設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: wil-wil

[手機照及其他分享] 新仔水尾亂黎 ... 太古城中心 X 古天樂 - 電影人物模型珍藏展

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

今日都已經打黎煩左你一陣,現在又再補充番資料,真係 多謝你! 你唔怕我煩 ~ 資質其弱的話,再有疑難定必集齊一 Log 問題再請教,哈!

wil兄
希望咁樣會易明d

鏡頭光圈, 細no.(1.4,1.8,2.0etc) = 大光圈 = 加快快門
iso no.越大 (800,1600,320 ...
lemonstar 發表於 2010-4-18 21:26

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

今日都已經打黎煩左你一陣,現在又再補充番資料,真係 多謝你! 你唔怕我煩 ~ 資質其弱的話,再 ...
wil-wil 發表於 2010-4-18 21:34

唔洗習齊喎
我幫到你我都開心架 ^^
大家都鍾意影相嘛

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Thanks!

唔洗習齊喎
我幫到你我都開心架 ^^
大家都鍾意影相嘛
lemonstar 發表於 2010-4-18 21:36

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章

回復 10# lemonstar

lemonstar 兄,
請你唔好介意 ~~ 關於呢句 "ev值 減 -1/3, -2/3 = 加快快門 (有時已用盡大光圈 + 高iso 但快門都係唔夠就會調ev值, av mode用個wheel)" ~~ 我有少少補充 ~~

你是有經驗的師兄...所以你了解減 EV 其實是增加快門...

但新手門千萬唔好諗住我想加快門而去減 EV...EV 不是這樣應用的...

只要記住四個字便可..."白正黑負" ...即是一幅構圖如果白色或淺色佔空間多就要加 EV ...如果黑色或暗位佔多就要減 EV...至於加減幾多...不在此談...影得多就自然會知道 ~~

M Mode 只有光圈快門兩個 setting...而 AV Mode 則只有光圈及 EV 值兩種 setting...快門是相機給予的 ~~

因為 AV Mode 相機測光原理係...例如白色佔多的構圖...相機感應到畫面夠光...便得出較快快門...但其實曝光不足...因此要加 EV (意思是增加曝光值)...+1 EV 實質操作是減 1 級快門...相反...當黑色佔多的構圖...相機感應到畫面好暗...便得出較慢快門...其實曝光過度...所以要減 EV (意思是減低曝光值)...-1 EV 等如增加 1 級快門...
因此...如果用 AV Mode...遇到以上情形而不去調節 EV 值的話...影出來的白色是帶灰色...影出來的黑色也是變灰的...所以一張曝光正確...鮮明而有氣氛的照片...EV 的控制是很重要的...

數字上舉個例...以下兩個曝光是一樣的...希望大家易明 d:
M Mode:       ISO 100   f/8.0   1/640s
Av Mode:      ISO 100   f/8.0   1/320s   -1 EV

最後...大家不要期望你手上的器材能於所有環境下都能拍攝...如遇到快門值不夠的話...請不要用減 EV 值來增加快門...想想為甚麼 ~~

一點分享...希望大家用得著...
如小弟有錯...請師兄指正...在此謝過!!

評分

參與人數 3威望 +13 收起 理由
Zack_A + 1 精品文章
wil-wil + 10
lemonstar + 2 值得学習 ^^

查看全部評分

專業玩家

回復 1# wil-wil

Wil 兄...新手來說...真的影得不錯...繼續加油!!

一點意見:
1. ) 一般這些展覽或商場的光源來自不同色溫的燈泡...除非肯定光源的色溫...否則用 7D 的 Auto 色溫較好...如不放心...最好影 raw...回去再逐 100K 去調校色溫...直至你認為適合的色溫...不過我一般都用 auto...7D 的色溫控制很不錯的...請放心用吧 ~~
2. ) 曝光未正確...d 光位爆晒...冇晒細節...下次可以嘗試包圍曝光...睇吓有咩分別 ~~

1萬

副版管

多謝你既 提點 ...  我呢新手真係聽到 一頭霧水!  
等我慢慢試慢慢理解先,一下子未消化得到 ~ 哈!

回復  lemonstar

lemonstar 兄,
請你唔好介意 ~~ 關於呢句 "ev值 減 -1/3, -2/3 = 加快快門 (有時已用盡 ...
pam_jack 發表於 2010-4-21 01:10

1萬

副版管

多謝贊賞,但對理論仲好 Confusing,所以都睇緊書學習緊!
相全部都係影 RAW,我見好似好黃,所以揀左白色既地方點一點作校正!

回復  wil-wil

Wil 兄...新手來說...真的影得不錯...繼續加油!!

一點意見:
1. ) 一般這些展覽或商場的光 ...
pam_jack 發表於 2010-4-21 01:43

專業玩家

多謝你既 提點 ...  我呢新手真係聽到 一頭霧水!  
等我慢慢試慢慢理解先,一下子未 ...
wil-wil 發表於 21-4-2010 01:47

其實不要太用心去想...

你這樣去實習一次便可...set 腳架去影同一黑色物件...
用 av mode 同 iso 同光圈...分別去影 3 張相...3 張相嘅 EV 值分別係 -2EV / -1EV / 0EV...你看看那張相的黑色最接近物件的原色...那你就明白了 ~~

1萬

副版管

收到 ... 等我出發前盡快試試,理解清楚先。

其實不要太用心去想...

你這樣去實習一次便可...set 腳架去影同一黑色物件...
用 av mode 同 iso 同光圈 ...
pam_jack 發表於 2010-4-21 02:25