設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: beyondhing

[Soundbar] 入手左 Samsung 990D soundbar -

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

avgod 發表於 2024-7-9 13:26
想知道台灣youtuber set EQ/equalizer setting level

Google  "三星 2023全新款 Q990C 旗艦聲霸開箱 - 聲霸桌上奏,安能辨我是新舊"    by  x 士影音生x

佢係990C setting, 台仔話用在990D 都ok . 但要自己感受喎. 用左幾日.係明顯左D 架.  ( 要睇岩唔岩自己口味.) .

都有人話其實原本setting 都很好.

星級玩家

erinerin 發表於 2024-7-9 13:29
師兄形容到個效果好好咁,想問多少少比各位做參考,師兄擺山巴喺客廳?介唔介意share吓客廳大概幾大 同 睇 ...

大約咁上下.

厡因咁岩Sofa 係電動O個隻, 要留小小空位. 所以Taobao 左個深15cm 架 (三層放東西), 個架最底層高過個sofa,  最高個層放後置Speaker.

pic

pic

評分

參與人數 2威望 +210 金錢 +10 收起 理由
erinerin + 200 師兄報告詳盡,真正用家心得。
LeoChin@FB + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!

查看全部評分

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

純聽歌有進步?我用緊990B一般,試過990C好大進步,唔知990D會唔會真係聽得

黑鑽玩家

三星玩樂勲章76-FC 綠翡翠勲章

阿定 發表於 2024-7-9 15:47
純聽歌有進步?我用緊990B一般,試過990C好大進步,唔知990D會唔會真係聽得

聽歌要standard mode, 7 band EQ 咁樣調教。試試聽
150 Hz = +3
300 Hz = +1
600 Hz = +2
1.2 kHz = +1
2.5 kHz = +2
5 kHz = +4
10 kHz = +2

星級玩家

阿定 發表於 2024-7-9 15:47

其實有一對SONOS speaker too .

990D set "Sound Grouping", 係幾好氣氛. just all speakers 出聲.

你話好好聲 又未去到.

鉑金玩家

AV newbie

樓主橫掂巳經喺apple app買咗啲戲、而又覺得有效果,等遲啲買部(下一代嘅)實體 Apple TV,感覺更強勁呀

星級玩家

LeoChin@FB 發表於 2024-7-9 17:31
樓主橫掂巳經喺apple app買咗啲戲、而又覺得有效果,等遲啲買部(下一代嘅)實體 Apple TV,感覺更強勁呀 ...

Apple TV Store 買電影.真心好鬼方便. 連碟都唔洗入. 加上成日做特價!      

本身想等下一代 Apple TV device,    ( 但老婆話無必要.    佢話電視 都有 apple tv app . )  

同時都有睇下4K UHD 碟. (但未入手過)

鉑金玩家

AV newbie

beyondhing 發表於 2024-7-9 17:38
Apple TV Store 買電影.真心好鬼方便. 連碟都唔洗入. 加上成日做特價!      

本身想等下一代 Apple TV d ...

係非常方便,買咗嘅戲,用電話嚟睇都仲得

等下一代出咗先決定喇,冇理由而家買兩年前嘅產品,我嘅經驗、跟電視嘅app、同實機、兩碼子的事
人生如戲、戲如人生,箇中情節、何須認真

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

beyondhing 發表於 2024-7-9 17:38

本身想等下一代 Apple TV d ...

Apple TV 嘅 TV+ bitrate 會比 TV built-in TV+ app 高少少

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我都係入手2-3星期左右, 又係水貨保1年, 可能係同一間店 原本諗主Q990C平d, 但可惜周圍缺貨.
中肯d講句整體效果唔錯, 係重低音得8吋爭少少, 不過香港環境細絕對夠用.
環繞效果唔錯, 但天空聲道無樓主講得咁明顯, 應該係樓底高影響.
果d咩Grouping/Private Rear/Q-symphony都係gimmick野, 個人覺得可有可無.
手機app有得逐個speaker調節最好用!
建議樓你試下藍光原盤 (eg. Dolby demo), True HD atmos係同d串流平台有幾明顯差別.