設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 今晚再執執,放棄後置minx 22衛星 ,配番mission 上去 玩番5.2 bi amp🤣

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

本來玩緊5.2.2 ,前面加一對反射,諗起呢度啲板友同我講,如果為左要有天空聲,勉強擺對反射喇叭,而出黎的聲音效果又唔係理想的話,不如轉玩地面5.1 or 7.1 。
既然屋企係度勉強玩反射,不如決定換左對後置minx 22 衛星,所以直接將mission 反射轉做後置,咁樣前後就會平均啲。玩番5.2 bi amp,直接玩dolby virtual 。大家師兄又點睇呢🤣🤣?是不是正確選擇?

本人用緊SR6015 auto cal 完之後,crossover set 左係
Front 80hz
Center 80hz
Surround 120hz

星級玩家

你後置咁近, 你聽下後面個聲離唔離箱. 前置同後置個聲連唔連接, 個3D感出唔出.

個聲好似一個罩咁包住你就正.

後置咁近, 我係覺得用衛星仔會比較好, 盡量唔好將後置屌高, 會無左下面浸聲

你前置CHARIO, 中置KEF, 後置MISSION? 五隻唔同牌子. 咁我相信你好難出到個罩住你個聲效果.

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

後置嗰度試吓將個個角度唔好打側面對面,試吓toe in斜少少向住皇帝位,5.1嘅話,其實唔一定要將後置係耳仔水平,可以再高多少少,營造返後邊有少少空間感

黃金玩家

AskaLung@FB 發表於 2024-7-4 07:25
後置嗰度試吓將個個角度唔好打側面對面,試吓toe in斜少少向住皇帝位,5.1嘅話,其實唔一定要將後置係耳仔水 ...

其實已經toe in 斜少少向皇帝位,大概10度向皇帝位,可能我的影相角度影到好似面對面

黃金玩家

AskaLung@FB 發表於 2024-7-4 07:25
後置嗰度試吓將個個角度唔好打側面對面,試吓toe in斜少少向住皇帝位,5.1嘅話,其實唔一定要將後置係耳仔水 ...

用呢對反射mission做後置代替minx 22 ,係咪好好多?

白鑽玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-4 07:44
用呢對反射mission做後置代替minx 22 ,係咪好好多?

正常就係嘅,不過反射喇叭其實嗰個波長有啲唔同正常嘅喇叭,你依個應該係咪冇得拍制喺變做唔係反射mode,類似圖嗰個r900咁樣?

白鑽玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-4 07:37
其實已經toe in 斜少少向皇帝位,大概10度向皇帝位,可能我的影相角度影到好似面對面 ...

試吓再多少少

黃金玩家

AskaLung@FB 發表於 2024-7-4 07:52
正常就係嘅,不過反射喇叭其實嗰個波長有啲唔同正常嘅喇叭,你依個應該係咪冇得拍制喺變做唔係反射mode,類 ...

正確這個冇得拍制變返做不是反射mode, 但我亦都睇過說明書佢哋話如果唔用嚟做返反射喇叭亦都可以用嚟做surround喇叭 掛牆做surround 也可以

黃金玩家

AskaLung@FB 發表於 2024-7-4 07:52
正常就係嘅,不過反射喇叭其實嗰個波長有啲唔同正常嘅喇叭,你依個應該係咪冇得拍制喺變做唔係反射mode,類 ...

反而我想向你請教 將對mission轉返做環繞喇叭之後, 跟住行多次audyssey , 反而兩隻超低音cal出嚟之後嘅音壓係-12 。 我冇 調整過任何sub 仔後面嘅volume input level 。 之前用minx 22 做後置嘅時候,十仔 cal出嚟 的音壓大概-4 - -5 。
但唔知點解今次分別咁大,有原因嗎?

白鑽玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-4 08:01
反而我想向你請教 將對mission轉返做環繞喇叭之後, 跟住行多次audyssey , 反而兩隻超低音cal出嚟之後嘅 ...

應該係有啲問題,正常你Cal機嗰陣你個十仔嘅音量都係去到綠色個範圍之後再cal正常應該冇可能-12