設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

第一次喺呢一個版面 分享自己嘅家庭影院擺設 5.2

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
經過多次嘅執位,同埋向咗好多唔同經驗嘅人士請教, 亦都入手左兩對新喇叭及一隻新十仔,最終擺好左自己認為最理想的設定,儘管沒有任何atmos 擺位。
Front : Mission lx1
Center : kef iq2c ( 用左差不多20年😅)
Surround : mission lx3D
Sub 1 : kef psw 1000.2 8吋 ( 又係用咗差不多20年😅)
Sub 2 : polk audo psw111 8吋
Amp : marantz SR6015
TV : Philips PUD7906 65 吋
Blu Ray player: DMP-BD60 ( 09年用到而家)
Streaming : Apple TV4K

另外聽歌2 channel ,就用一對座地chario hiper 2000T, 用咗超耐😅。

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
rach + 80 + 80 恭喜Ching!

查看全部評分

鉑金玩家

樓主 視距/皇帝位 幾遠丫?如果係 兩米/7尺 咁哩個65寸電視尺寸算係啱啱好。但係如果似我大機用嚟睇2.35:1嘅内容,咁你架電視就有成長20寸嘅空間。

黃金玩家

Ed.YEUNG 發表於 2024-9-8 21:02
樓主 視距/皇帝位 幾遠丫?如果係 兩米/7尺 咁哩個65寸電視尺寸算係啱啱好。但係如果似我大機用嚟睇2.35:1 ...

大概14呎😅但呢一部Philips 電視機糸列,最大只有65吋。
揀呢部philips 電視機最主要係ambilight

鉑金玩家

嚇!!!
4~4.5米!!!
太遠啦!!!你唔覺得你坐哩個位睇65寸機好似睇43寸機咩?
以 11寸對1尺 嘅標準嚟計。。。

要得個"舒服"嘅濶銀幕2.35:1嘅presentation,
https://www.displaywars.com/154-inch-16x9-vs-146-inch-21x9
你就需要一個16:9屏幕,嚟取得146寸21:9(2.33:1)屏幕。

而,如果你嘅"最鍾意"視覺係直向嘅,而唔係橫向嘅。。。
https://www.displaywars.com/116-inch-16x9-vs-146-inch-21x9
。。。100寸至115寸以你嘅皇帝位嚟計,都唔算大~~~

鉑金玩家

我就宜家非常期望,商業顯示屏產商。。。

。。。能夠與電視產商合作推出"非限於"商業用途顯示屏,
攞走觸屏功能,攞走内置電視調頻功能,留低所有駁接口(DisplayPort+2xHDMI2.1+2xHDMI2.0),
推出"為家庭影院而設"嘅 濶銀幕齋屏!

星級玩家

我十多年前買philips 電視機都因為依個ambilight

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
KeithChan1@FB + 10 + 10

查看全部評分

黃金玩家

lungaska 發表於 2024-9-9 10:26
我十多年前買philips 電視機都因為依個ambilight

飛利浦電視機相對上都好襟用 我屋企人有一部飛利浦plasma 09年用到而家,一次都冇壞過, 同埋又有ambilight, 非常襟用。 嗰時呢部飛利浦電視機賣兩萬幾蚊,但係唔知點解係香港做唔起, 俾Samsung LG Sony dominate 左個market

星級玩家

其實師兄,你有條件玩短投,唔好嘥咗咁大嘅牆同嗰個坐既距離

黃金玩家

lungaska 發表於 2024-9-9 16:01
其實師兄,你有條件玩短投,唔好嘥咗咁大嘅牆同嗰個坐既距離

將來唔排除有機會轉玩短投