設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: KeithChan1@FB

Sub 仔 audyssey 疑問

黃金玩家

AskaLung@FB 發表於 2024-6-2 12:25
我用兩隻10仔,先前已經用咗Mini DSP去調教咗個兩隻level,所以我唔會再郁過10仔嘅vol,我淨係會郁amp個DB ...

Icic . 即係你 做完audyssey嘅setup之後再用mini dsp再調教過sub 仔volume, 之後再set返amp入面個db level right ?

鉑金玩家

我又加入討論下丫, 我用x3800 加 3個 sub 前左 前右 後沙發貼實 , 我audyessy 完 後 因為center 負db,  所以我就參照上網 所有聲道 共同加返相同db 令隻center 正數以免會動態不足 ,後我開到-20db run test tone 所有聲道共同獲得75db 左右, 但3隻sub 係反而吾到75db , 我冇刻意 增益至 相同, 因為 atmos demo amaze 行雷時 和睇其他戲大動態時 低頻已非常足夠  震褲腳 沙發, 所以想討論下 還有需要test tone 調到 sub 都獲得75db 嗎?

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

MikeChu@FB 發表於 2024-6-2 15:21
我又加入討論下丫, 我用x3800 加 3個 sub 前左 前右 後沙發貼實 , 我audyessy 完 後 因為center 負db,   ...

其實低頻係啲口味野,冇話多係啱少就係錯,係你自己主觀聽

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-2 12:41
Icic . 即係你 做完audyssey嘅setup之後再用mini dsp再調教過sub 仔volume, 之後再set返amp入面個db lev ...

係掉轉
用mini dsp將兩隻合二為一,對啱晒前置嘅相位之後,執埋條曲線,然之後再用audyssey cal,再去test level度較返DB

鉑金玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-2 11:42
咁你有冇加大sub 仔個volume level ?

我試過加大但係會太勁,聽到對白時d bass 會俾人投訴🤣。我d喇叭74db, sub 係 67😅

黃金玩家

shiro 發表於 2024-6-2 20:27
我試過加大但係會太勁,聽到對白時d bass 會俾人投訴🤣。我d喇叭74db, sub 係 67😅 ...

咁按照現時嘅設定 speaker 74 超低音67 聽出嚟嘅效果o唔ok?

鉑金玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-2 20:30
咁按照現時嘅設定 speaker 74 超低音67 聽出嚟嘅效果o唔ok?

自己覺得聽得舒服亦有足夠 bass, 反而係crossover重試緊,我覺得60hz反而聽到多啲details. 😅而家set 80.

黃金玩家

shiro 發表於 2024-6-2 20:46
自己覺得聽得舒服亦有足夠 bass, 反而係crossover重試緊,我覺得60hz反而聽到多啲details. 😅而家set 80. ...

擴音機整體平時聽開幾多volume level ?

鉑金玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-6-2 20:54
擴音機整體平時聽開幾多volume level ?

大約55 ~ 58 (-25 ~ -22)

黃金玩家

shiro 發表於 2024-6-2 20:27
我試過加大但係會太勁,聽到對白時d bass 會俾人投訴🤣。我d喇叭74db, sub 係 67😅 ...

喇叭74db sub 67 係擴音機0Db or 80 既時候test ?