深~
而樂器也很鮮明,形體也突出🙂
聲音感覺平均得來也好討好~
印象中~之前好多師兄都踩m1st~(但我用來打碟mixing感覺不錯🤟🏻)
今次應該不會出現這個情況吧~😆~~逃)
另外如果M1的耳套,可以換落m1st~感覺出來的後果應該不錯
空間感會更好~低頻表現也會改變,而且可隔音~~
應該會向好的方面發展~~🤔

以上~大約這樣吧~

再次感謝
Sony~
post 76團隊的付出及安排🙏🏻
及十分感謝"小瑟"同我小🐔🐔合照打卡~😆
(你得到了新的閃卡~✌🏻)

評分

參與人數 1威望 +100 金錢 +100 活動 +100 收起 理由
小瑟 + 100 + 100 + 100

查看全部評分

5萬

總版管

多謝你既參與呀, 有機會可以同你小🐔🐔合照打卡~😆, 真係深感榮幸呀!!!

Post76玩樂網.