設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: KeithChan1@FB

想請教反射喇叭設置

讚助版主

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-28 15:36
我上個星期裝了一對反射喇叭 由於坐嘅距離比較遠,大概有14呎到, 所以將對反射喇叭趷高, 務求可以喺皇 ...

Hi KeithChan1@FB ,

你所配置 Dolby Speaker 的反射喇叭蹺高太多了,會見到反射喇叭正面,即係會聽多咗唔應該有的非反射聲,我相信橫放一粒 9V 電池在反射喇叭後方應該足夠了,請自行實驗。

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2024-6-28 16:54

你所配置 Dolby Speaker 的反射喇叭蹺高太多了,會見到反射喇叭正面,即係會聽多咗 ...

試過放粒9V 電池喺後面 但可能坐得太遠嘅關係
出嚟嘅反射聲好薄弱 因為都知道反射喇叭 嘅 衝程有限制

黃金玩家

你所配置 Dolby Speaker 的反射喇叭蹺高太多了,會見到反射喇叭正面,即係會聽多咗 ...

因為試過放一粒9v電池喺後面 個反射位落咗喺皇帝位嘅前面一呎到, 都唔到皇帝位 所以冇乜效果

黃金玩家

正常反射喇叭 直射嘅角度應該係幾多? 我而家嘅擺法大概43度

黃金玩家

另外,仲想請教埋,我今次做完 audessey 之後,出黎既數據如下:
屋企玩緊5.2.2

前置chario hiper 2000T
(frequency range 50hz - 20khz)
*見到出黎既 result 係 set speaker 做 Large,我睇番個 room correction result, 係咪應該保留做 large?

中置kef iq2c
(frequency range 70hz - 20khz)
*見到出黎既 result 係 set speaker 都係做 Large,我睇番個 room correction result, 係咪都應該保留做 large?

以上中置及前置,我prefer set  LFE +Main  ,然後前置 set 80hz ,中置 set 100hz, 唔知道咁樣set 又適唔適合呢?

環繞Cambridge audio minx 22 衛星喇叭
(frequency range 120hz - 20khz)
*見到出黎既 result 係 set speaker 的crossover 在250hz,但睇番個 room correction result, 條curve係由120hz - 150hz 開始一路升上去。甘我係咪將個crossover point set 去 120hz or 150 hz?

反射喇叭mission lx3d surround
(frequency range 105hz - 20khz)
*見到出黎既 result 係 set speaker 的crossover 在80hz,但睇番個 room correction result, 我prefer set去150hz ,因為通常反射喇叭當set 去150hz ,聲音效果會出啲。正確嗎?

最後,本人玩緊雙8吋超低音喇叭,1隻係 kef 1000.2 psw ,另外一隻係 polk audio psw 111,前後對角擺。
可否幫忙參考一下附圖嗎?條 *After* curve 修正左之後,頻率是否ok 嗎?
我亦都見到有人用番*Before* 條 curve, 即係未修正之前條curve,係咪出黎的效果會比較揼心口?

可能太多問題,十分感謝你的解答你🙏😜😜😜。

用緊 marantz sr6015

讚助版主

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-2 00:34
另外,仲想請教埋,我今次做完 audessey 之後,出黎既數據如下:
屋企玩緊5.2.2

如果超低音 set 啱的話,個人喜歡將所有喇叭都設置為 Small ,讓超低音負責所有喇叭的低音部份再加上 LFE ,低音會更乾淨用更有力量。最重要是在播 Atmos 軟件時要在菜單中 Audio n-> Surround Parameter->Loudness Management -> 選 OFF。至於你 set 前三為 Large 直 用 LFE+Main 是可增加低音量但會混亂。各有所好,自已聽得開心就好。
Front : 80Hz
Center : 80Hz
Surround : 180Hz
Dolby Speaker : 150Hz

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2024-7-2 13:53

如果超低音 set 啱的話,個人喜歡將所有喇叭都設置為 Small ,讓超低音負責所有喇叭 ...

Thank you 即係你建議我將個環繞喇叭 cambridge audio minx 22 由250hz set做 180hz ?

黃金玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-2 00:34
屋企玩緊5.2.2

咁超低音嗰幅圖 , 我見到有啲人會用番*before* 嗰條curve, 咁樣嘅情況下個動態係咪會好啲? 因為聽到有人講話 做完audyssey 之後 ,超低音嗰條curve拉平哂, 個超低音動態就會爭啲。

讚助版主

KeithChan1@FB 發表於 2024-7-2 14:20
咁超低音嗰幅圖 , 我見到有啲人會用番*before* 嗰條curve, 咁樣嘅情況下個動態係咪會好啲? 因為聽到有 ...

你部 SR6015 是沒有高級機種的功能叫 Bass Sync ,這個是將影碟軟件中的 LFE 與其他喇叭延時修正,例如 Dune 2 的4K 影碟是要用 5ms 延時才有電影院的低音動態 ,那是在 Audyssey App 的修整曲線手動改變也做不來的。另外你現用的兩隻超低音單元太細了,45Hz 之下的低音巳經開始衰減了,無法重現地動山搖的聲效。照圖看現在的低音在45Hz 以上己經很好了,安心睇戲吧。

Denon1

黃金玩家

DenonI 發表於 2024-7-2 17:00

你部 SR6015 是沒有高級機種的功能叫 Bass Sync ,這個是將影碟軟件中的 LFE 與其他 ...

謝謝你的回覆 即係根據你嘅意思因為我部機沒有bass sync , 不能夠做到與主喇叭低音延時修正,就是用audyssey app 的 修正曲線都不可以改變本身低音動態。 換句話來說, 我繼續用返修正咗嘅超低音曲線就已經足夠了。 正確嗎?