設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 現在聽音響是否變得一係走向hi end一係low end無中間

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
早十幾廿年前的音樂發燒友,大有大發小有小發,音響器材有平有貴,
幾千元一套音响組合已經有唔錯嘅效果,要求唔高嘅隨便聽聽歌都唔錯,
但自從音樂走向電腦化之後,音響器材變得兩極化!
平價音响似乎以經消失,只有高級器材玩高溫發燒。
平民化的只有一隻藍牙喇叭連接手機就叫做音響!
連什麼立體聲雙聲道都無,只要有聲同夠重低音,轟轟聲就是音响!
要求高少少就是買個靚耳筒配耳擴,沈醉個人世界。

但是這樣的效果能與組合音響比嗎?

當年的愛華,山水,JVC,甚至後期出現MD,我都仲買過了兩套微型組合,放書枱,不知幾靚仔,
而家嘅微型組合有網絡播放及聽網台功能,但選擇唔多,唔通真係要個藍牙喇叭配手機?

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

D有源無綫喇叭都好多功能,又有串流,高級D加多個重低音,放睡房聽吓歌仔都幾好聲。

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

香港地方寸金尺土,所以以前嘅平音響機變細機種,而大嘅音響器材已變咗高級產品,越嚟越貴。🤑

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

一向玩開家庭影院, 近期因為多左外出工作, 少左留喺屋企, 換左對新藍芽耳機, 可能我太耐無跟開便攜市場, 一接手機第一次聽真係O左咀, 估唔到一對千零蚊嘅藍芽耳機, 駁一部二千蚊嘅舊LG手機聽串流, 已經有好唔錯嘅效果, 有一種喺私家車聽HiFi嘅感覺, 只能讚嘆科技一日千里, 難怪咁多年輕人都投便攜嘅懷抱😎

鉑金玩家

dplqb 發表於 2024-9-7 19:03
香港地方寸金尺土,所以以前嘅平音響機變細機種,而大嘅音響器材已變咗高級產品,越嚟越貴。🤑 ...

依家越泥越少人會聽音響組合(尤其係年輕一代),只會用耳機+耳擴,原因好複雜,真係「星期日檔案」「新聞透視」揾專家都未必解釋得到。但我唔太認同關「香港地方寸金尺土」事。我入左坑30年,從未住過「大屋」,依家屋企個廳,闊8呎(唔夠),長13呎(唔夠),面積100呎(唔夠),我仍然堅持用  2聲道合併擴音機+座地喇叭  聽歌。
我都夠胆講句,我係「環境鬥士」。
「地方寸金尺土」「環境唔好」,係會有影響,有限制。但只要你有决心,係阻止唔到你做任何事。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
Yoshiki2008 + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

白鑽玩家

其實睇音樂類型
如果聽hip hop/KJ pop
反而正規音響未必適合
藍牙喇叭都唔係冇stereo
近呢幾年已經全部藍牙都係tws
即係買兩隻pair可以成為一對stereo
JBL例如partybox boombox extreme一對要嚟聽上面所講嘅音樂甚至流行歌入唔入格非常震撼

白鑽玩家

屠佬都好又平又靚嘅抵死嘢
二千零蚊一對鞋盒喇叭
三仟零蚊個解碼
幾舊水合併機仔
要求高啲加部前級
仲有好多屠佬線材
加埋唔使一皮出嚟個效果已經呃得人

黃金玩家

路西華 發表於 2024-9-8 00:51
依家越泥越少人會聽音響組合(尤其係年輕一代),只會用耳機+耳擴,原因好複雜,真係「星期日檔案」「新聞 ...

師兄個廳、擺位又公整、又對稱,已經好好👍🏼

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

係香港一個普通收入既打工仔玩兩聲道,點樣升級都總離Hi end保持一段距離,我個人覺得我玩到既Hi end,只以自己經濟能力負擔頂端就係我既Hi end

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
ivan8313 + 50 + 50 非常認同呀。
Db2022 + 10 + 10 非常認同呀。
LOENDFANS + 20 + 20 非常認同呀。

查看全部評分

鉑金玩家

panerai 發表於 2024-9-8 12:31
師兄個廳、擺位又公整、又對稱,已經好好👍🏼

其實望落好好,實際唔好,天花並唔係對稱,所以音場本身係會偏左。花左好長時間去解決:試過調教balance制,效果唔太理想。最後反複嘗試喇叭擺位,终於揾到一個擺位效果比較滿意。其實重有好多「聆聽環境」嘅小問題,就唔詳細表述。我真係都係「環境鬥士」,唔係「吹」㗎!😊