設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cakecake

[重低音] M&K Sound X12+ 的小Review

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

shiro 發表於 2024-8-1 11:31
是否用新一代d avm 識獨立調教dual 10仔咪ok囉?

是的。
個人覺得都有8成準嘅。
雙拾在調教上較為難搞,因為牽涉到互相抵銷問題,最終可能都係要
自己微調一下。

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
shiro + 10 + 10 ??‍♂️
cakecake + 30 + 30 非常認同呀。

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

番薯皇 發表於 2024-8-1 10:52
請問 Cake兄 對D12S 同 X12+ 有咩評價?點解最後選擇咗 X12+?

番薯皇兄, 最主要我覺得係Backfire問題, 因我家居擺位問題, 如果Sub仔唔Backfire係無晒埋身感, 變左係低音包住自己(似戲院), 但呢種感覺我唔太喜歡.
至於Perlisten D12S同R212S, 無錯佢地性能, 用料同結構真係好勁, Endgame Subwoofer 絕對當之無愧, 但如果用佢地Backfire, 在我家居來講, 我個人來講覺得不是太o岩聽, 可能能量太重, 就算用左Small Room EQ都係覺得不太o岩. 講得難聽D, 用隻V12+重o岩味D. 就好似之前JL F系既Sub 仔, 個能量感真係好L勁, 但結果有D師兄都係攪唔掂唔o岩味放左.
其實Perlisten 有好多野調教, 除PEQ外佢連獨立既Trim和訊號輸入既Gain都有得調, 所以較到佢似M&K係應該無乜問題, 奈何我真係唔夠架生, 舞佢唔掂.
我個人認為, 呢兩個牌子入都唔會錯, 但如果會用Backfire又想比較易出到快狠勁, M&K真係不二之選. 如果要全能選手段段有, Perlisten一定唔會錯.

都係果句, 試左口味先考慮購買.

(戴頭盔先, 以上純粹係我個人對呢兩牌子既感覺, 並無實際科學數據支持說法, 請各師兄睇完就算唔好放在心)

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
番薯皇 + 10 呢個Topic好正,好有參考價值!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

shiro 發表於 2024-8-1 11:31
是否用新一代d avm 識獨立調教dual 10仔咪ok囉?

其實AV amp既cal既結果某程度上來講係叫"準", 因為超低音個Part佢唔會淨係分俾前中置, 所以佢內置既設定就會人人有一, 但變相就分薄左前中置出既效果(Phase唔會全部喇叭全部Hz都同一個o岩用), 再加上每間廠都有自己既一套Reference 既標準, 所以要岩自己口味都係要微調下.

新世代AV amp可以支援指派超低音位置, 呢個其實真係好有用

星級玩家

師兄多謝分享!

我件X15+買咗番去插電, AV Amp Auto-Cal, 試播出到聲就至今乜都冇再搞,

想請問個Bass Level制如果用AV Amp built-in Auto-Calibration, 一開始應調去邊個位?
網上MK說明書 話調去 min. Yamaha AV Amp 說明書 話調去 middle

我部AV Amp係 十幾年前 Yamaha佢有支咪仔做Auto-Calibration.   但唔會顯示 sound level, 係咪Auto-Cal完另外用sound level meter 調sub-woofer 到75db? 咁咪改變咗AV Amp Auto-Cal自動設定結果?

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

MDLP 發表於 2024-8-1 09:13
>>>小弟認為有7-80% X12+既效果, 但價錢只係1/3隻X12+.

想問下師兄

小弟認為有地方.....一定系兩隻12X+  最高牲价比...好過一隻15+

評分

參與人數 1威望 +30 金錢 +30 收起 理由
cakecake + 30 + 30 肯L定

查看全部評分

鑽石玩家

speedstar 發表於 2024-8-1 12:30
師兄多謝分享!

我件X15+買咗番去插電, AV Amp Auto-Cal, 試播出到聲就至今乜都冇再搞,

咁啪去THX FIXED或者Variable後擰一半
做Auto setting 我會用75-76db
之後Subwoofer微調我會用78-80db做標準, 音壓計用Mode C
75db for其他聲道(反射Enable 喇叭除外)
事後再調Volume 唔會影響結果, 最多都係影響聽感, 因為會凹既地方始終會凹...🥲🫠

有個地方幾得意, 當擴音機輸出為75db時, 而擴音機對超低音輸出為0 db(即係無增益or衰減), 如果X12+個Volume擰去+3db個位, 度下X12+個音壓係會出78db的, +5db個位就出80db, 都幾準下(支咪)🤪🤣

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
speedstar + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

星級玩家

cakecake 發表於 2024-8-1 12:57
咁啪去THX FIXED或者Variable後擰一半
如果Subwoofer 我會用78-80db做標準, 音壓計用Mode C
75db for其他 ...

多謝回覆   可能上次冇做好setup, 所以雖然Auto-Cal咗, 都覺得低音唔多夠

鉑金玩家

pac 發表於 2024-8-1 11:39
是的。
個人覺得都有8成準嘅。
雙拾在調教上較為難搞,因為牽涉到互相抵銷問題,最終可能都係要

🙇🏻‍♂️評分出咗怪符號.

不過我係8500, 應該只係將兩個十仔當一個咁cal

鉑金玩家

Ep-71 發表於 2024-8-1 12:34
小弟認為有地方.....一定系兩隻12X+  最高牲价比...好過一隻15+   ...

用數學方式, V12+ < V15+ <  x12+ < V12+ x 2 < x15+ <  v15+x2 < x15+ x 2 咁樣應該要 X15+ x 2 🫣

評分

參與人數 1威望 +30 金錢 +30 收起 理由
cakecake + 30 + 30 應該X15+ x4, 4隻角

查看全部評分

鑽石玩家

shiro 發表於 2024-8-1 13:15
用數學方式, V12+ < V15+ <  x12+ < V12+ x 2 < x15+ <  v15+x2 < x15+ x 2 咁樣應該要 X15+ x 2 🫣 ...

如果調較得好的確係, 好似KK香港代理, 印象中好似地下用9隻DXD1000, 但唔覺over亦唔會唔夠動態
我自問真係無信心1+1=2....