設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: leung133

[HDMI線] 入牆HDMI揀線請教(7米)

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

有高度可裝假天花,幾時都容易換線, 或利用天花或地腳畫線挖坑入線.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

chandy 發表於 2024-7-1 15:47
有高度可裝假天花,幾時都容易換線, 或利用天花或地腳畫線挖坑入線.

唔會裝假天花了,因為今次大裝,所以直接走地下過最快,
睇黎都係預先入定條粗D既喉好D

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

多年前有位朋友用咗條彩虹魚...條線串燒晒堆AV器材
從此之後佢只用傳統HDMI線了

黑鑽玩家

我家中狀況:

由 Amp 去 projector 連直上直落貼牆轉彎約 10.X 米

第一次工程:

用咗條第一代 Rainbowfish, TV 背入牆用闊方形糟上頂, 然後走燈槽去 projector, 由燈槽去 projector 因天花有鋼筋,唯有用外置加個靚冚(Vogels), 用咗三四年,因轉 4k projector, 條第一代 rainbow fish 應該係唔夠 bandwidth,訊號唔穩定,諗住換線,但失敗…..!

原來條線由 TV 背直上頂後,因上面有電幕,所以裝修師父,祇係簡單地屈一屈條無入線槽嘅裸線(估30 cm 左右)避開咗個幕上番燈槽再走線,就係依個位令條線 click 死咗,換唔到!

(待續)
我祗是普通會員,唔係版主

黑鑽玩家

第二次工程:

由於或者算好彩有做燈槽,唯有放棄入咗TV 背幅牆個線槽位,改由地下先橫走(裸線)去到牆邊,再裸線直上(加Vogels線冚)燈槽位再拉去 projector! 今次拉咗兩條,一條係 Fibbr 光纖,再加條Monster UltraHD …果條銅線(35‘ ),一條由Oppo 直入 projector,一條由 AV amp 出,用咗幾年,換咗 AV amp 都仲 ok!

如果俾我再setup 一次, 會改用置頂超短投,一來線唔洗咁長,二來祇係直上、路線又唔長,真係要換線都方便啲!

My 2-cents !

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MingSir 發表於 2024-7-4 23:01
第二次工程:

由於或者算好彩有做燈槽,唯有放棄入咗TV 背幅牆個線槽位,改由地下先橫走(裸線)去到牆邊 ...

C HING置頂超短投個距離係點?有冇相可以分享下

PS: OH,睇番原來係想係咁,我都研究下先

黑鑽玩家

leung133 發表於 2024-7-5 11:38
C HING置頂超短投個距離係點?有冇相可以分享下

PS: OH,睇番原來係想係咁,我都研究下先 ...

我仍用緊傳統投影,投影機掛在廳距屏幕/前牆約 2/3位置,剛在梳化後兩三呎的天花位,如果唔郁(唔換機)又唔洗換線其實係幾理想的,但如果要換機已經好麻煩,即使有 lens shift 都未必可以較到啱位,要換線就更煩(如上文所述),所以“如果有下次”,我會揀超短投,同埋記住最好用電幕(我係用電幕嘅)!

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
leung133 + 20 + 20 一定有下次

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

MingSir 發表於 2024-7-5 21:23
我仍用緊傳統投影,投影機掛在廳距屏幕/前牆約 2/3位置,剛在梳化後兩三呎的天花位,如果唔郁(唔換機) ...

我都只係諗換線,都無諗換機,睇黎換機都係一個麻煩位,大家D距離都可能有唔同,但前置吊頂唔會係廳中間有支野吊落黎咩?

黑鑽玩家

leung133 發表於 2024-7-6 11:14
我都只係諗換線,都無諗換機,睇黎換機都係一個麻煩位,大家D距離都可能有唔同,但前置吊頂唔會係廳中間有支 ...

You mean 用超短投放幕頂?可以利用前牆安裝投影機架咪有機會唔洗好似我而家咁廳中間有條柱吊落嚟囉!