設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

天龍3800擴音機

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
新手一問早二日 買咗3800 擴音機 各位師兄有冇試過 有畫面冇聲音 但係做個 回覆原廠設定都係唔得 係咪要拎返上維修中心 定係可以点做

讚助版主

Hi sumr18365Ng@G ,

請問你是以什麼做音源播放镸聲?
TV -> 是否接到有 ARC 的 HDMI 輸入 > 設定電視音頻輸出是用外置喇叭和 HDMI輸出>關機後拔插多次 HDMI 線以保證接觸良好 >或更換新 HDMI 線。
藍光機 - >關機後拔插多次 HDMI 線以保證接觸良好 >或更換新 HDMI 線。

Denon1

高級玩家

DenonI 發表於 2024-8-16 11:06

請問你是以什麼做音源播放镸聲?

你好多謝你回覆我的問題 你所講 所有動作 已經反覆做過好多次 因為本身我有報安橋686 線材沒有問題 到最尾都係攞返去舖頭 舖頭都試過 原來真係 壞咗 但係想問一問問題係唔係因為升級咗而導致 有問題出現 因為 一 update咗 就成日hang機 跟住就開始冇聲音 而且我係 玩5.2.6 我係將前 主喇叭 出去 部擴音機 會唔會 係這個問題 因為開頭返來我係玩5.2.4 跟住 玩5.2.6就出問題

讚助版主

sumr18365Ng@G 發表於 2024-8-17 05:59
你好多謝你回覆我的問題 你所講 所有動作 已經反覆做過好多次 因為本身我有報安橋686 線材沒有問題 到最 ...

部 X3800H 的損壞是要維修站檢查後才能知道問題出處,一般情況因 Firmware 升級兩損壞是很少機會的,而由 5.1.4 改為 5.1.6 更也不應出現問題。

Denon1

高級玩家

DenonI 發表於 2024-8-20 11:40

部 X3800H 的損壞是要維修站檢查後才能知道問題出處,一般情況因 Firmware 升級兩損 ...

舖頭已經幫我換嗰部新機 唔好意思想問多一個問題 如果要接駁5.2.6 咁3800 需唔需要喺邊個地方再設定  啲線跟足接駁方法 跟住再去 邊度做設定吾該

讚助版主

sumr18365Ng@G 發表於 2024-8-22 14:18
舖頭已經幫我換嗰部新機 唔好意思想問多一個問題 如果要接駁5.2.6 咁3800 需唔需要喺邊個地方再設定  啲 ...

正常在 Set up 菜單調整,Set up-> Speakers->Manual Set up->Speaker Layout ->11.1
設定 Floor speaker 、 Height speaker 數量和佈局,Subwoofers 用 2 sp 和 Subwoofer Mode 用 Standard 或 Directional 。
然後按 View Terminal Config 去接駁喇叭。

Denon1

高級玩家

DenonI 發表於 2024-8-22 18:00

正常在 Set up 菜單調整,Set up-> Speakers->Manual Set up->Speaker Layout ->11. ...

謝謝

高級玩家

DenonI 發表於 2024-8-22 18:00

正常在 Set up 菜單調整,Set up-> Speakers->Manual Set up->Speaker Layout ->11. ...

請將一對 RCA 接線從 X8500H 背後的 Front [PRE-Out] 接到後級 RCA 輸入端口,前置喇叭線接上後級喇叭輸出。再到 X8500H 菜單上 Set up-> Speaker -> Manual Set Up -> Amp Assign -> Custom ,在此處選好喇叭的佈局,再按下在同一頁面下方的[Setting]窗口,進入另一頁面,把 Front channel 的 [FRONT] 改為 [NONE],這樣前級信號就與 X8500H 的內部擴音機斷開,百份百輸到外部後級上。

以下問題
我想問下是否8500先有3800係 唔需要咁樣做因為我都搵唔到 將個前面對喇叭 改為none 我淨係見到 只有yes再無得按下去

讚助版主

sumr18365Ng@G 發表於 2024-8-25 17:46
請將一對 RCA 接線從 X8500H 背後的 Front  接到後級 RCA 輸入端口,前置喇叭線接上後級喇叭輸出。再到 X ...

X3800H 是新款的操作菜單,只要在 Speaker Layout 中將需要接後級的喇叭選 Pre-out Only 便可。

Denon1

高級玩家

DenonI 發表於 2024-8-26 16:16

X3800H 是新款的操作菜單,只要在 Speaker Layout 中將需要接後級的喇叭選 Pre-out  ...

Ok...thx