設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tontontony

[鏡頭] 新手入左 龍仔A16~~

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

wil 兄, 通常係支wide鏡頭先會用CPL多(但唔一定), landscape為主
入CPL先啱, 要留意你既鏡頭有冇slim版
B+W, kenko pro1d, hoya.. 幾個牌子
鍾意影風景就一定要入
入鏡頭都要留意鏡頭直徑, 67,77,82..etc. 換鏡頭都可以用得番

tony兄, congratz 新鏡頭入手!

星級玩家

經過多位高人指點及汲取意見後~~最終入左支 龍仔A16 17-50MM F/2.8
依份就係今年自己送比自己既生日禮物~~ ...
tontontony 發表於 2010-4-17 21:17

ching 用咩機, 聽人講 A16 暗d 既時候會比較難自動對焦, 有無咁既情況?
Integrated amp:ONIX A-65
AV Receiver:Pioneer LX56
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
CD Player:Pioneer PD-D6
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

Thanks both chings' info.

wil 兄, 通常係支wide鏡頭先會用CPL多(但唔一定), landscape為主
入CPL先啱, 要留意你既鏡頭有冇slim版
B+W ...
lemonstar 發表於 2010-4-18 00:18

Tony 兄塊係 protector...一般係 uv (0)...CPL 係另一樣野嚟 ~~
CPL 可以考慮 HOYA...性價比較高...不過 ...
pam_jack 發表於 2010-4-18 00:06

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

即是話 Tony 既 Filter 係順作保護鏡之用, am I right?  
我支 15-85 Kit 鏡算唔算 Wide? 我個人喜歡影 landscape。另外我見支鏡寫直徑 72mm,咁即是買 CPL 要 72mm? 咁 adaptor ring 要什麼 size?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

ching 用咩機, 聽人講 A16 暗d 既時候會比較難自動對焦, 有無咁既情況?
kennethtcp 發表於 2010-4-18 00:56

尋晚嚮屋企試左一陣~~又唔覺有難對蕉喎~~~

星級玩家

即是話 Tony 既 Filter 係順作保護鏡之用, am I right?  
我支 15-85 Kit 鏡算唔算 Wide? 我個人喜歡影 lan ...
wil-wil 發表於 2010-4-18 02:16

我都想知~~我用梗E+塊FILTER 如果想再加其他FILTER 咁可以點?? 如加星鏡如可以點呢???

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我都想知~~我用梗E+塊FILTER 如果想再加其他FILTER 咁可以點?? 如加星鏡如可以點呢??? ...
tontontony 發表於 2010-4-18 10:48

我建議就唔好加咁多塊層層叠喇
拆左塊protector裝塊star filter 就ok了
唔好咁懶~   hehe (just joking)

銀級玩家

kennethtcp 發表於 2010-4-18 00:56

我嗰時30d +a16, 450d+a16 冇呢個問題
even L lens 係暗既情況都會難對焦d呢 (個人而言)

星級玩家

我建議就唔好加咁多塊層層叠喇
拆左塊protector裝塊star filter 就ok了
唔好咁懶~   hehe (just ...
lemonstar 發表於 2010-4-18 11:54

明白~~咁有冇D WEB SITE 講多D FILTER 既野呢??

銀級玩家

我就冇encounter過呢d web
出鴨記, 肥花, 成成... 來來去去都係 uv/cpl/gradient filter/star/colour filter

我d lens冇一支用filter (but then my lens are 平野only), 係好太陽先落塊CPL
人多揾手遮住鏡頭, 落hood, 咁就可以打真軍 hehe