設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[AV擴音機] 升級問題

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

我為師兄而家用緊8500ha如果升級做a1h、其實兩部機係咪真係咁大分、有冇咁嘅需要?
嗰陣時條街最平賣緊乜嘢價位?
近期又加返價

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
MDLP + 80 + 80

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

小弟情況覺得值得,一來聲底接近我當年第一部Denon AV Amp A1D,二來解決了去power amp ground loop 問題,三來8500 要用Zone 2 去sony tv 才不會影響部短投。其實應該去年底換,一來價錢跌至最低,有師兄話二萬中左右,二來最重要的是:有金色機!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
一梁健輝@G + 10 + 10 明白、師兄

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

聽過兩部聲音都爭得幾遠,一分錢一分貨

星級玩家

我就同我部舊機比 型號係4520效果係幾級跳,我就喺新年時22,000但係我冇買到,因為仲裝修緊,裝修完後走去買就26,000冇得再講價😅

黃金玩家

原來最低去過二萬二添呀師兄

星級玩家

我自己都用緊8500,我先前都有興趣換A1h,76第一個試聽會我都有去,聽歌嗰part真係贏咗好多,有板有眼,不過但係去到睇戲嗰度,我又覺得個分野實質上唔太明顯,可能我自己用緊8500其實已經將所有喇叭俾晒後級推,所以覺得明顯都係8500係優勝少少,亦可能一部機推晒咁多隻B&W,都明顯聽到力水係有不逮,同埋當時個價錢完全一啲都唔吸引 ,但過咗差唔多接近九月之後,突然間平咗好Q多,聽好多師兄,講$22,000就已經入到手,嗰陣時都有心郁,之後嗰陣都有去過幾個有A1H嘅師兄聽過,分別係比較細緻啲,但係再聽落去其實相差又係不遠,當時覺得夠玩就算有冇再理,隔咗幾個月有加返價,加返幾千蚊之後完全冇再諗,因為其實馬蘭士嘅av10前級都係同佢差唔多一樣價錢,咁但係AV10其實我又冇聽過究竟個聲底係點,認識用呢部機都係得兩位師兄,聽其中一位師兄講佢都係由8500升去AV 10,佢都有講過其實分別真係唔大,不過佢就講話,如果upgrade咗dirac live就同audyssey ,嗰個聲音真係就爭好遠,所以我覺得如果師兄轉A1h都要加埋個dirac,我諗先至明顯聽到嗰個聲音係提升好多👍

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
一梁健輝@G + 10 + 10 唔該曬師兄

查看全部評分

黃金玩家

lungaska 發表於 2024-8-21 08:19
我自己都用緊8500,我先前都有興趣換A1h,76第一個試聽會我都有去,聽歌嗰part真係贏咗好多,有板有眼,不過 ...

如果佢提升得唔係咁犀利
咁我睇怕都可能唔使換呀!師兄
我本身前置都perout去部A110
7聲道後級推中置同後面4隻
天空8隻先至用8500去推

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
KT3 + 10 + 10
shiro + 10 + 10 勁抽呀!

查看全部評分

星級玩家

一梁健輝@G 發表於 2024-8-21 20:15
如果佢提升得唔係咁犀利

八隻天花😱

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

一梁健輝@G 發表於 2024-8-21 20:15
如果佢提升得唔係咁犀利

如果未課金買MultiEQ-X, 不妨買來試下
尤其是佢可以disable 左個Theatre High Frequency Rolloff
提升大過換條乜乜電源線

我自己短暫同A1H相處過, 個人覺得同8500走唔同方向既調音
但論刺激要拳拳到肉, 個人認為8500反而o岩味D

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我部A1H 推6個B&W M1 喇叭,我覺得同8500 有好大分別!