設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: pac

當ANTHEM 遇上 LPCM

鉑金玩家

的確現時啲AV amp玩樂性係高咗好多 剛入坑嘅又玩到 去到PAC大哥呢啲要求多多嘅人😂😂🤭又滿足到 對我哋一知半解嘅新手又可以從唔同升頻嘅變化知道每個制式嘅特質 真係以前啲機升頻效果都係一般般 所以都比較少用到 我都唔想淨係獨玩鴨毛一種音效格式

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由
pac + 80 + 80

查看全部評分

鉑金玩家

我都想搵返隻頭文字D試下 咁岩早兩日係YouTube 睇到有間講香港電影混音公司介紹佢哋點樣幫啲電影做聲效 講話原來頭D啲車係日本拍完之後就全部車寄返嚟香港比佢哋做錄音 心諗咁認真 大家都可以搜尋一下嚟睇下 頻度名好似叫mill milk我自己覺得幾好睇 知道電影混音嘅製作 九龍城寨都係佢哋做後期製作 所以都想再聽多次頭D啲車嘅效果聲

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

wayne0503 發表於 2024-6-21 11:47
我都想搵返隻頭文字D試下 咁岩早兩日係YouTube 睇到有間講香港電影混音公司介紹佢哋點樣幫啲電影做聲效 講 ...

戰車兜圈果幕最經典嗰陣時成日攞嚟試機㗎啦

鉑金玩家

pac 發表於 2024-6-21 12:24
戰車兜圈果幕最經典嗰陣時成日攞嚟試機㗎啦

有時間又整返場家訪先啦

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

wayne0503 發表於 2024-6-21 13:26
有時間又整返場家訪先啦

咁要睇各方面的反應喇

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
wayne0503 + 10 + 10 一定反應熱烈啦

查看全部評分

黃金玩家

wayne0503 發表於 2024-6-21 11:47
我都想搵返隻頭文字D試下 咁岩早兩日係YouTube 睇到有間講香港電影混音公司介紹佢哋點樣幫啲電影做聲效 講 ...

18-6-2024【Mill MILK】拜訪35年歷史本地聲音後期製作公司 MBS STUDIOS

MBS STUDIOS是一間擁有35年歷史的香港聲音後期製作公司,《的士判官》、《頭文字D》、《無間道》、《毒舌大狀》、《九龍城寨之圍城》等,很多耳熟能詳的電影及動畫,MBS STUDIOS都有參與聲音後期製作。今集《試一次》,Apple跟大家一起拜訪這間聲音工作室,由擬音、配音、電腦音效到混音,學習做電影級數的聲音後製,拆解一套電影背後龐大的聲音工程。

評分

參與人數 2威望 +90 金錢 +90 收起 理由
wayne0503 + 10 + 10 就係呢個

查看全部評分

鉑金玩家

用LPCM做core升上去效果真係好正 已經冇特別做個profile比佢行 就咁睇功夫個空間感靚過鴨毛 唔知Anthem以外嘅機做唔做到呢種效果呢 定係而家新嘅機種都已經做到

評分

參與人數 1威望 +80 金錢 +80 收起 理由

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果soundbar都做到呢個效果就好,貴價av m機係唔同d既

鉑金玩家

iversonhui 發表於 2024-6-22 10:59
如果soundbar都做到呢個效果就好,貴價av m機係唔同d既

而家啲山爸都已經提升咗好多 所以真係少咗好多人玩入門avm

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
NOVOICE + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

wayne0503 發表於 2024-6-22 11:06
而家啲山爸都已經提升咗好多 所以真係少咗好多人玩入門avm

好,下次試下用soundbar睇功夫LPCM轉DTS Neural X有乜唔同先